Ce se întâmplă dacă Donald Trump nu se poate prezenta la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO Guliver/ Getty Images
Donald Trump FOTO Guliver/ Getty Images

Internat după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, preşedintele american Donald Trump dă asigurări că se va însănătoşi „în câteva zile”. În caz contrar, Statele Unite intră într-o situaţie foarte delicată, cu aspecte nemaiîntâlnite.

Deocamdată, simptomele sunt „lejere”, iar moralul este „bun”. Cel puţin aşa arată comunicatele Casei Albe şi înregistrarea video realizată cu Trump înainte de a se duce la Spitalul Militar Walter Reed din Maryland. Dar preşedintele american are o vârstă înaintată - 74 de ani - şi este totodată supraponderal - 110 kilograme, factori cu risc de mortalitate în cazul COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, după cum indică statisticile.

Excluzând, totuşi, un final tragic, boala l-ar putea slăbi considerabil timp de câteva săptămâni pe cel de-al 45-lea preşedinte american, făcând campania şi scrutinul mai nesigure ca niciodată. Trump şi-a anulat deja evenimentele pentru următoarele zece zile.

Ce prevede legea americană dacă nu îşi mai poate exercita îndatoririle?

Primul caz luat în considerare este cel că Donald Trump nu-şi mai poate duce mandatul până la capăt. Deocamdată, Casa Albă dă asigurări că preşedintele poate lucra de la spital. În cazul agravării stării sale de sănătate, vicepreşedintele Mike Pence ar urma să asigure interimatul puterii. Acesta din urmă a fost testat negativ pentru noul coronavirus şi pare într-o stare fizică bună.

În ceea ce priveşte alegerile, este mai complicat. Dacă Donald Trump nu mai poate candida, Partidul Republican trebuie să-şi desemneze un nou pretendent pentru Casa Albă. Şi nimic nu dă de înţeles că Pence ar fi candidatul de urgenţă. Ba mai mult, lupta promite să fie acerbă şi feroce printre cei 168 de membri ai Comitetul Naţional Republican. Însă republicanii au tot interesul să cadă de acord asupra unei candidaturi până la alegerile din 3 noiembrie, pentru că doar Congresul poate decala data scrutinului. O eventuală decalare ar fi o premieră.

Ce se va face cu buletinele deja trimise?

Un aspect care complică şi mai mult situaţia. Votul a început de fapt. Milioane de persoane şi-au trimis deja opţiunea prin corespondenţă. Ce se întâmplă cu voturile pro-Trump dacă acesta nu mai poate rămâne în cursă? Sistemul electoral american este conceput în aşa fel încât fiecare stat să aibă o preferinţă la 3 noiembrie: republicană sau democrată. Unii sugerează că marii electori din fiecare stat ar trebui să susţină candidatul desemnat de partidul care a câştigat majoritatea voturilor chiar dacă numele acestuia nu apare pe buletinele de vot. Astfel, dacă republicanii câştigă în Florida, atunci toate voturile pro-Trump din acest stat să fie transferate automat către candidatul înlocuitor desemnat de partid. Ar fi un caz nemaiîntâlnit până acum, iar juriştii şi constituţionaliştii dezbat deja dacă se poate aplica sau nu. Ei îşi imaginează deja o situaţie cu numeroase recursuri în fiecare din cele 50 de state membre.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite