31 ianuarie: ziua în care s-a născut Ovidiu Lipan Ţăndărică și Marea Britanie a ieșit din UE, după 47 de ani ca stat membru

0
Publicat:

În data de 31 ianuarie, s-au născut muzicianul Ovidiu Lipan Țăndărică (1953) și tenismena Virginia Ruzici (1955). De asemenea, pe data de 31 ianuarie 2020 a intrat în vigoare acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, hotărârea fiind luată în urma organizării unui referendum.

Ovidiu Lipan Tandarica FOTO Arhiva
Ovidiu Lipan Tandarica FOTO Arhiva

1418: A murit Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti (1386-1418)

mircea cel batran

Este unul dintre cei mai importanți domnitori români din istorie. Mircea cel Bătrân este cel mai longeviv domnitor din istorie.

A stăpânit mai mult decât Țara Românească, având cele mai multe domenii în Transilvania. Alături de stăpânirile peste Dunăre - Podunavia, Silistra și Dobrogea - au constituit maxima întindere teritorială pe care a stăpânit-o vreun domn al Țării Românești până la Mihai Viteazul.

Pe plan economic, beneficiind și de o domnie lungă, în parte pașnică, mai ales după 1402, a reușit să dezvolte Țara Românească prin politici vamale preferențiale pentru negustorii din Brașov și din Lvov. A reorganizat mănăstirile cu ajutorul călugărului sârb Nicodim, care a reușit să formeze și un centru mănăstiresc de copiere de cărți bisericești. A construit noi biserici și mănăstiri, le-a dăruit cu averi pe cele vechi și a obținut pentru mitropolitul Țării Românești dreptul de exarh peste plai, adică peste munți, pentru românii din regatul Ungariei.

A luptat cu turcii, a încheiat alianțe cu regele Poloniei și, de nevoie, s-a închinat regelui Ungariei. A dus o politică duplicitară pentru a supraviețui politic. A fost un supraviețuitor. A fost un model politic cel puțin pentru Dan al II-lea și pentru Vlad Dracul.

Mircea cel Bătrân este înmormântat la Mănăstirea Cozia, ctitoria sa.

 1797 - S-a născut la Viena, compozitorul austriac Franz Peter Schubert 

Franz Peter Schubert (n. 31 ianuarie 1797, Himmelpfortgrund, astăzi în compunerea districtului (germ. Gemeindebezirk) Alsergrund, Viena – d. 19 noiembrie 1828, Viena) a fost un compozitor romantic austriac. Deși a trăit doar 31 de ani, Franz Schubert a scris, ca orice geniu, impresionant de mult. Sute de lieduri, simfonii, uverturi, cvartete, sonate, misse, piese corale și lucrări pentru teatru muzical, toate se regăsesc în creația acestui muzician. Totodată, el este și creatorul impromptu-ului, un gen improvizatoric. Schubert a compus opt astfel de piese, toate constituind o piatră de încercare pentru orice pianist.

1844: Emanciparea ţiganilor aparţinând aşezămintelor bisericeşti şi ai mănăstirilor din Moldova

Emanciparea a avut loc în timpul domniei lui Mihail Sturdza, domnul Moldovei (1834-1849). La 14 februarie, au fost eliberaţi şi ţiganii robi ai statului.

În sprijinul dezrobirii activează mari personalități ale culturii românești, care încearcă să înfrângă cerbicia boierilor conservatori. Scopul declarat a fost „de a sluji pentru moment acele voci care s-au ridicat pentru țigani. El considera că țiganii vătrași se sedentarizaseră și deveniseră civilizați și își meritau cu prisosință libertatea. Pentru a împăca pe marii moșieri (din rândul cărora făcea și el parte), proprietari a sute de robi țigani, Mihail Kogălniceanu a spus: „Poporul român leapădă de pe sine neomenia și rușinea de a ținea robi și declară libertatea țiganilor particulari. Cei ce au suferit până acum rușinea păcatului de a avea robi sunt iertați de poporul român; iar patria, ca o mamă bună, din visteria sa, va despăgubi pe oricine va reclama că a avut pagubă din această faptă creștinească”.

1953 - S-a născut Ovidiu Lipan Ţăndărică 

 Ovidiu Lipan Ţăndărică s-a născut în 1953
Ovidiu Lipan Ţăndărică s-a născut în 1953

Este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români. Ovidiu Lipan „Ţăndărică” este compozitor şi baterist, fost membru al trupelor „Roşu şi Negru” şi „Phoenix”, în prezent membru al trupei „Pasărea Rock”.

Unul dintre cele mai interesante etape a fost în 1977 când a fugit din țară împreună cu ceilalți componenți ai trupei Phoenix, condusă de Nicolae Covaci.

A revenit în țară în ianuarie 1990. Președintele României Ion Iliescu i-a conferit solistului vocal Ovidiu Lipan, la 13 mai 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

1955: S-a născut fosta tenismenă Virginia Ruzici, câştigătoare a turneului de la Roland Garros

Virginia Ruzici, jucătoarea de tenis care a câștigat două finale la Roland Garros. FOTO: Arhivă
Virginia Ruzici, jucătoarea de tenis care a câștigat două finale la Roland Garros. FOTO: Arhivă

Virginia Ruzici (n. 31 ianuarie 1955, Câmpia Turzii, România) este o fostă jucătoare profesionistă de tenis, actuală antrenoare, manager și comentator sportiv din România.

Originară din Câmpia Turzii, a devenit jucătoare profesionistă în 1975. Virginia Ruzici a câștigat 14 titluri la simplu în cariera sa, incluzând unul de Grand Slam, la Roland Garros (Paris) în 1978. În acea finală, Virginia a învins-o pe câștigătoarea din 1977, Mima Jaušovec, cu scorul de 6-2, 6-2. La același turneu a câștigat și la dublu cu Mima Jaušove, și a ajuns la finală la dublu mixt cu francezul Patrice Dominguez, dar ei au abandonat după primul set din cauza accidentării francezulul.

În anul 1979 s-a calificat din nou în finala turneului de dublu mixt de la Roland Garros, de data asta alături de Ion Țiriac, fiind învinși de Wendy Turnbull și Bob Hewitt. În anul următor, ea a ajuns pentru a doua oară în finala turneului de simplu de la Roland Garros, fiind pierdută în fața americancei Chris Evert.

S-a retras din cariera sportivă în anul 1987, fiind antrenoare de tenis și comentator sportiv. În prezent este managerul jucătoarei românce Simona Halep dar și comentator sportiv la postul Eurosport.

1961: Cimpanzeul Ham, primul hominid lansat în spațiu, a făcut un zbor suborbital în misiunea Mercury-Redstone 2, parte a proiectului Mercury al programului spațial american  

FOTO: NASA
FOTO: NASA

Zborul a durat 16 minute și 39 de secunde după care capsula a aterizat în Oceanul Atlantic. Singura lui vătămare fizică a fost un nas învinețit.

Acesta a fost trimis la bordul unei nave Mercury și s-a întors nevătămat. După zbor Ham a fost încredinţată Grădinii zoologice din Washington. A murit în anul 1983 la respectabila vârstă de 27 de ani. Datele obținute din zborul încununat de succes al lui Ham, au permis NAȘA să trimiță un om în spaţiu. Patru luni mai târziu, Alan Shepard, primul cosmonaut american a fost trimis în spaţiu.

1982: S-a născut cântăreţul pop şi actorul Justin Timberlake 

Timberlake a devenit celebru ca membru fondator al formației 'N Sync, a cărei lansare a fost finanțată de către Lou Pearlman.

Din 2007 până în 2012, Timberlake s-a axat pe cariera sa de actor, punând cariera muzicală în repaus. El a jucat personajele principale în filmele „Rețeaua de socializare“, „Profă rea, dar buuună“,

„În timp“ și „Prietenie cu folos“.

Munca lui Timberlake i-a adus nouă Premii Grammy și patru Premii Emmy. A fondat casa de discuri Tennman Records și o casă de modă numită William Rast.

1990 - A fost deschis la Moscova primul restaurant McDonalds 

2010 - Avatar devine primul film cu încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial 

Avatar este un film epic științifico-fantastic american apărut la sfârșitul anului 2009, scris și regizat de regizorul canadian James Cameron (cele mai cunoscute producții ale acestuia fiind seria Terminator și Titanic). Acțiunea filmului se petrece în anul 2154 pe Pandora, o lună din sistemul stelar Alpha Centauri.

Aici oamenii și-au stabilit o bază stelară pentru a exploata rezervele naturale de un prețios minereu ce se găsește pe satelitul natural, în timp ce populația aborigenă Na’vi – o rasă de aborigeni umanoizi – reușeste să reziste expansiunii coloniștilor, care le amenință existența lor precum și a ecosistemului pandorian. După spusele lui Cameron, titlul filmului se referă la trupurile modificate genetic utilizate de personajele din film pentru a interacționa cu populația Na’vi.

2020: Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în 2020.  FOTO: EPA-EFE
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în 2020. FOTO: EPA-EFE

Decizia vine după 47 de ani ca stat membru, din 1 ianuarie 1973 (în Comunitatea Economică Europeană).

Acordul de retragere a intrat în vigoare în momentul ieșirii Regatului Unit din UE, la 31 ianuarie 2020. Regatul Unit nu mai este stat membru al UE și este considerat țară terță. Mai este cunoscut și ca Brexit. Hotărârea a fost luată în urma organizării unui referendum.

În perioada de tranziţie care a urmat Regatul Unit a continuat să aplice regulile blocului comunitar, dar fără să participe la procesul decizional al UE, timp în care Londra şi Bruxellesul au negociat relaţia lor viitoare.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite