Iranul anunţă retragerea totală din acordul nuclear din 2015 de la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Iranul a anunţat că nu se va mai supune restricţiilor privind programul nuclear stabilite prin acordul din 2015 de la Viena şi va relua operaţiunile de obţinere a uraniului îmbogăţit, transmite CNN care citează agenţia de presă de stat de la Teheran, IRNA.

Decizia de duminică a guvernului de la Teheran reprezintă tehnic renunţarea la ultima limitare pe care o mai respecta - limitarea numărul de centrifuge folosite pentru obţinerea de uraniu îmbogăţit, care poate fi utilizat în scopuri militare.

Potrivit anunţului transmis de IRNA, Iranul va continua să colaboreze cu agenţiile nucleare internaţionale şi va reveni la respectarea limitelor privind cantitatea de uraniu îmbogăţit pe care o poate produce, conform acordului din 2015, în momentul în care toate sancţiunile economice internaţionale impuse ţării vor fi ridicate.

Limitările privind operaţiunile nucleare care sunt subliniate în anunţul Teheranului includ respectarea unor restricţii privind îmbogăţirea uraniului, procentul de uraniu îmbogăţit deţinut, cantitatea de materiale îmbogăţite şi programele de cercetare şi dezvoltare asociate cu operaţiunile nucleare.

Acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri în 2015 la Viena a fost în pericol de a nu mai fi respectat începând din 2018, când Donald Trump a anunţat retragerea SUA din înţelegere. Prin acest acord, ţările semnatare urmăreau împiedicarea Teheranului în a se apropia de obţinerea unei bombe nucleare.

Din 2018, Iranul şi-a diminuat angajamentele asumate în document, culminând cu anunţul de duminică seară, privind renunţarea la ultima restricţie. Decizia vine la două zile de la uciderea de către SUA a generalului Qassem Soleimani, printr-un atac cu dronă la Bagdad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite