Vânzările de arme de foc au crescut în Statele Unite, în urma atacului din California

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii americani au început să-şi facă rezerve de arme de foc şi muniţie în urma atacului de marţi, din oraşul californian San Bernardino, relatează „The New York Times”

Astfel, în ciuda faptului că regimul permisiv al armelor de foc din Statele Unite este blamat pentru valul de violenţe petrecute în ţară în ultimul timp, vânzările de pistoale şi arme semi-automate au crescut în zilele ce au urmat atacului, continuând o creştere observată în ultimele săptămâni.

Printre motivele principale invocate de cumpărători se numără teama de a cădea victime ale unor atacuri armate similare, dar şi anticiparea unor legi mai drastice privind controlul armelor. În anumite părţi ale Statelor Unite, autorităţile însăşi îndeamnă cetăţenii să poarte asupra lor arme de foc, pentru propria lor siguranţă. 

Unul dintre pretendenţii la candidatura Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite de anul viitor, Ted Cruz a îndemnat vineri publicul aflat la un poligon de tragere din statul Iowa să utilizeze armele de foc, spunându-le oamenilor că „Veţi opri oamenii răi doar folosind  armele noastre”. De asemenea, prefectul poliţiei din oraşul New York 

Vânzările de arme de foc în Statele Unite erau deja în creştere şi înainte de atacul din San Bernardino, conform statisticilor FBI. În cursul zilei de Black Friday, sărbătorită anul acesta pe 27 noiembrie, armele de foc au înregistrat cele mai mari vânzări din istoria acestei sărbători, cu peste 185,000 de oameni înregistrându-se pentru procesul obligatoriu de verificare a antecedentelor penale, necesar înainte de a cumpăra o armă de foc sau pentru reînnoirea permisului de port-armă în unele state.

Regimul armelor de foc din Statele Unite este criticat vehement inclusiv de preşedintele Barack Obama, care în urma unui atac similar din luna octombrie şi-a exprimat dezgustul faţă de numărul mare de atacuri armate înregistrate în ultimul timp şi a cerut Congresului adoptarea unei legislaţii mai stricte privind controlul armelor. De asemenea, ediţia tipărită a ziarului „The New York Times” a avut ca subiect principal pe prima pagină un editorial, pentru prima dată în ultimul secol, susţinând adoptarea unor astfel de măsuri.

Statele Unite sunt lider detaşat în topul ţărilor cu cele mai multe arme de foc în circulaţie, statistici din 2014 arătând că în ţară există peste 112 arme de foc la fiecare 100 de locuitori, fiind urmate la mare distanţă de Serbia, unde există 69 de arme la fiecare 100 de locuitori. Vânzările de arme de foc în Statele Unite aduc încasări anuale de aproximativ 11 miliarde de dolari.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite