Unde îşi ascund oligarhii ruşi „banii murdari” şi cum se asigură că îşi pierd urmele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Timp de decenii, oligarhii ruşi au mutat peste hotare miliarde de dolari ilegali, asigurându-se că se mişcă suficient de rapid pentru a-şi pierde urmele. De la invazia rusă în Ucraina însă, au fost vizaţi de sancţiuni ample, în timp ce mai multe guverne au introdus legi care să permită identificarea ascunzătorilor „banilor murdari” ai acestora în întreaga lume.

Potrivit estimărilor centrului de reflecţie american Atlantic Council, cetăţenii ruşi ar fi reuşit să ascundă circa 1.000 de miliarde de dolari peste hotare, relatează BBC.

Un raport din 2020 estima că un sfert din această sumă s-ar afla sub controlul preşedintelui rus şi al  oligarhilor asociaţi lui.

„Aceşti bani ar putea fi exploataţi şi direcţionaţi de Kremlin pentru spionaj, inclusiv industrial, terorism, mită, manipulare politică, dezinformare şi multe alte scopuri ilicite”, se arăta în raport.

În acelaşi fel, centrul de reflecţie american National Endowment for Democracy susţine că Putin şi-a încurajat asociaţii apropiaţi „să fure de la bugetul ţării, să extorcheze companiile private şi chiar să orchestreze confiscarea întreprinderilor profitabile”.

Liderii opoziţiei Boris Nemţov (asasinat) şi Vladimir Milov au afirmat că între 2004 şi 2007, gigantul petrolier Gazprom a transferat către Putin şi acoliţii săi nu mai puţin de 60 de miliarde de dolari.

Scurgerile de documente precum Pandora Papers au arătat că aceşti oligarhi  apropiaţi de Putin s-au îmbogăţit foarte mult şi probabil că îl ajută pe liderul de la Kremlin să-şi deplaseze averea în străinătate.

    

Unde sunt depozitaţi banii oligrahilor?

Este cunoscut faptul că multă vreme grosul acestor bani a fost canalizat în Cipru care a reprezentat atracţie graţie impozitelor sale mici. De altfel, unii îl numesc „Moscova de pe Mediterana”.

Potrivit datelor Atlantic Council, doar în 2013 au fost depozitaţi aici 36 de miliarde de dolari americani, o bună parte via companii paravan, ai cărei proprietari sunt necunoscuţi. 

Alte destinaţii favorite ale oligarhilor sunt teritoriile britanice de peste hotare precum Insulele Virgine şi Insulele Cayman. Un raport din 2018 al Global Witness arăta că aceştia au depozitat sume estimate la 45.5 miliarde de dolari americani în aceste paradisuri fiscale, ca de aici o parte să ajungă în capitale financiare precum Londra şi New York unde să fie reinvestiţi şi înmulţiţi.

Organizaţia anticorupţie Transparency International susţine că miliardari ruşi acuzaţi de infracţiuni financiare sau având legături la Kremlin deţin bunuri imobiliare în valoare de cel puţin 2 miliarde de dolari în Marea Britanie.

Raportul din 2014 al Organized Crime and Corruption Reporting Project a scos la iveală amploarea „Maşinii de spălare a banilor din Rusia”: între 2011 şi 2014, băncile Rusiei au spălat 20,8 miliarde de dolari americani prin peste 5.000 de companii din 96 de ţări.

„Aceşti oligarhi angajează cei mai buni avocaţi, auditori,bancheri şi lobbyişti din lume pentru a concepe mijloace legale menite să ascundă şi să spele fondurile. Un oligarh pus pe treabă are straturi de companii paravan anonime în zeci de jurisdicţii offshore. Fondurile sale sunt deplasate între ele cu  viteza fulgerului”, arată Atlantic Council.

În urma invaziei asupra Ucrainei, o serie de ţări au anunţat măsuri prin care să fie luată urma banilor oligarhilor şi îngheţarea fondurilor sau chiar confiscarea bunurilor obţinute ilicit.  

SUA  au înfiinţat un noi grup operativ, „KleptoCapture", condus de Departamentul de Justiţie, în timp ce Marea Britanie a înăsprit legislaţia privind obligaţia cumpărătorilor de a declara sursa banilor.

Malta s-a alăturat Bulgariei şi Ciprului în anularea programelor paşapoartelor de aur pentru investitori străini bogaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite