Pentagonul avertizează Turcia în legătură cu testarea sistemului antiaerian S-400: „Ar putea avea consecinţe grave”

Pentagonul avertizează Turcia în legătură cu testarea sistemului antiaerian S-400: „Ar putea avea consecinţe grave”

Clădirea Pentagonului FOTO Getty Images

Departamentul american al Apărării a avertizat vineri Turcia în legătură cu testarea sistemului antiaerian S-400 de producţie rusească, apreciind că ar putea avea „consecinţe grave” pentru relaţiile în domeniul apărării.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Departamentul american al Apărării condamnă în cei mai fermi termeni testarea sistemului antiaerian S-400 realizată de Turcia pe 16 octombrie, testare confirmată astăzi (vineri, n. red.) de preşedintele Erdogan”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, citat de AFP.

„Poziţia noastră a fost întotdeauna clară şi nu s-a schimbat: un sistem operaţional S-400 nu este compatibil cu angajamentele asumate de Turcia ca aliat al Statelor Unite şi al NATO”, a adăugat oficialul de la Washington.

„Ne opunem ca Turcia să testeze acest sistem. Aceasta ar putea avea consecinţe grave pentru relaţiile noastre de apărare”, a subliniat Hoffman.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat vineri că ţara sa testat sistemul S-400 şi a respins criticile americane pe acest subiect.

„Aceste teste, este adevărat, au fost efectuate şi vor continua”, a spus liderul de la Ankara. „Nu vom cere părerea Statelor Unite pentru aceasta”, a adăugat el.

Potrivit presei turce, testarea sistemului S-400 a avut loc la 16 octombrie în provincia Sinop (nord).

Decizia Ankarei de a achiziţiona S-400 a provocat fricţiuni cu mai multe ţări occidentale, care au evidenţiat incompatibilitatea acestui sistem produs de Rusia cu dispozitivele NATO.

Ca răspuns la livrarea primei baterii anul trecut, Statele Unite au suspendat Turcia din programul de fabricare a avionul de război de ultimă generaţie F-35, considerând că S-400 i-ar putea descoperi secretele tehnologice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările