Dezvăluirile unui spion KGB despre Snowden: „I-au întins o capcană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Snowden, un american la Moscova
Snowden, un american la Moscova

Un fost maior KGB, letonul Boris Karpiciko, a declarat pentru presa britanică că Edward Snowden a fost păcălit de agenţi ai Serviciului de Informaţii al Rusiei, SVR, aflaţi sub acoperire diplomatică la Hong Kong, să zboare la Moscova în urmă cu exact un an de zile. Potrivit fostului spion, lui Snowden i-a fost întinsă o capcană, foarte meticulos plănuită de serviciile ruse, care îl monitorizau încă din 2007.

„I-au întins o plasă şi el a muşcat momeala“, a declarat Karpiciko, fost maior în al Direcţia a 2-a de contrainformaţii a serviciului rus de Informaţii KGB, ulterior transformat în FSB.  „Acum ruşii extrag de la el toate informaţiile pe care le deţine“.

Karpiciko, în vârstă de 55 ani, a părăsit Moscova în 1998, după o carieră de peste două decenii în spionajul sovietic şi ulterior cel rus. Mutat în Anglia, fostul maior susţine că păstrează încă legătura cu unii din foştii lui colegi.

La 9 iunie 2013, fostul agent NSA Edward Snowden îşi făcea apariţia pentru prima oară într-un interviu acordat jurnalistului britanic Glen Greenwald la Hong Kong, în care dezvăluia spionajul în masă practicat de serviciile de informaţii americane asupra cetăţenilor şi guvernelor din întreaga lume. 

Snowden plecase din Hawaii la 20 mai 2013, iar la 23 iunie – deja căutat de autorităţile americane- se îmbarca într-o cursă aeriană spre Ecuador cu escală la Moscova. Ajuns pe aeroportul internaţional Şeremetievo, Snowden a devenit blocat în Rusia, deoarece SUA îi anulaseră paşaportul. La 1 august 2013, Federaţia Rusă îi acorda azil politic pentru o durată de un an care poate fi prelungită după expirare.  

Karpiciko crede însă că Moscova a dezvăluit intenţionat itinerariul plănuit de Snowden, pentru a determina autorităţile americane să îi revoce paşaportul, chiar în timp ce fostul agent NSA se afla în avionul decolat de la Hong Kong. În plus, Julian Assange, cofondatorul Wikileaks – portalul online care a publicat documente secrete americane timp de mulţi ani- l-a convins pe Snowden că Rusia este ţara în care poate fi protejat fizic cel mai bine.

Snowden şi-a petrecut ultimele 11 luni din viaţă trăind sub protecţia serviciilor de securitate post-sovietice, locuind chiar într-un cartier „controlat“ de FSB din suburbiile Moscovei, potrivit fostului maior.

„Apartamentul lui este înţesat cu dispozitive de securitate care pot da oricând alarma, în cazul în care I s-ar întâmpla ceva. Cu agenţii FSB se întâlneşte la masă de aproximativ două ori pe săptămână“, susţine Karpiciko.

Fostul general KGB Oleg Kaligun are însă o versiune puţin diferită despre viaţa spionului american în Rusia. „Ruşii sunt foarte mulţumiţi de ceea ce le oferă Snowden, iar el nu stă degeaba, ci este mereu ocupat cu treburile sale“.

În vizorul FSB din 2007

Boris Karpiciko susţine că Moscova l-a identificat pe Snowden drept potenţial defector din 2007 şi a deschis un dosar pe numele lui, în timp ce americanul lucra pentru CIA la Geneva.

În primul său interviu televizat acordat postului american NBC, Snowden a dezvăluit că lucra pentru CIA la Geneva, în cadrul misiunii diplomatice americane, şi s-a gândit să provoace o scurgere de informaţii încă din 2008, fiind deziluzionat de guvernul SUA.

Autorităţile americane cred că Snowden a început să copieze documente în vara anului 2012, reuşind să strângă aproximativ 1,5 milioane de documente sensibile. 200.000 au fost oferite presei, cu precădere cotidianului britanic The Guardian, care a şi fost supus unor presiuni uriaşe din partea cabinetului premierului Cameron, pentru a distruge documentele.

Snowden susţine că nu se mai află în posesia niciunui fişier, oferindu-le pe toate presei.

Fostul spion american este un administrator de sistem experimentat, de aceea el poate fi în continuare valoros pentru gazdele lui ruse.

„Va sta în Rusia până când vor obţine tot de vor de la el“, a spus Karpiciko. „Au nevoie de timp să extragă toate informaţiile clasificate pe care Snowden le deţine, care dezvăluie în detaliu metode operative şi tactici strategice folosite de agenţiile occidentale de securitate“.


Citeşte şi:

„Frăţia spionajului“: NSA şi FBI au transformat Facebook în unealta perfectă

Crezi că Facebook ştie prea multe despre tine? Din octombrie 2010, şi NSA ştie la fel de multe pe câte ştie cea mai mare reţea socială. Atunci, FBI şi NSA au început să îşi creeze uneltele cu care să poată spiona fără probleme prin Facebook.

Aventurile spionului Snowden ajung pe marile ecrane

Povestea lui Edward Snowden va ajunge pe marele ecrane după ce Sony Pictures a achiziţionat drepturile pentru ecranizarea cărţii „No Place To Hide“, despre spionul american.

Cum a reuşit Edward Snowden să scape de supravegherea americanilor folosind cel mai sigur sistem de operare din lume

Edward Snowden a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi oameni ai planetei după ce a dezvăluit cât de mult ne supraveghează agenţii precum NSA. El a reuşit să rămână departe de ochii agenţiei folosind poate cel mai sigur sistem de operare, un Linux creat special pentru anonimii Internetului.

NSA a supravegheat 122 de şefi de stat şi de guvern. Agenţia a strâns peste 300 de rapoarte despre Angela Merkel

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a strâns peste 300 de rapoarte despre Angela Merkel, cancelarul german fiind unul din cei 122 de şefi de stat şi de guvern supravegheaţi de NSA, afirmă sâmbătă revista Der Spiegel, citând informaţii transmise de fostul consultant american Edward Snowden, relatează AFP.

Informaţii noi de la Snowden: NSA spionează milioane de calculatoare cu ajutorul conturilor false de Facebook. Zuckerberg i s-a plâns lui Obama

Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale Americane pentru Securitate, face noi dezvăluiri cu privire la spionajul electronic.

Edward Snowden, în prima conferinţă live din Rusia: NSA distruge Internetul

Edward Snowden, fostul consultant al NSA, a vorbit la conferinţa „South by Southwest“ (SXSW) din Statele Unite ale Americii despre spionajul agenţiei şi ce înseamnă acesta pentru Internet. El a spus că dacă ar trebui să mai publice o dată documentele NSA, ar face-o din nou cu plăcere.

Edward Snowden, despre ineficienţa şi dimensiunea spionajului american: Aş fi putut urmări comunicaţiile oricărui om

Edward Snowden, omul care a arătat lumii cum este spionată de americani şi britanici, acuză agenţiile de informaţii că sunt ineficiente, în ciuda colectării unei cantităţi imense de date. El a apreciat, într-o depoziţie pentru Parlamentul European, că europenii au creat un bazar al spionajului.

Google i-a dat lui Edward Snowden unealta perfectă pentru a obţine cele mai importante documente din serverele NSA

După ce Edward Snowden a prezentat în 2013 informaţii pe care NSA le colectează despre oameni, apar acum date despre cum a obţinut el documente pe care, în mod normal, nu trebuia să le aibă. Metoda folosită de el poate trece lejer la categoriile „low-cost“ şi „eficienţă garantată“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite