SUA: Mitingul extremei drepte, eclipsat de adunarea de contramanifestanţi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un miting al adepţilor de extremă dreaptă, din inima Washingtonului, a adunat câteva zeci de protestatari şi mii de contramanifestanţi, duminică, la împlinirea unui an de la violenţele din Charlottesville, Virginia.

Numărul mare de forţe de ordine au ţinut separate cele două tabere, în Piaţa Lafayette din faţa Casei Albe. După aproximativ două ore şi câteva discursuri, mitingul „Uniţi Dreapta 2” s-a încheiat devreme, odată ce a început să plouă şi două maşini de poliţie i-au escortat pe demonstranţi înapoi în Virginia.

Imagine indisponibilă

Adunării „Uniţi Dreapta 2” i-a fost refuzată manifestarea în Charlottesville în acest an, însă mitingul a primit aprobare pentru a se desfăşura la Washington. Organizatorii estimau că vor fi prezenţi în jur de 400 de protestatari.

În fruntea grupului de aşa-numiţi „white supremacists” (n.r. adepţi ai supremaţiei rasei albe; termen american prin care sunt desemnaţi simpatizanţii unui curent asemănător cu neonazismul) este activistul Jason Kessler, care a ajutat la organizarea evenimentului de anul trecut din Charlottesville. El a ieşit, alături de câţiva demonstranţi, dintr-o staţie de metrou, fluturând un steag american şi s-a îndreptat spre Casa Albă, flancat de poliţişti, în timp ce contramanifestanţii strigau „naziştii!”

Imagine indisponibilă

Jason Kessler FOTO EPA-EFE

Dan Haught, un programator de 54 de ani din Washington,a participat la primul său protest de la Casa Albă, ţinând o pancartă pe care scria: „Înapoi sub pietrele voastre, clovnilor nazişti!”

„Am vrut să transmitem un mesaj lumii că îi depăşim cu mult ca număr,” a spus Haught.

Violenţele de anul trecut din Charlottesville, când un om a intrat cu maşina într-un grup de contramanifestanţi, omorând o persoană şi rănind alte zeci, au zdruncinat naţiunea americană şi au stârnit conflicte inclusiv în spectrul politic. 

La acel moment, Trump a declarat că sunt „oameni foarte buni” de ambele părţi, dar în acelaşi timp a considerat vinovate de violenţe atât grupurile de extremişti, cât şi cele de contramanifestanţi, stârnind astfel nemulţumire pentru că i-a tratat pe contraprotestatari la fel ca pe neonazişti şi alţi adepţi ai „supremaţiei albe”.

Sâmbătă, Trump a condamnat pe contul său de Twitter „toate formele de rasism”.

Kessler a spus că mitingul avea drept scop susţinerea „liberei exprimări pentru toţi” şi a dat vina pe alte grupuri şi pe presă pentru violenţele de anul trecut din Charlottesville. Bărbatul a mai declarat că anul acesta manifestarea a mers bine, prin comparaţie. 

„Toată lumea a avut ocazia să se exprime şi cred că a fost o îmbunătăţire majoră faţă de Charlottesville”, a declarat Kessler pentru Reuters. „A fost un precedent care trebuia creat. A fost mai important decât orice.”

Imagine indisponibilă

Pe lângă contraprotest, contramanifestanţii au organizat o după-amiază cu programe de muzică, discursuri şi citire de poezii, în „Freedom Plaza”, la est de Casa Albă.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite