Principalul opozant al lui Putin, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Ruşii anunţă că ies în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexei Navalnîi, cunoscut critic al regimului condus de preşedintele rus Vladimir Putin, a fost condamnat marţi la trei ani şi jumătate de închisoare, alături de fratele său, într-un proces denunţat ca fiind pe criterii politice de organizaţiile pentru drepturile omului. Navalnîi a mai fost condamnat o dată, în 2013, pentru acuzaţii similare, însă a fost eliberat a doua zi, după ce mii de ruşi au ieşit pe străzi pentru a-l susţine.

UPDATE Alexei Navalnîi a fost găsit vinovat pentru deturnare de fonduri condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, relatează AFP. Fratele lui, Oleg, a fost condamnat tot la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în acelaşi dosar.  


O instanţă din Moscova a anunţat luni că se va pronunţa astăzi în cazul lui Alexei Navalnîi, cunoscut critic al lui Vladimir Putin. Sentinţa era aşteptată la 15 ianuarie, dată la care se anunţaseră proteste în capitala rusă pentru susţinerea Navalni, liderul opoziţiei din Rusia, acuzat de fraudă.  Navalni a mai fost condamnat o dată, în 2013, şi eliberat a doua zi după ce mii de ruşi au ieşit pe străzi pentru a protesta.

Alexei Navalnîi, numit de presa internaţională princialul opozant al lui Vladimir Putin, ar putea primi zece ani de închisoare, dacă instanţa va respecta recomandarea procurorilor care i-au orchestrat dosarul. Din februarie, Navalni se află în arest la domiciliu şi a combătut vehement acuzaţiile, susţinând că este urmărit pe criterii politice. 

Susţinătorii acestuia au format mai multe grupuri pe reţelele de socializare, organizând proteste pentru 15 ianuarie, atunci când instanţa la care se judecă procesul a anunţat că va da un verdict. Manifestaţiile ar urma să aibă loc în faţa Kremlinului, sediul preşedinţiei ruse. 

Luni însă, într-o mişcare surprinzătoare, instanţa a anunţat că devansează verdictul pentru marţi. Susţinătorii lui Navalni s-au regrupat rapid şi anunţă că vor organiza astăzi protestele în faţa Kremlinului. 

„Nu avem de ales, trebuie să ieşim mâine şi să arătăm cât de mulţi suntem”, au transmis organizatorii protestelor, pe Facebook. Până acum, peste 15.000 de persoane se alăturaseră iniţiativei, pe Facebook.

Şi autorităţile s-au reorganizat însă la fel de repede. Mulţi internauţi moscoviţi au anunţat că în zona aleasă pentru proteste au apărut încă de luni seara dube de poliţie.

Schimbarea datei pentru anunţarea sentinţei aduce o nouă asemănare între cazul lui Navâlnîi şi cazul magnatului Mihail Hodorkovsi, condamnat într-un proces considerat politic. 

În urmă cu fix patru ani, pe 30 decembrie 2014, justiţia rusă îl condamna în al doilea proces pe Hodorkovski, oligarhul care a deţinut gigantul petrolier Yukos, confiscat de stat şi transformat între timp în Rosneft, cea mai mare companie rusă. 

Navalnîi este acuzat, alături de fratele său, Oleg, că ar fi furat 30 de milioane de ruble (aproximativ 540.000 de dolari) de la compania franceză de cosmetice Yves Rocher, în perioada 2008-2012. Ambii au negat acuzaţiile. 

De profesie avocat, Navalnîi este activist şi un blogger foarte citit. El a devenit cunoscut atunci când a realizat o anchetă privind corupţia în Rusia şi a jucat un rol esenţial în organizarea amplelor proteste împotriva lui Putin din 2011 şi 2012. 

În 2013, el a fost condamnat pentru delapidare şi condamnat la închisoare, însă a fost eliberat la numai o zi după arestare, după ce mii de persoane au ieşit pe străzile Moscovei în semn de protest. Pedeapsa i-a fost comutată la închisoare cu suspendare. În septembrie 2012, Navalnîi a candidat la funcţia de primar al Moscovei, cursă în care a fost principalul contracandidat al actualului primar, Serghei Sobianin. 

image

Propunerea procurorilor pentru acest caz, de o condamnare la 10 ani de închisoare cu executare, este extrem de neobişnuită pentru infracţiuni financiare în Rusia, notează Associated Press. 

Cazul lui Navalnîi „pare a fi cel mai recent exemplu al luptei guvernului rus împotriva vocilor independente”, a declarat pentru AP Jeff Rathke, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/nava" target="_blank">View the story "Navalnîi, inamicul public al Kremlinului" on Storify</a>]

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite