O adolescentă s-a baricadat într-un hotel din Thailanda de teama de a nu fi deportată şi ucisă în Arabia Saudită

O adolescentă s-a baricadat într-un hotel din Thailanda de teama de a nu fi deportată şi ucisă în Arabia Saudită

Rahaf al-Qunun (în imagine) spune că riscă să fie ucisă de familia sa FOTO Twitter @Reaproy

O adolescentă din Arabia Saudită s-a baricadat într-o cameră de hotel din Bangkok, capitala Thailandei, şi a cerut ajutor din partea ONU. Tânăra spune că acasă riscă să fie trimisă după gratii şi ucisă doar pentru că şi-a scurtat părul.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu voi părăsi camera atât timp cât nu mă voi întâlni cu UNHCR (Comisariatul ONU pentru Refugiaţi, n. red.)“, avertizează Rahaf Mohammed al-Qunun, în vârstă de 18 ani, într-un mesaj publicat luni dimineaţă pe Twitter.

Contactată în legătură cu acest caz, reprezentanţa UNHCR la Bangkok a confirmat că „încearcă să aibă acces“ la adolescenta saudită „pentru a evalua nevoia sa de protecţie internaţională“, scrie AFP.

Rahaf spune că a fugit de familia sa, care a ţinut-o închisă într-o cameră timp de şase luni doar pentru că şi-a scurtat părul. Ea încearcă să ajungă în Australia, unde intenţionează să ceară azil şi să scape astfel de închisoare. 

„Sunt sută la sută sigură că mă vor ucide după ce voi ieşi dintr-o închisoare saudită“, a mai scris adolescenta.

Autorităţile australiene nu au confirmat informaţia despre cererea de azil, dar nici nu au infirmat-o.

La rândul lor, serviciile thailandeze de imigrări susţin că adolescenta încearcă de fapt să scape de o căsătorie aranjată.

Reprezentantul ONG-ului Human Rights Watch (HRW) în Asia, Phil Robertson, este de părere că „Rahaf riscă mult în cazul în care este forţată să se întoarcă în Arabia Saudită“.

Un caz similar a avut loc în aprilie 2017. Dina Ali Lasloum, în vârstă de 24 ani pe atunci, a fost reţinută în Filipine în timp ce încerca să ajungă la Sydney, în Australia, pentru a scăpa de o căsătorie aranjată.

Arabia Saudită este cunoscută pentru restricţiile aplicate femeilor. Sauditele sunt supuse tutelei unui bărbat (tată, soţ etc), care are dreptul de a exercita o autoritate arbitrară şi de a lua decizii importante. În cazul unei crime „morale“, o saudită riscă să fie ucisă în numele „onoarei“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările