Din discursul de Anul Nou al lui Vladimir Putin: Crimeea s-a „întors acasă“, iar Rusia şi SUA au responsabilitatea de a asigura pacea la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, în timpul discursului televizat cu ocazia Anului Nou, că „întoarcerea acasă“ a peninsulei Crimeea va rămâne un capitol important în istoria Rusiei, notează Reuters.

Putin se confruntă cu cea mai mare provocare a domniei sale de 15 ani, după ce în ultimele luni, economia Rusiei a fost grav afectată de sancţiunile ţărilor occidentale, precum şi de scăderea preţului la petrol, una din consecinţe fiind deprecierea puternică a rublei. De asemenea, inflaţia din Rusia a ajuns la 9,4%, iar un fost ministru de finanţe a atenţionat că anul viitor economia Rusiei ar putea intra în recesiune.

Comentariile lui Putin, însă, cu greu ar putea atinge corzile sensibile ale poporului, de vreme ce mulţi au privit mereu Crimeea ca pe o parte a patriei lor, din cauza secolelor de istorie comună şi în special pentru că majoritatea populaţiei din peninsulă este de origine rusă, mai scrie Reuters.

„Dragostea pentru patrie este unul dintre cele mai puternice şi înălţătoare sentimente. Ea s-a manifestat pe deplin în sprijinul frăţesc pentru oamenii din Crimeea şi Sevastopol, atunci când ei au decis ferm să se întoarcă acasă“, a declarat Putin, citat de Reuters. „Acest eveniment va rămâne pentru totdeauna un moment important în istoria ţării“, a mai adăugat acesta. 

Rusia a anexat Crimeea în luna martie, declanşând cea mai profundă criză în relaţiile est-vestice de la sfârşitul Războiului Rece şi atrâgând un val de sancţiuni economice din partea ţărilor occidentale, care, alături de Ucraina, au privit alipirea peninsulei Rusiei ca pe un act nelegitim.

Anul viitor, economia Rusiei va scădea cu aproximativ 4,5% în cazul în care preţul mediu al petrolului rămâne la aproape 60 de dolari, potrivit Băncii Centrale, mai notează Reuters. „Anul viitor va fi aşa cum îl vom face noi“, este de părere Putin. „Trebuie să îndeplinim, să punem în aplicare tot ceea ce ne-am propus pentru binele nostru, pentru binele copiilor noştri şi pentru patria noastră.“

Pe de altă parte, într-un mesaj separat şi aparent împăciuitor, liderul rus l-a salutat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, după cum relatează agenţia de presă RIA Novosti, citând serviciul de presă al lui Putin.

De asemenea, preşedintele rus i-a transmis omologului său american, Barack Obama, cu ocazia Anului Nou, că Rusia şi Statele Unite au responsabilitatea comună de a asigura pacea la nivel global, insistând asupra faptului că, în 2015, se vor împlini 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, scrie şi Mediafax. 

„Această dată istorică trebuie să ne amintească de responsabilităţile pe care Rusia şi Statele Unite le au în favoarea păcii şi stabilităţii în lume, de rolurile unice pentru a face faţă provocărilor şi ameninţărilor internaţionale“, afirmă Putin în mesajul adresat lui Obama cu ocazia Anului Nou.

Putin le-a transmis urări de sărbători şi fostului premier italian Silvio Berlusconi, fostului preşedinte american George W. Bush şi fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy.


Mai puteţi citi şi:

Obama afirmă că Putin nu a fost „prea inteligent” atunci când a anexat peninsula Crimeea Preşedintele american Barack Obama a declarat recent, în cadrul unui interviu pentru postul de radio NPR, că Vladimir Putin a făcut o „greşeală strategică” atunci când a anexat Crimeea, mişcarea sa nefiind una „inteligentă”.

Principalul opozant al lui Putin, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Ruşii anunţă că ies în stradă Alexei Navalnîi, cunoscut critic al regimului condus de preşedintele rus Vladimir Putin, a fost condamnat marţi la trei ani şi jumătate de închisoare, alături de fratele său, într-un proces denunţat ca fiind pe criterii politice de organizaţiile pentru drepturile omului. Navalnîi a mai fost condamnat o dată, în 2013, pentru acuzaţii similare, însă a fost eliberat a doua zi, după ce mii de ruşi au ieşit pe străzi pentru a-l susţine.

Cum trebuie câştigată bunăvoinţa lui Vladimir Putin: Occidentul trebuie să lase Ucraina neutră şi să propună un nou referendum în Crimeea Săptămâna trecută, în timp ce rubla cădea vertiginos comparativ cu dolarul american şi o criză financiară de proporţii ameninţa să explodeze în Rusia, preşedintele american Barack Obama punea la cale o lege care, de fapt, constituie o declaraţie de război împotriva Rusiei, notează „Foreign Policy“.

Noua doctrină militară a Rusiei: Apropierea NATO de graniţele Federaţiei şi scutul antirachetă din Europa de Est, printre principalele ameninţări Extinderea şi consolidarea Alianţei Nord-Atlantice şi proiectul scutului antirachetă din Europa de Est reprezintă cel mai mare pericol pentru Rusia. Acest lucru este precizat explicit în noua doctrină militară a Federaţiei Ruse, semnată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite