VIDEO „Îngerul morţii“, în boxa acuzaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul Alfredo Astiz, zis şi „Îngerul blond al morţii“, a fost inculpat, alături de alţi 16 foşti poliţişti şi militari, pentru crime împotriva umanităţii, comise în timpul dictaturii militare din Argentina, în anii 1976-1983.

Procesul se anunţă unul din cele mai răsunătoare , desfăşurate pe continentul sud-american.

Astiz (58 de ani) îşi datorează porecla figurii angelice pe care o avea la acea epocă, când, sub numele de Gustavo Niño, reuşea să se infiltreze printre membrii organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. El este acuzat de numeroase crime, inclusiv de uciderea a două călugăriţe franţuzoaice şi a jurnalistului de investigaţii Rodolfo Walsh, dispărut în acei ani tulburi.

Fostul căpitan de marină este considerat unul dintre artizanii „războiului murdar", cum a fost denumită vânătoarea declanşată de militari împotriva oponenţilor regimului.

În 1990, Astiz a fost condamnat în contumacie la închisoare pe viaţă, în Franţa, pentru torturarea şi asasinarea călugăriţelor Alice Domon şi Léonie Duquet, arestate în 1977. El a fost condamnat şi în Italia pentru asasinarea a trei cetăţeni, iar Suedia a cerut extrădarea sa, Astiz fiind răspunzător de moartea tinerei activiste Dagmar Hagelin.

Subsolurile groazei de la ESMA

Judecarea lui Astiz şi a complicilor săi reprezintă unul dintre principalele capitole ale megaprocesului ESMA, care încearcă să facă dreptate în privinţa numeroaselor asasinate petrecute în subsolurile Şcolii de mecanică a Marinei (ESMA).

Acolo, în inima capitalei Buenos Aires, a funcţionat un important centru clandestin de detenţie, unde cei aduşi erau torturaţi, unii până la moarte, în anii dictaturii militare argentiniene (1976-1983). Potrivit mai multor surse, mai bine de 5.000 de persoane au trecut pe la ESMA, iar dintre aceştia au supravieţuit mai puţin de jumătate.

Potrivit martorilor rămaşi în viaţă, torţionarii se descotoroseau de cadavre, aruncându-le în Oceanul Atlantic, de pe aşa-zisele „zboruri ale morţii", metodă curentă pe vremea „războiului murdar".

În prezent, 385 de argentinieni sunt inculpaţi pentru crime comise în timpul „războiului murdar".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite