Războiul din Siria: confruntări între militari americani şi miliţii loiale lui Bashar al-Assad

Războiul din Siria: confruntări între militari americani şi miliţii loiale lui Bashar al-Assad

Tancuri ale armatei lui Bashar al-Assad FOTO Arhivă

Confruntări armate de scurtă durată au avut loc miercuri între forţe americane şi miliţii loiale regimului Bashar al-Assad în apropiere de Qamishli, în nord-estul Siriei, scrie AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceste confruntări terestre s-au produs la trecerea „din neatenţie“ a unui convoi militar american prin satul Kherbat Ammo, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), preluat de AFP.

Înfruntarea, soldată cu un mort în rândul trupelor loiale regimului sirian, a încetat în urma unui raid american. Această operaţiune a permis evacuarea a două vehicule militare americane reţinute în sat.

AFP menţionează că este vorba de un incident rar.

Aceste ciocniri vin pe fondul agravării situaţiei pe teren şi înmulţirii schimburilor de replici belicoase între Turcia şi Rusia. UE avertizează că cele două părţi sunt aproape de un conflict direct în Siria.

„Asistăm la confruntări între regimul sirian şi forţele turce, ca să nu mai vorbim despre riscul ca militari turci şi ruşi să se înfrunte“, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell într-un discurs susţinut marţi seara în Parlamentul Europeen (PE).

„Aceste tensiuni ar putea declanşa, al rândul lor, un conflict regional mai larg“, a avertizat el, pledând în favoarea unui armistiţiu între Ankara şi Moscova.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat miercuri că va ataca regimul Assad în fiecare colţ al Siriei în cazul unor noi atacuri împotriva forţelor sale. El a acuzat totodată Rusia că ia parte la „masacrarea“ civililor în nord-estul ţării.

Ankara nu respectă acordurile ruso-turce cu privire la un armistiţiu în Siria şi nu face nimic pentru a „neutraliza teroriştii“, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: