Atacul armat din New York, legat de o teorie rasistă a „genocidului alb“ care susţine că albii sunt înlocuiţi cu oameni de culoare

Atacul armat din New York, legat de o teorie rasistă a „genocidului alb“ care susţine că albii sunt înlocuiţi cu oameni de culoare

10 oameni ucişi într-un supermarket FOTO AFP

Cel puţin 10 persoane au fost ucise, iar alte trei au fost rănite într-un atac armat într-un supermarket din oraşul american Buffalo, statul New York. Poliţia a declarat că suspectul înarmat a fost reţinut după atacul care este investigat ca fiind „o crimă motivată de ură rasială”, relatează Insider.

Acest atac a fost unul dintre cele mai recente dintr-un val de împuşcături în masă care au fost inspirate de o teorie rasistă populară. 

Teoria „Marea Înlocuire” susţine că albii sunt înlocuiţi în ţările lor de oameni de culoare şi că aceasta va duce la dispariţia rasei albe.

În urma împuşcăturilor din Buffalo, oficialii au declarat că investighează un manifest care aparţinea suspectului, identificat ca fiind Payton Gendron, în vârstă de 18 ani, din Conklin, New York.

Gendron a fost acuzat de crimă de gradul I şi a pledat nevinovat.

Manifestul aparţinând suspectului conţinea afirmaţii rasiste şi antisemite, sublinia planuri de a ucide oameni de culoare şi făcea referire în mod repetat la teoria înlocuirii şi preocupările cu privire la eliminarea rasei albe, a confirmat un oficial federal pentru The New York Times.

Potrivit manifestului, locul atacului a fost ales pentru că avea cel mai mare procent de locuitori de culoare în apropierea locuinţei bărbatului, care se află la câteva ore distanţă de locul crimei, au spus autorităţile.

Manifestul a indicat că bărbatul înarmat a fost inspirat de alţi împuşcători în masă, inclusiv Dylann Roof, care a ucis nouă membri de culoare ai unei biserici în timpul unei sesiuni de studiu biblic în Carolina de Sud în 2015 şi Brenton Tarrant, care a ucis 51 de oameni la moscheile din Noua Zeelandă în 2019. Atacurile la moscheea de la Christchurch au fost, de asemenea, inspirate de teoria înlocuirii supremaţiei albe, potrivit Ligii Anti-Defaimare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările