Democraţii, după masacrele din Texas şi Ohio: Când Trump vorbeşte de „invazie” şi de infractori mexicani, îi determină pe cei fragili mintal să pună mâna pe arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto Guliver / Splash News
foto Guliver / Splash News

Atacurile armate care au avut loc în Texas, respectiv în Ohio, şi în urma cărora 29 de oameni au fost ucişi, la o distanţă de doar 13 ore a provocat tulburare şi pe scena politică americană, unii candidaţi democraţi la preşedinţie acuzându-l pe preşedintele american Donald Trump de accentuare a diviziunilor rasiale în ciuda afirmaţiei sale că „ura nu-şi are locul în ţara noastră”, relatează Reuters.

Deşi în America au avut loc multiple atacuri armate în locuri publice, mai ales în şcoli, fenomenul terorismului domestic este unul relativ nou şi ia amploare.

Masacrul din El paso, Texas, un oraş de graniţă în care locuiesc mulţi hispanici, produs de un atacator în vârstă de 21 de ani, a fost motivat de ură rasială.

În cazul masacrului de la Dayton, Ohio, unde un atacator în vârstă de 24 de ani a ucis în 30 de secunde 9 oameni, între care propria soră, nu se cunoaşte motivul, el fiind împuşcat de poliţie. 6 dintre cei ucişi de el sunt persoane de culoare.

Campania electorală a luat brusc o nouă turnură în urma acestor masacre care au lovit fulgerător, într-un interval scurt.

Cea mai mare parte dintre candidaţii democraţi au solicitat un regim mai strict al armelor, în timp ce alţii au găsit conexiuni între revenirea naţionalismului albilor şi politica xenofobă recentă a Statelor Unite.

Aceştia au spus că Trump se face indirect vinovat.

„Donald Trump este responsabil pentru asta, întrucât el aduce la suprafaţă frică, ură şi fanatism” a spus senatorul Cory Booker într-o emisiune televizată.

Adresându-se reporterilor pe pista  aeroportului din Morristown, New Jersey după ce şi-a petrecut weekendu-l la complexul de golf din apropiere, Trump a spus că ura nu-şi are locul în America şi că „ne vom ocupa de asta”.

 În primele comentarii publice asupra atacurilor, el a declarat că a vorbit cu FBI, cu procurorul general  William Barr şi cu membrii Congresului despre cum ar putea  fi prevenite asemenea violenţe, adăugând că „trebuie să le punem capăt”, fără a da detalii, precizând doar că va face o declaraţie luni dimineaţă.

Preşedintele republicat nu a spus nimic despre acuzaţiile aduse în legătură cu retorica sa antiimigraţie presărată cu comentarii rasiale, deşi a calificat atacul armat de la El Paso „un act de laşitate”.

„Asta este şi o problemă de sănătate mentală, dacă ne uităm la ambele cazuri”, a spus Trump reporterilor.

Ministrul de externe mexican, Marcelo Ebrard, a spus că va solicita, dacă este cazul, extrădarea persoanei care a deschis focul în El Paso. Mexicul va considera astfel un litigiu în legătură cu un act de terorism împotriva mexicanilor din SUA. Şase mexicani au fost ucişi în atacul armat din El Paso.

Candidatul democrat la preşedinţie, Beto O’Rourke, a răspuns afirmativ la întrebarea dacă îl consideră pe Trump naţionalist alb, adăugând că este rasist şi nu ascunde asta, incitând la atitudini rasiste în SUA.

Senatorul Bernie Sanders este de aceeaşi părere că practic Trump apelează în retorica sa la naţionalismul albilor.

„Evident că Trump nu doreşte ca cineva să se apuce să împuşte oameni nevinovaţi”, însă când „vorbeşte de invazie şi îi numeşte infractori pe mexicani nu face decât să-i determine pe cei fragili mintal să pună mâna pe arme”.

Trump a fost acuzat de rasism şi după recentele atacuri asupra unor membri ai Congresului ce aparţin unor comunităţi etnice minoritare sau altor rase. El nu ar fi reacţionat când în timpul unui discurs mulţimea a intonat „trimite-o înapoi” cu referire la o congresmenă de origine somaleză.

„El a permis ca această înflorire toxică a naţionalismului alb să se raspândească ca o molimă , iar acum vedem rezultatele”, a spus Julian Castro, fostul primar al San Antonio.

Senatorul american, Elizabeth Warren, a scris pe Twitter: „trebuie să-l interpelăm pe preşedintele însuşi să ne răspundă, pentru că promovează rasismul şi supremaţia albilor.”

În manifestul său,  atacatorul de la El Paso spune că el a reacţionat la „invazia Texasului de către hispanici” şi se soliidarizează cu cel care a omorât 51 de oameni la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă.

Directorul FBI, Christopher Wray, a spus la o audiere a Senatului din iulie că majoritatea incidentelor de terorism domestic investigate de FBI „au fost motivate de o anumită versiune a ceea ce putem numi supremaţia albă”.

Fostul vicepreşedint , democratul Joe Biden, cel care conduce în sondaje cu un an înainte de alegerile prezidenţiale, a scris pe Twitter: „Nu putem rezolva o problemă pe care refuzăm să o numim: naţionalismul albilor. O ideologie încurajată de un preşedinte care coace ură şi îi răsfaţă cu mesaje de susţinere pe aceşti albi naţionalişti”.

Republicanii şi unii democraţi moderaţi s-au opus unor restricţii suplimentare în privinţa posesiei de arme, iar demersurile de a îmbunătăţi serviciile de sănătate mentală sau stabilirea unor noi modalităţi de a identifica potenţiali trăgători nu au câştigat adepţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite