5 august: Ziua în care s-a născut Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 5 august 1903 s-a născut prinţul Nicolae de Hohenzollern-Sigmaringen, iar în anul 1929 a avut loc greva minerilor de la Lupeni. În aceeași zi, dar în anul 1930, s-a născut astronautul american Neil Armstrong.

Neil Armstrong a murit la 25 august 2012. FOTO NASA
Neil Armstrong a murit la 25 august 2012. FOTO NASA

5 august 1903: S-a născut prințul Nicolae de Hohenzollern-Sigmaringen 

Printul Nicolae al României a murit la 9 iunie 1978. Foto: Biblioteca Nationala a Frantei (Arhivă)
Printul Nicolae al României a murit la 9 iunie 1978. Foto: Biblioteca Nationala a Frantei (Arhivă)

Născut la Sinaia, prințul Nicolae de Hohenzollern-Sigmaringen este al doilea fiu al regelui Ferdinand I și al reginei Maria. Conform dicționarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, București, 2003), prințul a studiat la Colegiul Eton și la Școala Navală din Wembley (Marea Britanie). După moartea regelui Carol I şi urcarea pe tron a tatălui său, Ferdinand I, s-a mutat cu întreaga familie la Palatul Cotroceni din Capitală. 

Prințul Nicolae, despre care se spune că nu a dorit niciodată să devină rege, a făcut parte din Regența instituită la 4 ianuarie 1926, după renunțarea la calitatea de prinț moștenitor a fratelui său, prințul Carol. Conducerea țării a fost încredințată Regenței pe perioada minoratului lui Mihai I, până la momentul reîntoarcerii pe tron a lui Carol al II-lea. În timpul Regenței, prințul Nicolae a cunoscut-o pe Ioana Doletti. La 28 octombrie 1931, prințul Nicolae și Ioana Doletti s-au căsătorit, în secret, la Tohani. Ulterior, a fost forțat să renunțe la drepturile princiare și să plece din România. 

Principele Nicolae și-a continuat viața sub numele de Nicolae Barna. Acesta a murit la 9 iunie 1978. 

5 august 1929: Greva minerilor de la Lupeni

Greva minerilor de la Lupeni a izbucnit la 5 august, muncitorii nefiind mulțumiți de condițiile de lucru și de remunerație. Aceasta a fost stinsă în urma unor represalii violente, în timpul cărora peste 20 de persoane au murit și alte peste 200 au fost rănite. 

De asemenea, evenimentele de la Lupeni au fost relatate și de presa internațională. În ediția din 10 august 1929 a ziarului american The New York Times erau prezentate urmările acțiunilor de protest. Jurnaliștii relatau despre modul în care au avut loc înmormântările celor peste 20 de oameni secerați de gloanțe. 

Cadavrele au fost puse în sicrie rudimentare şi încărcate pe căruţe de cărat bălegar care au fost furnizate la ordinul directoratului minelor. Când au apărut carele şi sicriele au fost încărcate s-au făcut auzite lamentaţii amare, cortegiul fiind îndemnat de militari să grăbească pasul. Mulţimea imensă adunată lângă cimitir a fost împinsă înapoi mai multe sute de metri, şi la patru ore după înhumarea morţilor o companie de infanterie încă mai păzea cimitirul în poziţie de tragere. După înmormântare, ofiţeri precedaţi de toboşari au citit un ordin prin care se impunea starea de asediu după ora opt seara, ordonând ca toată lumea să fie în casă la acea oră, deşi era o seară sufocantă. Toate hotelurile şi restaurantele, inclusiv cele ale staţiunii, sunt închise, iar vânzarea de băuturi alcoolice este interzisă până la noi ordine. Există ştiri despre soldaţi care caută cadavre în păduri, întrucât mulţi din cei grav răniţi au fugit panicaţi după deschiderea focului. N-au fost găsite alte cadavre, dar 25 de mineri încă lipsesc de la căminele lor. Continuă să se mai facă arestări şi trenuri cu trupe încă mai sosesc în regiune”, notau cei de la The New York Times, în anul 1929. 

5 august 1930: S-a născut Neil Armstrong

Neil Armstrong
Neil Armstrong a murit la 25 august 2012. FOTO Arhivă

Născut la 5 august 1930, Neil Armstrong este celebrul astronaut american și primul pământean care a pășit pe Lună. Armstrong a fost interesat de zbor încă din copilărie și a intrat în posesia licenței de pilot la vârsta de doar 16 ani. 

În anul 1947, Neil Armstrong și-a început studiile în inginerie aeronautică la Universitatea Purdue, bucurându-se și de o bursă acordată de US Navy. Însă, doi ani mai târziu și-a pus pe pauză studiile, luând parte la războiul din Coreea. 

Neil Armstrong a intrat în istorie la 20 iulie 1969, devenind primul om care a pășit pe Lună. Evenimentul a fost imortalizat printr-o frază care a devenit celebră: „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. 

Celebrul astronaut american a murit la 25 august 2012. 

5 august 1938: S-a născut actrița Rodica Popescu-Bitănescu

Rodica Popescu-Bitănescu
Rodica Popescu-Bitănescu s-a născut la la 5 august 1938. Foto: Arhivă

Născută la 5 august 1938, la Răsuceni, județul Ilfov, Rodica Popescu-Bitănescu a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală. Actrița a jucat pe scena Teatrului Național din Iași, dar și pe scena Teatrului „Barbu Delavrancea” din București, conform TNB

Din filmografia sa amintim: „Miss Litoral”, „Secretul lui Nemesis”, „Cucoana Chirița”, „Colierul de turcoaze”, „Zbor periculos”, „Rămân cu tine”, „Am o idee”, „Eu, tu și Ovidiu” și „Comedia Fantastică”. 

5 august 2007: A murit actorul Florian Pittiș

 Florian Pittiș
Florian Pittiș s-a născut la 4 octombrie 1943. Foto: Arhivă

Născut la 4 octombrie 1943, Florian Pittiș a lucrat la Teatrul Bulandra din Capitală, unde a colaborat cu regizori celebri precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban sau Alexandru Tocilescu. A devenit cunoscut în domeniul muzical într-un trio format din Anda Călugăreanu și Dan Tufaru. 

Ulterior, în anul 1992, Florian Pittiș, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vladi Cnejevici pun bazele trupei Pasărea Colibri, care s-a destrămat în anul 2002. 

A interpretat zeci de roluri în piese renumite: Trufaldino din „Sluga la doi stăpâni”, Lucius din „Iulius Cezar”, George Webb din „Orașul nostru”, Camille din „Puricele în ureche”, Licheaua din „Acești nebuni fățarnici”, Traian din „Titanic Vals” și Laertes din „Hamlet”. 

5 august 2021: A murit filologul Ștefan Cazimir 

Ștefan Cazimir
Ștefan Cazimir s-a născut la 10 noiembrie 1932. Foto: Arhivă

Născut la 10 noiembrie 1932, la Iași, Ștefan Cazimir a fost critic literar și filolog. Acesta a urmat cursurile Facultății de Filologie din cadrul Universității din București, devenind doctor în filologie. Ulterior, a predat la Universitatea din București.  

Fiind inspirat de Ion Luca Caragiale, după Revoluția din 1989 Ștefan Cazimir a înființat Partidul Liber Schimbist. În plus, acesta a fost deputat în trei legislaturi ( 1990-1992, 1992-1996 și 2000-2004). 

Amintim câteva dintre operele literare publicate: „Pionierii romanului românesc”, „Tensiunea lirică”, „Alfabetul de tranziție”, „Râsete în Parlament” și „Potcoave de purici”. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite