Un vulcan considerat inactiv dă semne de trezire: poate erupe „în orice clipă“. Explozia ar putea avea proporţii catastrofale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vulcanul Bolshaya Udina, un stratovulcan din estul îndepărtat al Rusiei considerat inactiv, dă semne de trezire după ce oamenii de ştiinţă au înregistrat creşteri semnificative ale activităţi sale seismice începând din 2017.

„Explozia unui vulcan care a dormitat vreme îndelungată poate avea proporţii catastrofale, a spus Ivan Koulakov, geofizician la Institutul A.A. Trofimuk de Geologie Petrolieră şi Geofizică, conducătorul unui studiu asupra vulcanului publicat recent.

Cercetătorul e de părere că vulcanul ar trebui reclasificat ca activ, acesta putând erupe „în orice clipă”.

Complexul Udina, format din doi stratovulcani - Bolshaya şi Malaya Udina – se afla la marginea sud-estică a grupului vulcanic Kliucevskaia din Peninsula Kamceatka, relatează The Watchers.

Vulcanul Bolshaya Udina, înalt de aproape 3000 de metri, a fost considerat stins până în 2017 – când oamenii de ştiinţă au observat o „creştere anormală” a seismicităţii sale. Astfel, de atunci până în februarie 2019 au fost înregistrate aproximativ 2400 de evenimente seismice.

Cel mai important cutremur, cu o magnitudine de 4,3 pe Richter, a avut loc în februarie 2019 – e şi cel mai puternic cutremur produs vreodată în zonă, potrivit CNN.

Cercetători din Rusia, Egipt şi Arabia Saudită au publicat în Jurnalul de Vulcanologie şi Cercetări Geotermice concluziile cercetărilor asupra seismicităţii vulcanului realizate anul trecut între lunile mai şi iulie. Echipa a înregistrat şi analizat 559 de incidente seismice după ce a instalat 4 staţii de monitorizare temporare. 

Oamenii de ştiinţă au detectat un „cluster eliptic” de activitate seismică format în jurul vulcanului – evenimentele seismice având loc la aproximativ 5 kilometri adâncime.

„Aceste proprietăţi seismice ar putea semnala pătrunderi ale magmei cu fluiditate ridicată, ceea ce poate argumenta în favoarea schimbării stării vulcanului din stins în activ”, scriu cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au mai făcut însă o descoperire: mănunchiul de evenimente seismice leagă vulcanul de zona Tolud, aflată la sud – o regiune despre care se presupune că depozitează magmă în scoarţa inferioară a Pământului. Iar ce se întâmplă acum este că această zonă alimentează vulcanul Bolshaya Udina cu magmă graţie căilor de comunicaţie create pe tot parcursul lui 2018.

    

Bolshaya Udina are similarităţi structurale cu un alt vulcan declarat stins din regiune, Bezymianny, dar care a erupt în 1956, a declarat Koulakov.

Imagine indisponibilă

El estimează că sunt şanse de 50 la sută ca vulcanul Bolshaya Udina să erupă, şi vorbeşte de alte două scenarii: să elibereze tensiunea acumulată încet, în decurs de câteva luni sau aceasta să se disipeze pur şi simplu fără ca vulcanul să erupă.

În cazul unei erupţii, satele din apropiere se află în pericol, deşi nu sunt foarte populate.

De asemenea, o erupţie de proporţii poate avea efecte majore asupra climei „în mai multe părţi ale lumii”, a mai spus expertul. Cenuşa s-ar putea împrăştia dincolo de graniţele Rusiei, perturbând traficul aerian.

Din cauza distanţei faţă de staţile seismice permanente monitorizarea vulcanului este dificilă.

„Avem nevoie de mai multe staţii de monitorizare ca să dăm seama dacă este cu adevărat periculos. Nu putem prezice comportamentul lui”, a spus Koulakov.

Stratovulcanii, mai ales cei situaţi în apropierea plăcilor tectonice de pe margini, cum este şi cazul Bolshaya Udina, pot erupe violent din cauza magmei vâscoase ce captează gaze şi presiunii enorme acumulate.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite