De ce Rusia ajută Siria: Războiul civil sirian devine ruso-american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce Rusia ajută Siria? O siriană sărută un poster care îl reprezintă pe Vladimir Putin
De ce Rusia ajută Siria? O siriană sărută un poster care îl reprezintă pe Vladimir Putin

De ce Rusia ajută Siria. Pe frontul din Siria tehnica americană se confruntă direct cu cea rusă. SUA sprijină grupările de opoziţie, în timp ce Rusia îl ajută pe preşedintele Bashar al-Assad. Kremlinul s-a transformat astfel într-un actor care nu poate fi ignorat în conflictul sirian.

Conflictul militar din Siria ar reprezinta de fapt un „război prin interpuşi între Rusia şi Statele Unite ale Americii, fiecare dintre cele două puteri mondiale alimentând părţile combatante, notează CNN.  În cea mai recentă manevră, Statele Unite au trimis 50 de tone de armament destinate grupurilor insurgente din nordul Siriei, în cadrul eforturilor de susţinere a opoziţiei siriene. 

De ce Rusia ajută Siria? Misiune militară în sprijinul lui Al-Assad

Această decizie a fost luată după ce Rusia a executat mai multe atacuri aeriene în sprijinul forţelor lui Bashar al-Assad, sub pretextul că încearcă să distrugă gruparea teroristă Stat Islamic. Misiunea a fost efectuată cu avioane de tip C-17, escortate de aeronave de vânătoare. Muniţia - armament uşor şi grenade - a fost lansată în provincia Hasakah, situată în nordul Siriei, fiind destinată grupului insurgent Coaliţia Arabă Siriană. Întregul armament a fost recuperat în condiţii bune de forţele insurgente, a declarat un oficial american.

De ce Rusia ajută Siria: Rachetele americane antitanc, apreciate de rebeli

Rachetele americane antitanc livrate rebelilor sirieni joacă un rol neaşteptat pe câmpul de luptă, dând conflictului aparenţa unei ciocniri prin interpuşi între Statele Unite şi Rusia, scrie „Washington Post“. Şi aceasta, în pofida dorinţei exprese a preşedintelui Obama de a evita aşa ceva.

Statele Unite au livrat rachete BGM 71 TOW, în cadrul unui acord vechi de doi ani, în ideea de a ajuta Armata Siriei Libere în lupta ei împotriva lui Bachar al-Assad.

Începând de miercuri, când trupele siriene au lansat prima lor ofensivă susţinută de echipamente ruseşti, mai multe imagini postate pe YouTube arată rebeli utilizând rachete americane împotriva tancurilor ruseşti cu care este dotată armata lui Assad. Rachetele apar pe imagini ca nişte sfere luminoase care zboară in zig-zag deasupra câmpurilor siriene până când îşi ating ţinta într-o minge de foc.

Rebelii susţin că au eliminat 24 de tancuri şi vehicule blindate, în prima zi - un adevarat masacru de tancuri, după cum s-a exprimat unul dintre comandanţii lor. Şi mai multe astfel de rachete urmează să vină.

Nu este clar însă dacă rachetele TOW vor putea schimba soarta războiului, aşa cum rachetele antiaeriene Stinger, introduse de CIA în 1980 şi utilizate de mujahedini în Afganistan pentru a doborî avioanele şi elicopterele ruseşti, au paralizat armata sovietică.

de ce Rusia ajuta Siria

De ce Rusia ajută Siria: chinezii acuză ruşii şi americanii că se folosesc de Siria

Şi  „People's Daily“, publicaţia oficială a Partidului Comunist chinez, a notat într-un editorial că Statele Unite şi Rusia par a se folosi de Siria ca de un interpus într-o competiţie militară şi diplomatică, la fel ca în timpul Războiului Rece, scrie Reuters.

De ce Rusia ajută Siria: avioane ruseşti şi americane, contact vizual 

Două avioane ruseşti şi două avioane americane au ajuns unele în raza vizuală a celorlalte, la o distanţă de 16-32 de kilometri, în spaţiul aerian sirian, sâmbătă, a anunţat marţi coaliţia împotriva grupării Statului Islamic (SI) condusă de către Statele Unite, relatează CNN.

Ambele perechi de avioane s-au îndepărtat şi nu a avut loc niciun incident, a declarat marţi colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al coaliţiei conduse de către americani. „Fiecare şi-a văzut de treabă“, a spus el.

Însă Warren a denunţat atacurile aeriene ruse în Siria ca „nesăbuite şi oarbe“ şi „iresponsabile“. Aeronave ruseşti urmăresc, de asemenea, avioane americane fără pilot.

De ce Rusia ajută Siria: Cât îl costă pe Vladimir Putin războiul din Siria, pe zi

Rusia a cheltuit cel puţin 87 de milioane de dolari, potrivit unor estimări, cu atacurile aeriene şi cu rachete de croazieră în primele două săptămâni ale campaniei de bombardamente în Siria, dar îşi va recupera Moscova banii?, se întreabă postul Radio Free Europe-Radio Liberty în pagina electronică.

Prin această „investiţie modestă“, comentează postul, Kremlinul s-a transformat într-un actor care nu poate fi ignorat în conflictul sirian, în care-l sprijină pe preşedintele Bashar al-Assad să rămână la putere. Dar, poate la fel de important, notează postul, este faptul că aceste atacuri i-au permis Moscovei să-şi reitereze pretenţia că este o superputere, în contextul în care Rusia sfidează sancţiunile ce i-au fost impuse din cauza intervenţiei sale în Ucraina. 

Cât costă această campanie aeriană de afirmare a Moscovei este dificil să se claculeze foarte exact, scrie RFE-Rl, care precizează că unul dintre motive este faptul că armata rusă este extrem de secretoasă cu cheltuielile ei. Însă Siutiaghin, care urmăreşte armata rusă îndeaproape, estimează că atacurile cu avioane de vânătoare convenţionale costă cel puţin 2,5 milioane de dolari pe zi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite