Raport: Iranul va avea suficient uraniu îmbogăţit în acest an pentru a produce o armă nucleară

Raport: Iranul va avea suficient uraniu îmbogăţit în acest an pentru a produce o armă nucleară

Centrala nucleara Bushehr din Iran FOTO EPA-EFE

Iranul va avea suficient uraniu îmbogăţit până la sfârşitul anului curent pentru a dispune de materialul necesar fabricării unei arme nucleare, arată un raport al armatei israeliene, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iranul îmbogăţeşte cu o rată de 4% între 100 şi 180 de kilograme de uraniu pe lună, ceea ce, în acest ritm, îi va permite să aibă până la sfârşitul anului curent aproape 25 de kilograme de uraniu înalt îmbogăţit, pragul necesar pentru fabricarea unei bombe nucleare. Estimarea aparţine Direcţiei de informaţii militare a armatei israeliene.

Nu se ştie dacă Iranul se va grăbi să producă o bombă, întrucât nu există indicii că şi-ar dori un război, adaugă autorii raportului.

Israelul acuză de mai mulţi ani Iranul că încearcă să se doteze cu o armă nucleară, o acuzaţie respinsă de regimul islamic de la Teheran.

În 2018, administraţia Donald Trump s-a retras din acordul nuclear iranian de la Viena, semnat în 2015, şi a reimpus sancţiunile economice împotriva Teheranului.

La Viena, Iranul a convenit cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi administraţia Barack Obama să-şi limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor economice impuse împotriva sa. Israelul a criticat aspru acest acord.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: