Tribunalul de la Haga deschide prima anchetă din istorie împotriva Israelului

Tribunalul de la Haga deschide prima anchetă din istorie împotriva Israelului

Harta evenimentului controversat din 2010

Preşedintele Curţii Penale Internaţională de la Haga, Song Sang-Hyun, a numit un grup de trei judecători pentru a întocmi o procedurile preliminare în vederea deschiderii unei investigaţii criminale împotriva statului Israel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statul african Comoros a înaintat o cerere pentru deschiderea unei anchete penale legate de raidul israelian asupra flotilei umanitare sponsorizate de Turcia, care ducea ajutoare în Fâşia Gaza, în 2010. Nouă cetăţeni turci au fost ucişi de soldaţi israelieni după ce nava lor a fost luată cu asalt de acesţia.  

Este pentru prima oară când Tribunalul Penal de la Haga a luat în considerare deschiderea unei anchete faţă de statul Israel, care nu este membră a Curţii. Autoritatea Palestiniană a cerut acelaşi lucru după operaţiunea Plumb Topit asupra Fâşiei Gaza în 2009, însă Curtea de la Haga a respins această cerere, motivând că Autoritatea Palestiniană nu este un stat.

Comoros, membru al Curţii Penale Internaţionale , susţine că are dreptul de a deschide acest caz pentru că una dintre navele din flotilă îşi schimbase înregistrarea cu câteva zile înainte de la naviga, şi crimele au avut loc la bordul acestui vas aflat sub steagul Comoros. Cererea a fost înaintată pe data de 14 mai de o firmă turcească de avocatură.

Procurorul Tribunalului de la Haga, Fatou Bensouda, a declarat că înainte de deschiderea unei investigaţii, trebuie realizat o anchetă preliminară pentru a vedea dacă presupusele crime sunt suficient de grave pentru a necesita mandatul Curţii. De la întemeierea ei în 2002, Curtea de la Haga s-a ocupat numai de cazuri care implicau sute sau mii de victime.

Profesorul israelian Aeyal Gross, un expert în drept internaţional al Universităţii din Tel Aviv a declarat pentru cotidianul Haaretz că Tribunalul de la Haga pună sub acuzaţie în general indivizi, şi mai puţin state, de aceea analistul consideră că este posibil să fie implicaţi oficiali israelieni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările