H. R. McMaster: Perioada de timp în care criza nord-coreeană poate fi rezolvată diplomatic se scurge rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

McMaster, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Trump, a declarat că administraţia Trump nu va permite Coreei de Nord să-şi dezvolte arsenalul nuclear şi că de-nuclearizarea este singurul obiectiv acceptabil.

Prezent în cadrul unui forum organizat de Fundaţia pentru Apărarea Democraţiei, un think-tank apropiat de mişcarea neo-conservatoare, Consilierul pentru Securitatea Naţională, H. R. McMaster, a declarat că Statele Unite se află „într-o cursă contra-cronometru pentru rezolvarea acestei crize prin alte mijloace decât cele militare”.

„Timpul pentru acest lucru nu s-a scurs încă complet. Dar este pe cale să se întâmple”, a subliniat acesta.

„'Acceptă şi descurajează' nu este un rezultat acceptabil pentru Statele Unite”, a subliniat oficialul american.

Coreea de Nord a demarat aceste programe militare în urmă cu câteva decenii a accelerat vizibil finalizarea lor în ultima perioadă. De două ori, în luna iulie, a lansat câte o rachetă inter-continentală despre care a susţinut că poate atinge teritoriul Statelor Unite. În septembrie a desfăşurat cel mai masiv test de până acum, al unei bombe nucleare.

McMaster a afirmat că Beijingul are la îndemână influenţa economică asupra Coreei de Nord, controlând peste 90% din comerţul extern al statului coreean, dar a subliniat că şi Rusia are la îndemână o influenţă considerabilă în această criză.

Acesta a îndemnat Moscova să utilizeze această influenţă pentru a-l convinge pe Kim Jong-un să renunţe la programele sale militare „ca o ultimă şansă pentru a evita consecinţele grave” la care se expune Phenianul.

CIA: Coreea de Nord, la doar câteva luni de perfecţionarea capabilităţilor nucleare

Directorul CIA, Mike Pompeo, a declarat în cadrul aceluiaşi forum că Phenianul se află la doar câteva luni distanţă de perfecţionarea arsenalului său nuclear.

„În acest moment se află atât de aproape de dezvoltarea completă a acestor capabilităţi că, din perspectiva politicii Statelor Unite, ar trebui să acţionăm ca şi cum aceştia sunt pe punctul de finalizare a acestor capabilităţi”, a declarat oficialul american.

Acesta a subliniat însă că există o diferenţă strategică importantă între a avea abilitatea de a lansa o singură rachetă nucleară şi a avea capabilitatea de a produce materialul nuclear şi a dezvolta un întreg arsenal de acest tip.

Pompeo a declarat că informaţiile cu privire la stadiul actual al capabilităţilor militare nord-coreene sunt imperfecte, şi că „atunci când vorbim de luni de zile, capacitatea noastră de a înţelege acest fapt la un nivel detaliat este într-un anume sens irelevantă”.

Ambii oficiali ai administraţiei Trump au subliniat faptul că, deşi utilizarea forţei militare rămâne ultima opţiune, preşedintele este pregătit să apeleze la ea dacă va fi necesar pentru a se asigura că liderul nord-coreean nu va putea reprezenta un risc pentru Statele Unite.

Fostul şef al CIA-ului, John Brennan, a criticat politica administraţiei Trump faţă de Coreea de Nord în special schimbul de ameninţări directe dintre cei doi lideri care, consideră acesta, au crescut şansele unui conflict între cele două state.

„Şansele unui conflict în Peninsula Coreeană sunt mai mari ca niciodată. Nu cred că este încă probabil, dar dacă aceste şanse sunt de 20-25% atunci sunt mult prea mari”, a afirmat acesta.

image

USS Reagan în apropiere de Hong Kong, 06 oct 2017/ Foto: EPA

Pentagonul continuă etalările de forţă în Peninsula Coreaenă

USS Reagan, portavionul cu propulsie nucleară ce reprezintă principala forţă de descurajare a Pentagonului în Asia, a executat un exerciţiu în apele internaţionale la est de Peninsula Coreeană. În cadrul acestui exerciţiu, nava amiral a flotei din Asia a lansat peste 90 de avioane F-18 Super Hornets simultan, la doar 100 de mile de ţărm.

În cadrul acestui exerciţiu au luat parte peste 40 de nave de război aparţinând Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite.

„Prin acest exerciţiu am făcut clar faptul că suntem pregătiţi să apărăm Coreea de Sud. Comportamentul periculos şi agresiv al Coreei de Nord îngrijorează întreaga comunitate internaţională”, a declarat Amiralul Marc Dalton, comandantul grupului condus de USS Reagan.

Phenianul a criticat acest exerciţiu militar, afirmând că reprezintă o „repetiţie pentru război”.

Declaraţiile lui McMaster sunt „iresponsabile şi îngrijorătoare”

„A insista asupra ideii că de-nuclearizarea reprezintă singurul rezultat acceptabil în această criză pune Statele Unite şi Coreea de Nord într-o dinamică, total ne-necesară, ce ne poate conduce la un război”, a criticat declaraţiile oficialului american comentatorul Daniel Larison, pentru site-ul The American Conservative.

În opinia acestuia, în contextul în care Phenianul a insistat că aceste programe militare sunt defensive şi le consideră esenţiale pentru propria supravieţuire, ameninţările repetate ale administraţiei Trump nu vor avea efectul decât de a încuraja perfecţionarea acestora. Singura cale de a obţine de-nuclearizarea Peninsulei Coreea este fie prin război, schimbarea regimului politic sau prin ocupaţie militară. Dacă un conflict cu Coreea de Nord „a părut întotdeauna greu de imaginat date fiind costurile prohibitive şi faptul că este complet ne-necesar, poziţia actualei administraţii face acest conflict mult mai probabil pe zi ce trece”.

În opinia jurnalistului american, a cataloga o dinamică de descurajare drept „inacceptabilă” reprezintă o eroare gravă din partea cuiva în poziţia lui McMaster.

Mai mult, McMaster a lansat o ameninţare voalată către liderul nord-coreean. „Dacă crezi că această armă îţi va asigura securitatea, atunci va avea exact efectul opus”, a afirmat fostul general american.

„Acest mesaj îi spune lui Kim că Statele Unite contemplează serios un atac asupra ţării sale, şi acest fapt l-ar putea face să creadă că nu are nimic de pierdut dacă atacă primul. Dacă McMaster transmite în mod corect aici poziţia oficială a administraţiei, acesta este un lucru pe cât de periculos pe atât de idiot, iar dacă doar joacă la cacealma, atunci este la fel de rău. Refuzul administraţiei de a accepta că Statele Unite nu pot mişca înapoi progresul făcut de Phenian în dezvoltarea arsenalului său nuclear, altfel decât prin-un război catastrofal, riscă să creeze o situaţie în care oportunităţile de a evita un astfel de conflict se pierd din nepăsare şi aroganţă”, concluzionează Daniel Larison.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite