Congresul SUA a votat simbolic pentru anularea planului anti-CO2 al administraţiei Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama, la COP21 FOTO globalwarmingisreal.com
Barack Obama, la COP21 FOTO globalwarmingisreal.com

Congresul american, dominat de republicani, a votat marţi pentru anularea noilor reglementări vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră propuse de administraţia Barack Obama, un vot care va rămâne simbolic, pentru că preşedintele american va folosi dreptul de veto pentru a-şi impune agenda de mediu, relatează AFP online.

Camera Reprezentanţilor a respins „Proiectul pentru o energie proprie“ al lui Barack Obama cu  242 de voturi împotrivă şi 180 pentru. Votul a fost programat astfel încât să coincidă cu Conferinţa Internaţională pe tema Schimbărilor Climatice de la Paris (COP21), care s-a deschis pe 30 noiembrie şi va dura până la 11 decembrie.

„Clean Power Plan“ al administraţiei Obama, finalizat în august, vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în SUA, cu 32% până la orizontul lui 2030 în raport cu 2005. Până în prezent, Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) nu reglementa emisiile de CO2.

Senatul s-a pronunţat deja, pe 17 noiembrie, împotriva reglementărilor de mediu propuse de Obama. Cu toate acestea, preşedintele american va folosi dreptul de veto şi va semna proiectul.

Aceste reglementări „sunt un cuţit în inima industriei cărbunelui“, a declarat republicanul Mike Boast.

Republicanii contestă rolul activităţilor umane în schimbările climatice. Ei promit să revină asupra măsurilor pro-climat din era Obama, în caz de victorie la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.

„Peste jumătate din statele (americane) s-au plâns de proiectul preşedintelui“, a declarat Mitch McConnell, şeful majorităţii din Senat. „Următorul preşedinte ar putea pur şi simplu să le anuleze“, a adăugat el.

Obama: Lupta împotriva încălzirii globale, un imperativ economic şi de securitate

În schimb, majoritatea democraţilor susţin agenda de mediu a lui Barack Obama.

Lupta împotriva încălzirii globale este „un imperativ economic şi de securitate“, a apreciat marţi Barack Obama, la Paris.

Unele ţări insulare „ar putea să dispară complet“, a avertizat preşedintele american, sporind presiunile în vederea ajungerii la un acord asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră  cu scopul de a limita încălzirea planetei la maxim 2 grade Celsius în raport cu era preindustrială.

Oxfam: China şi SUA, primii doi poluatori

Într-un raport intitulat „Inegalităţile extreme şi emisiile de CO2“, ONG-ul Oxfam precizează 10% din locuitorii celor mai industrializate ţări din lume sunt responsabili de jumătate de emisiile de CO2.

O persoană care face parte din cei 1% cei mai bogaţi din lume „generează în medie de 175 de ori mai multe gaze cu efect de seră faţă de o persoană din cei 10% cei mai săraci“, subliniază Oxfam.

China este cel mai mare emiţător mondial de gaze cu efect de seră, în timp ce India, al treilea poluator, va depăşi Statele Unite până în 2030, potrivit raportului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite