1 martie: 187 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, autorul fermecătoarelor „Amintiri din copilărie”

0
Publicat:

Pe 1 martie, în 1746, Constantin Mavrocordat hotăra eliberarea din șerbie a „rumânilor” fugiți. În aceeași zi, dar în 1810, se năștea compozitorul Frédéric Chopin, în 1837 venea pe lume Ion Creangă, iar în 1872 lua ființă primul parc național din lume, Yellowstone (SUA). 1 martie este și ziua de naștere a artiștilor Thomas Anders și Justin Bieber.

1746 - A fost hotărâtă eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorc în țară

Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești (1744-1746), clerul înalt și boierii hotărăsc eliberarea din șerbie a „rumânilor” fugiți, care se reîntorc în țară, potrivit Wikipedia.

Liberi ca persoană, țăranii au rămas totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze boierului 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova.

1788 – S-a născut Gheorghe Asachi, poet, prozator, dramaturg și inginer român

Născut la Herţa, în Bucovina, Gheorghe Asachi a studiat la Lemberg (1796-1804), astronomia la Viena (1805-1808), arheologia şi epigrafia la Roma (1808-1812), unde a aprofundeat literatura italiană şi a luat lecţii de poetică, apoi de pictură şi sculptură, potrivit volumului „Dicţionarul scriitorilor români”.

 Gheorghe Asachi. FOTO Wilkipedia
Gheorghe Asachi. FOTO Wilkipedia

Tot în această perioadă  a scris şi primele sale poezii în limba română, între care „Cătră Italia” (1808 sau 1812). În 1812  a revenit în ţară, la Iaşi, consacrându-se unei activităţi culturale intense.

Referendar al şcolilor (1827-1849), asachi a edificat un adevărat sistem de învăţământ, în frunte cu Academia Mihăileană (1835).

A fost iniţiatorul Conservatorului Filodramatic din Iaşi, în1836 și fondatorul revistaei „Albina românească” (1829) şi al tipolitografiei Albina (1832), unde îi apar primele traduceri, precum şi primele volume de scrieri - „Culegere de poezii” şi „Fabule alese”.

Adversar al Revoluţiei de la 1848, s-a manifestat ulterior şi ca un antiunionist şi a devenit tot mai izolat, continuându-şi însă activitatea literară.

La vârsta de 81 de ani, în 1869,  a pleacă în Galiţia şi a achiziţionat manuscrisele lui Ion Budai Deleanu, inclusiv capodopera „Ţiganiada”, rămase la Lemberg.

Dincolo de numărul mare de traduceri, Gheorghe Asachi a scris drame („Petru Rareş”, 1853; „Elena Dragoş”, 1863), nuvele istorice şi poezie („Culegere de poezii”, 1836), aceasta din urmă constituind „cea mai autentică manifestare a clasicismului în etapa literară premodernă”, indică sursa citată. A murit la Iaşi, în data de 12 noiembrie 1869.

1810 - S-a născut compozitorul polonez Frédéric Chopin

Frédéric François Chopin este considerat drept unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori de muzică pentru pian.

Chopin. FOTO Arhivă
Chopin. FOTO Arhivă

Puțină lume știe că pianistul și compozitorul polonez din perioada romantismului a fost chinuit de halucinaţii de-a lungul vieţii sale relativ scurte.

A murit în 1849, la vârsta de 39 de ani, ca urmare a unei boli pulmonare care a fost recent atribuită fibrozei chistice. Medicii spanioli spun însă că, probabil, a suferit şi de epilepsie de lob temporal, citând rapoartele în care au fost consemnate viziuni îngrijorătoare avute de Chopin. Scrisori redactate de Chopin însuşi, precum şi memoriile celor apropiaţi lui, descriu viziunile care i-au invadat viaţa.

George Sand (iubita lui Chopin) aminteşte, în memoriile sale, de multe ocazii în care Chopin a experimentat halucinaţii, inclusiv în timpul unei excursii la o mănăstire, care a fost „plină de teroare şi fantome pentru el".

Medicii spanioli sunt de părere că cea mai probabilă explicaţie pentru viziunile lui Chopin, este epilepsia lobului temporal. În timpul unor astfel de crize au loc, de obicei, viziuni ciudate şi emoţii intense, cum ar fi cele descrise de Chopin, scrie BBC.

1837 – S-a născut scriitorul român Ion Creangă

Scriitor, dascăl și diacon român, reprezentant de seamă al literaturii române din secolul al XIX-lea, Ion Creangă este cunoscut mai ales  pentru capodopera sa, „Amintiri din copilărie” și pentru poveștile sale pline de farmec, cu care a contribuit semnificativ la literatura fantastică și pentru copii.

Ion Creangă. FOTO arhivă
Ion Creangă. FOTO arhivă

S-a născut la Humuleștii Noi, în Moldova. Copilăria și tinerețea scriitorului au fost împărțite între jocurile din satul natal și studii. Părinții săi, Ștefan și Smaranda, erau oameni respectați în comunitate, iar el era cel de-al șaptelea copil dintr-o familie numeroasă.

Pregătit  mai întâi de dascălul din sat, destinul l-a purtat spre învățământul formal. Între 1855 și 1859 a urmat cursurile Seminarului teologic „Veniamin Costachi” de la Socola, iar apoi a devenit diacon la biserica Patruzeci de sfinți din Iași. Și-a continuat studiile la Școala preparandală vasiliană, avându-l drept profesor pe Titu Maiorescu.

Creangă a participat la insurecția din 1866, acționând pentru independența Moldovei. Viitorul a fost însă  marcat mai mult de activitatea în învățământ și în biserică decât de implicarea politică.

A devenit învățător, iar contribuțiile sale în scrierea manualelor școlare l-au făcut cunoscut în domeniul educației. Totuși, excluderea din rândurile clerului și din funcția de institutor, în 1872, a reprezentat o cotitură în viața sa. Cu toate acestea, influența lui Titu Maiorescu i-a restituit poziția.

A scris „Amintirile din copilărie” între 1875 și 1883, sub îndrumarea lui Mihai Eminescu, revizor școlar la acea vreme. Lucrarea a marcat debutul literar al lui Creangă, devenind ulterior unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române, alături de I.L.Caragiale, Ioan Slavici și Mihai Eminescu.

În ciuda bolii sale (epilepsie) și a suferinței personale, inclusiv la aflarea morții lui Eminescu și a Veronicăi Micle, Ion Creangă a continuat să creeze povești fermecătoare. A murit la 31 decembrie 1889 în Iași, lăsând în urmă o moștenire literară bogată.

1867 - A apărut primul număr din revista „Convorbiri literare”, organ de presă al „Junimii” 

Publicația a fost organul de presă al Societății literare „Junimea”. Primul număr a apărut la 1 martie 1867, la Iași, unde revista a funcționat până în 1886. 

Titu Maiorescu. FOTO Scrierile.com
Titu Maiorescu. FOTO Scrierile.com

   „Sub numele de «Convorbiri Literare» va apărea la două săptămâni o revistă în formatul stinsei România Literară”, spunea, în primul număr al revistei, Iacob Negruzzi.

Între 1886 și 1944 revist a apărut la București, avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi, care a predat apoi conducerea unui comitet format din foști elevi ai lui Titu Maiorescu: Mihail Dragomirescu, Simion Mehedinți, P. P. Negulescu, Rădulescu-Motru.

Printre colaboratori s-au numărat Mihai Eminescu, care a publicat aici majoritatea poeziilor sale; Ion Creangă, care a„subpublicat” primele trei părți din „Amintiri din copilărie” și o serie de povești; Ion Luca Caragiale, care a„subpublicat” majoritatea comediilor sale; Ioan Slavici, asile Alecsandri, George Coșbuc, Panait Cerna, Octavian Goga, Dinu Zamfirescu, I. Al. Brătescu Voinești și alți scriitori reprezentativi ai vremii.

1872: A fost înființat primul parc național din lume, Parcul Național Yellowstone din Statele Unite.

Parcul Național Yellowstone, întemeiat la data de 1 martie 1872, este primul parc național din lume. Se întinde pe o suprafață de 8.987 km pătrați, pe teritoriul a trei state federale nord americane: 96 % din suprafața parcului se află pe teritoriul statului Wyoming, 3 % pe teritoriul statului Montana și numai 1 % pe teritoriul statului Idaho.

Parcul Yellowstone din SUA. shutter

Parcul este elementul central al ecosistemului Yellowstone, cel mai mare ecosistem rămas aproape intact în zona temperată de nord a Pământului.

1953 – Dictatorul sovietic Iosif Stalin a suferit un atac cerebral care i-a adus sfârșitul.

Stalin participa deseori la chefuri nocturne alături de aghiotanții săi, după care dormea până târziu a două zi, după cum spune Hrușciov în autobiografia sa.

După un dineu care s-a întins pe durata întregii nopți, alături de ministrul de interne Lavrenti Beria și viitorii premieri Malenkov, Bulganin și Hrușciov, la 1 martie 1953, Stalin a cedat, suferind un atac cerebral care i-a paralizat partea dreapta a corpului.

A murit pe 5 martie 1953 , la vârstă de 73 de ani. Hemoragia cerebrală a fost declarată oficial, drept cauză a morții. Trupul său a fost mumificat și depus în Mausoleul lui Lenin unde a rămas până la 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică. Trupul lui Stalin a fost îngropat, ulterior, lângă zidul Kremlinului.

Unele voci spun că Stalin ar fi fost asasinat. Fostul exilat comunist Avtorhanov a adus în discuție această ipoteză în 1975. În memoriile sale politice publicate în 1993, afirmă că Beria s-a lăudat în fața să că l-ar fi otrăvit pe Stalin.

În 2003, un grup de cercetători ruși și americani au lansat ipoteza că Stalin ar fi ingerat o puternică otravă folosită împotriva șobolanilor, care provoacă fluidizarea sângelui, hemoragii și atacuri cerebrale. Cum acest tip de otravă este insipidă, varianta această este plauzibilă.

1963 - A fost efectuat primul transplant de ficat

Primul transplant de ficat din lume a fost efectuat în 1963 de Thomas E. Starzl la Universitatea din Colorado.

Nu a fost însă o reușită. Primul transplant care a avut și succes, deși pe termen scurt, a fost efectuat însă în 1967.

În ciuda progresului tehnicilor chirurgicale, transplantul hepatic a rămas în faza experimentală pe tot parcursul anilor 1970, aproximativ 25% dintre pacienți supraviețuind cel puțin un an.

Utilizarea ciclosporinei a îmbunătățit dramatic rezultatele, iar în anii 1980 transplantul de ficat a devenit un tratament clinic standard atât pentru adulți, cât și pentru copii.

1963 - S-a născut cântăreţul şi producătorul Thomas Anders, solistul trupei Modern Talking

Thomas Anders împlinește 64 de ani. Cântăreț, compozitor și producător german, Thomas Anders a făcut parte, între 1984-1987 și 1998-2003, din duo-ul Modern Talking, ca solist.

În 1982, Dieter Bohlen, autor, compozitor, producător și Thomas Anders (cu numele adevărat Bernd Weidung), s-au întâlnit pentru prima dată. Bohlen a compus câteva piese muzicale spre a fi interpretate de Anders, care nu au avut însă succes.

În 1984 cei doi au decis să formeze Modern Talking și au lansat cântecul „You're My Heart, You're My Soul” care va deveni în scurt timp foarte popular, fiind unul din hiturile anului 1985.

Thomas Anders a concertat și în România, pe 10 decembrie 2010.

1974 - S-a născut actorul şi regizorul Vlad Zamfirescu

Vlad Zamfirescu împlinește 50 de ani.

A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, clasa Ion Cojar, potrivit Wikipedia. E angajat al teatrului sin 1998, iar din 2020, director teatrului Lucia Sturza Bulandra din București, dar colaborează cu Teatrul Act și cu Teatrul Nottara din București, cu Teatrul Național din Cluj Napoca și cu Teatrul George Ciprian din Buzău.

Din 2005, e președintele companiei culturale „Catharsis”.

În 2004, a primit premiul special al juriului Festivalului de Teatru Contemporan de la Brașov pentru rolul John din piesa „Bash. O trilogie contemporană" a lui Neil LaBute și, un an mai târziu, UNITER-ul i-a acordat premiul de debut pentru rolul Frederick din „Pelicanul" lui August Strindberg.

În 2008, a jucat un rol secundar în filmul „Restul e tăcere”, film care a câștigat multiple premii Gopo în 2009, și a fost propunerea României pentru Oscar în acel an.

A regizat filmul „Secretul fericirii”, pe un scenariu de Alexandru Popa, care a avut premiera în anul 2018 la TIFF și a rulat în cinematografe în acel an.

În august 2020 a fost numit manager al Teatrului Bulandra.

1998 - Titanic devine primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume

Regizat, scris, co-produs și co-montat de James Cameron, Titanic  este o adaptare fictivă a scufundării pachebotului RMS Titanic, care îi are în rolurile principale pe Leonardo DiCaprio și Kate Winslet. Aceștia sunt membri ai unor clase sociale diferite și se îndrăgostesc la bordul pachebotului, în timpul călătoriei sale inaugurale dezastruoase.

După lansarea de pe 19 decembrie 1997, Titanic a avut succes critic și comercial. Nominalizat la 14 categorii de premii Oscar, este la egalitate cu „Totul despre Eva” (1950) pentru cele mai multe nominalizări, câștigând 11, inclusiv la categoria pentru „Cel mai bun film” și „Cel mai bun regizor”, fiind aici la egalitate cu „Ben Hur” (1959) pentru cele mai multe premii Oscar câștigate de un singur film.

Cu încasări inițiale de 1,84 miliarde de dolari, Titanic a fost primul film care a depășit pragul de 1 miliard de dolari. A rămas filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile până când „Avatar”, regizat tot de Cameron, l-a întrecut în 2010.

O versiune 3D a filmului Titanic, lansată pe 4 aprilie 2012 pentru a comemora 100 de ani de la dezastru, a câștigat încă 343,6 milioane de dolari pe plan mondial, încasările filmului ajungând astfel la 2,18 miliarde de dolari și devenind al doilea film care trece de pragul de 2 miliarde de dolari pe plan internațional.

1994 - S-a născut cântărețul canadian Justin Bieber

Cântărețul și compozitorul canadian de muzică pop/R&B Justin Bieber împlinește 30 de ani

Bieber a vândut, de-a lungul carierei sale, mai mult de 100 de milioane de înregistrări, devenind cel mai bine vândut artist canadian și unul dintre cel mai bine vânduți artiști muzicali.

În 2013, Bieber a primit Premiul Diamond din partea Recording Industry Association of America (RIAA) pentru piesa „Baby" recunoscută ca fiind cea mai bine vândută piesă digitală din toate timpurile.

Bieber a avut numeroase nominalizări la Premiile Grammy, câștigând de două ori, pentru cea mai bună înregistrare dance (2016) și pentru cea mai bună interpretare de muzică country de către un duet sau trupă (2021). A mai primit două premii Brit, patru nominalizări la NRJ Music Awards (inclusiv 3 câștiguri), treisprezece premii Billboard Music Awards, și alte numeroase premii votate de către fani inclusiv opt premii American Music Awards și douăzeci de premii Teen Choice Awards. Bieber a mai câștigat și optsprezece premii MTV Europe Music Awards, devenind cel mai premiat artist din cadrul MTV Europe Music Awards de până acum.

Ziua mondială a protecției civile

Ziua mondială a protecţiei civile este marcată în fiecare an la data de 1 martie. La această dată, în anul 1972 a intrat în vigoare Constituţia Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile (International Civil Defence Organisation, ICDO). Ziua mondială a protecţiei civile a fost instituită printr-o decizie a adunării generale a Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile în anul 1990.

Ziua „Zero discriminare” (ONU)

Ziua „Zero discriminare” este marcată în fiecare an la 1 martie, la iniţiativa UNAIDS – Programul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA.

Sub sloganul „Zero discriminations against women and girls”, campania UNAIDS a făcut, în 2020, referire la discriminarea cu care se confruntă femeile şi fetele în toată diversitatea lor, pentru a atrage atenţia şi a mobiliza în vederea promovării egalităţii şi emancipării pentru femei şi fete, potrivit  www.unaids.org.

Cu toate că unele ţări au făcut progrese lăudabile privind o mai mare egalitate de gen, discriminarea împotriva femeilor şi fetelor există încă peste tot în lume. Intersectate cu alte forme de discriminare – spre exemplu, pe criteriu de rasă, etnie, dizabilitate, orientare sexuală sau identitate de gen – aceste încălcări ale drepturilor afectează în mod disproporţionat femeile şi fetele.

Inegalitatea de gen afectează sănătatea şi bunăstarea tuturor. În multe ţări, legi prin care femeile şi fetele sunt discriminate rămân în vigoare, în timp ce legile menite să susţină drepturile fundamentale ale femeilor şi să le protejeze pe acestea împotriva vătămării şi a tratamentului inegal lasă de dorit.

Ziua automobilistului militar, în România

Ziua automobilistului militar, sărbătorită în fiecare an la 1 martie, aminteşte de data la care, în anul 1917, a fost înfiinţat, în Moldova, Regimentul de Tracţiune Automobilă, prin Înaltul Decret nr. 245 din 22 martie 1917, potrivit site-ului www.ligamilitarilor.ro şi volumului „Calendarul tradiţiilor militare” (2010). Acesta a fost structurat, prin Decizia Ministerială nr. 520 din 27 martie 1917, pe trei batalioane „de automobile, autocamioane, autocamionete şi alte asemenea”, precum şi companii de motomitraliere, grupuri de autotunuri şi automitraliere, pentru partea activă, iar pentru cea sedentară, era prevăzută înfiinţarea unui batalion de depozit şi a unei şcoli de şoferi.

Ziua Forţelor pentru Operaţii Speciale, în România

Marcarea Zilei Forţelor pentru operaţii speciale este legată de înfiinţarea primei unităţi acţionale de operaţii speciale, la 1 martie 2003, dată la care a fost constituit Batalionul 1 forţe speciale, redenumit ulterior Batalionul 1 operaţii speciale „Vulturii”.

 În anul 2005 a fost constituit Centrul de instruire pentru operaţii speciale „General Grigore Baştan”, prin transformarea Şcolii de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale „General Grigore Baştan”.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite