Noua doctrină militară a Rusiei: Apropierea NATO de graniţele Federaţiei şi scutul antirachetă din Europa de Est, printre principalele ameninţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extinderea şi consolidarea Alianţei Nord-Atlantice şi proiectul scutului antirachetă din Europa de Est reprezintă cel mai mare pericol pentru Rusia. Acest lucru este precizat explicit în noua doctrină militară a Federaţiei Ruse, semnată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Doctrina menţionează "consolidarea capacităţilor ofensive ale NATO direct la frontierele ruse şi măsurile luate în vederea amplasării unui sistem global de apărare antirachetă" în Europa de Est.

Moscova a denunţat de mai multe ori decizia Alianţei de a poziţiona trupe în mai multe state membre situate la frontierele ruse, precum ţările baltice sau Polonia, dar şi proiectul american de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est.

Ucraina a făcut miercuri un pas spre Alianţa Nord-Atlantică, renunţând la statutul său de stat nealiniat, un gest simbolic care a provocat furia Moscovei şi care poate permite Kievului să ceară, la un moment dat, aderarea la NATO.

Caracterul defensiv al doctrinei militare ruse este păstrat, punând accentul pe un angajament militar al Rusiei numai în cazul în care toate soluţiile non-violente sunt epuizate.

Aceasta notează că "probabilitatea unui război de anvergură împotriva Rusiei a scăzut", dar enumeră o serie de ameninţări care s-au intensificat în anumite domenii, precum revendicările teritoriale, "ingerinţa în afacerile interne" din partea altor state şi trimiterea de arme strategice în spaţiu.

Noua doctrină militară rusă introduce de asemenea conceptul de "disuasiune non-nucleară", care prevede menţinerea pregătirii forţelor militare convenţionale la un nivel înalt şi un angajament faţă de organizaţiile regionale de securitate precum Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

Rusia îşi rezervă totuşi dreptul de a utiliza arsenalul nuclear în caz de agresiune împotriva sa sau a aliaţilor săi sau în caz de "ameninţare pentru existenţa statului". Termenul de "atac preventiv" nu apare, contrar afirmaţiilor anterioare ale presei ruse.

Moscova mai precizează că una dintre principalele sarcini ale forţelor sale armate pe timp de pace va fi să "asigure interesele naţionale ale Rusiei în Arctica", o regiune strategică pentru dezvoltarea economică şi aprovizionarea energetică viitoare a Rusiei, disputată de Statele Unite şi Canada.
 

Doctrina militară anterioară data din 2010. Aceasta menţiona drept "pericole militare externe" doar extinderea NATO, desfăşurarea de trupe în statele vecine, destabilizarea situaţiei din anumite ţări şi instalarea unor sisteme de apărare antirachetă. 

NATO răspunde Moscovei că Alianţa „nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia“

NATO "nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al alianţei militare ca răspuns la adoptarea de către Rusia vineri a unei noi doctrine militare, care enumeră sistemele de apărare ale NATO şi SUA printre principalele riscuri de securitate pentru ţară.

"Orice măsură luată de NATO pentru a asigura securitatea membrilor săi este clar defensivă în natură, proporţionalitate şi în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO Oana Lungescu.

"De fapt, acţiunile Rusiei, inclusiv în prezent în Ucraina, sunt cele care încalcă dreptul internaţional şi subminează securitatea europeană", a adăugat Lungescu.

"NATO va continua să caute o relaţie constructivă cu Rusia", a spus Lungescu, adăugând că "acest lucru este posibil numai cu o Rusie ce respectă legislaţia şi principiile dreptului internaţional — inclusiv dreptul naţiunilor de a-şi alege viitorul în mod liber".

RusiaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite