NATO se pregăteşte să intre în Siria? Primele semne ale unei posibile intervenţii militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimii doi ani, peste 70.000 de oameni au murit în războiul civil din Siria FOTO AFP
În ultimii doi ani, peste 70.000 de oameni au murit în războiul civil din Siria FOTO AFP

Declaraţiile principalilor lideri politici, dar şi acţiunile întreprinse în ultima săptămână sugerează că armatele străine sunt gata să intervină militar în Siria, o ţară divizată de un război civil în care au murit aproximativ 70.000 de oameni.

Regimul din Siria probabil a utilizat arme chimice de mică putere, a afirmat joi secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, subliniind că informaţiile nu sunt sigure, relatează „The Washington Post“. „Serviciile de informaţii americane au concluzionat, cu un anumit nivel de exactitate, că regimul sirian a utilizat arme chimice, în special gaz sarin", a spus Hagel, în Abu Dhabi. Astfel, SUA se alătură Franţei şi Marii Britanii, care au afirmat acest lucru în ultimele luni, dar şi Israelului. Marţi, un oficial din cadrul serviciilor de informaţii militare israeliene a acuzat regimul de la Damasc că „foloseşte arme chimice" în faţa rebeliunii.

Armele chimice pun capac

Folosirea de arme chimice este „o încălcare gravă convenţiilor privind derularea conflictelor militare”, apreciază Hagel, şi totodată reprezintă punctul până în care ţările occidentale şi nu numai tolerează conflictul civil din Siria.

Anul trecut preşedintele american Barack Obama a declarat că, dacă se folosesc arme chimice, SUA va reacţiona dur. De asemenea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că nu doreşte ca aceste arme să cadă pe mâna unor grupări islamiste precum Hezbollah, Hamas sau Al-Qaeda. De aceea, au fost create zonele-tampon, care să asigure că ceea ce se întâmplă în Siria rămâne pe teritoriul ţării, fără să afecteze vecinii.

Semne unei posibile intervenţii

Primele semne ale unei posibile invazii militare în Siria, de partea rebelilor, au venit în urmă cu câteva zile, când Uniunea Europeană a autorizat importurile de petrol din zonele pe care le controlează rebelii, fapt pe care autorităţile de la Damasc îl consideră „o agresiune”. Gestul UE este un prim pas în vederea susţinerii rebelilor sirieni, comentează AFP.

Apoi, o zi mai târziu, coordonatorul UE pentru contraterorism, Gilles de Kerchove, a declarat pentru BBC că sute de europeni luptă alături de forţele rebele siriene, estimând că este vorba despre 500 de persoane. Marea Britanie, Irlanda şi Franţa sunt printre ţările UE care au numărul cel mai mare de militari în Siria, notează BBC.

De asemenea, Fox News, citând surse militare americane, anunţa la sfârşitul lunii martie că forţele speciale americane şi agenţii de informaţii din SUA antrenează mici grupuri de rebeli sirieni în Iordania. Antrenamentele se desfăşoară de aproape un an, au mai menţionat sursele.

Şeful diplomaţiei americane cere NATO să se pregătească să răspundă ameninţării siriene

Cel mai ferm avertisment dat regimului Bashar Al-Assad a fost dat însă de secretarul de Stat american John Kerry, care a cerut marţi în faţa omologilor săi din cadrul NATO reuniţi la Bruxelles ca Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească să răspundă ameninţării create de conflictul din Siria, în special de armele chimice.

"NATO a arătat că este hotărâtă şi solidară în privinţa aliatului nostru turc, graţie mobilizării de (rachete) Patriot sub drapelul NATO. Trebuie să ne îndreptăm atenţia, colectiv, pe modul în care NATO este pregătită să răspundă pentru a-şi proteja membrii în faţa unei ameninţări siriene, în special a oricărei ameninţări potenţiale cu arme chimice", a declarat Kerry în faţa omologilor săi reuniţi în Consiliul Atlanticului de Nord.

Secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, a asigurat în faţa presei că NATO este "pregătită să îşi apere, să îşi protejeze aliaţii, în special Turcia şi că toate planurile sunt în funcţiune pentru asigurarea unei protecţii eficiente a Turciei" vecine cu Siria.

"NATO nu a fost chemat să joace un rol, dar dacă nu răspundem acestor provocări, ele riscă să afecteze direct securitatea noastră", a adăugat el.

Prima ripostă la ameninţările voalate ale NATO

Marţi, contul de Twitter al agenţiei de ştiri Associated Press, un reper în presa mondială, a fost spart de Armata Electronică Siriană, o grupare „pro-Assad”, după cum ei înşişi recunosc. Hackerii au postat un mesaj fals prin care anunţau că la Casa Albă a avut loc o explozie şi că preşedintele Barack Obama a fost rănit. În doar câteva secunde, indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 150 de puncte şi a generat o pierdere de 136 de miliarde de dolari pe bursa americană. Aproape la fel de repede a recuperat însă scăderea după ce s-a aflat faptul că informaţia este falsă. Nu doar bursa americană a fost afectată. Şocul s-a reflectat şi în cursurile valutare, în cotaţiile bunurilor şi ale mărfurilor şi în pieţele de obligaţiuni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite