VIDEO Ce se ştie despre ultima misiune a X-37B, misterioasa dronă spaţială a armatei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drona spaţială americană X-37B FOTO Courtesy via theaviationist.com
Drona spaţială americană X-37B FOTO Courtesy via theaviationist.com

După o misiune de aproape doi ani în spaţiu, drona militară americană X-37B a revenit pe Pământ şi a generat o nouă serie de întrebări asupra adevăratei sale întrebuinţări.

Drona militară X-37B a aterizat duminică la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Florida după o misiune secretă de 718 zile în spaţiu. La fel ca la precedentele reveniri pe Terra, X-37B a stârnit din nou rumori asupra misiunii sale. Acestea sunt înreţinute şi de Forţele Aeriene Americane, care oferă prea puţine informaţii despre programul X-37B şi încă nu a explicat la ce serveşte în realitate.

Durata ultimei misiuni în spaţiu, un record

Prima misiune spaţială secretă a dronei militare X-37B a avut loc în 2010. Atunci acest aparat de zbor fără piloţi s-a aflat pe orbită timp de opt luni. După acest succes, drona a fost trimisă în alte două misiuni: una în 2011, pe o perioadă de 15 luni, şi alta în 2012, pe o perioadă de 22 de luni.

Ultima misiune a spaţială a început-o la 20 mai 2015 şi a durat aproape doi ani, până duminica trecută. Această misiune a bătut recordul de staţionare pe orbită a unei navete spaţiale secrete, notează Huffington Post.

Aterizarea aparatului spaţial fără piloţi X-37B

Reperată de observatori amatori

Potrivit Spaceflight101, al patrulea zbor orbital al X-37B, care are nouă metri lungime şi 4,5 metri înălţime, a fost reperat de către observatori amatori, la numai şase zile de la lansare. Drona a dispărut apoi timp de mai multe luni, în urma unei manevre pe orbită. O mişcare similară a fost efectuată în februarie acest an.

Speculaţii: bombardier sau navă de spionaj?

Lipsa de transparenţă a Forţelor Aeriene Americane alimentează mai multe teorii în legătură cu utilizarea reală a X-37B. Unii cred că X-37B este un bombardier spaţial capabil să transporte bombe şi să lovească obiective terestre. Alţii consideră că este un „ucigaş de sateliţi“ inamici. De asemenea, nu sunt puţini nici cei care sunt de părere că este vorba de un super-avion de spionaj.

Aceste speculaţii se profilează pe fondul creşterii îngrijorărilor faţă de lansarea unei curse a înarmării în spaţiu, cu Statele Unite, China şi Rusia în frunte.

În 2015, comportamentul misterios al unui satelit rus a provocat nelinişte, iar mulţi s-au întrebat dacă Moscova dezvoltă sateliţi de atac.

Ce cred experţii?

Contrar speculaţiilor, numeroşi experţi se îndoiesc că X-37B serveşte ca dispozitiv de război sau pentru activităţi de spionaj.

„X-37 are mărimea unui pick-up, astfel încât e dificil să pui arme eficiente la bordul său“, spune Victoria Samson, de la fundaţia americană Secure World Militant, citată de L'Express.

În plus, acest aparat de zbor nu poate face prea multe manevre în spaţiu, întrucât îşi obţine energia din panouri solare, adaugă ea. „De regulă, manevrarea pe orbită necesită o enormă cantitate de carburant“, insistă experta americană.

„X-37B are o capacitate foarte limitată de manevrare pe orbită şi nu poate atinge altitudini foarte înalte“, explică în aceeaşi notă Mark Gubrud, un fizician de la Universitatea din Carolina de Nord specialist în tehnologii militare spaţiale.

Misiunea oficială

În realitate, estimează experţii, X-37B este un dispozitiv de testare care zboară ca o potenţială armă.

Forţele Aeriene Americane transmit acelaşi lucru în puţinele informaţii făcute publice despre această dronă militară. Potrivit armatei americane, X-37B ajută la testarea unor senzori şi echipamente în spaţiu şi nu are nimic de-a face cu misiunile de luptă.

Rocketdyne încearcă să aducă mai multă claritate, precizând că ultimul zbor spaţial al X-37B a permis testarea unei noi versiuni a unui propulsor ionic, un dispozitiv folosit la mişcarea sateliţilor în spaţiu. 

„Militarii americani ar putea calma speculaţiile comunicând mai deschis asupra programului X-37“, afirmă Victoria Samson. „Dar probabil că este în interesul lor ca oamenii să rămână în incertitudine“, a conchis experta de la Secure World Militant.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite