Judecătorul care se ocupa de ancheta vizând politicieni importanţi din Brazilia a murit într-un accident de avion

Judecătorul care se ocupa de ancheta vizând politicieni importanţi din Brazilia a murit într-un accident de avion

Judecătorul Teori Zavascki / Foto Agencia O Globo

Judecătorul Curţii Supreme braziliene Teori Zavascki, care s-a ocupat de ancheta de corupţie în care au fost implicaţi cei mai importanţi politicieni şi directori de companii din ţară, a murit joi într-un accident de avion în largul coastei statului Rio de Janeiro, a anunţat fiul său citat de Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Dragi prieteni, tocmai am primit confirmare că tatăl nostru a murit! Vă mulţumesc tuturor pentru gândurile voastre”, a scris Francisco Prehn Zavascki pe Facebook.

Trupul neînsufleţit al magistratului a fost recuperat din epava aeronavei. La faţa locului au fost găsite şi alte două cadavre neidentificate, scrie CNN.

Avionul lui Teori Zavascki a decolat de pe aeroportul Campo de Marte din Sao Paulo în jurul orei locale 13 (17 ora României). După mai puţin de o oră de zbor, aparatul deţinut de omul de afaceri Carlos Alberto Filgueiras s-a prăbuşit.

Judecătorul, care a fost numit în funcţie de fostul preşedinte Dilma Rousseff în 2012, s-a ocupat de ancheta cunoscută ca Lava Jato, sau “spălătorie de maşini”, în care au fost implicate cele mai mari companii din Brazilia, inclusiv gigantul petrolier Petrobras.

Decesul său va ridica, probabil, semne de întrebare în legătură cu ancheta, în condiţiile în care Zavascki a fost considerat o figură imparţială în acest dosar care a zguduit din temelii clasa politică braziliană.

Preşedintele Michel Temer va trebui să nominalizeze un nou judecător pentru a-l înlocui pe Zavascki. Acesta va trebui apoi aprobat de Comisia pentru Justiţie Constituţională a Senatului şi de Parlamentul reunit în plen.

Şeful statului a declarat trei zile de doliu şi a descris moartea judecătorului drept un “incident dureros”.

Operaţiunea Lava Jato a scos la lumină o reţea uriaşă de corupţie care porneşte de la compania petrolieră Petrobras.

Procurorii anticorupţie susţin că mai multe companii private au acceptat să plătească mite uriaşe unor politicieni, funcţionari şi directori ai companeii petroliere pentru a căştiga licitaţii publice extrem de profitabile cu Petrobras.

Costurile pentru cele mai multe licitaţii publice erau supraestimate, pentru a acoperi mitele plătite de companiile private.

Petrobras a pierdut până la 1,8 miliarde de dolari din cauza corupţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările