Furtună diplomatică pe axa Ierusalim-Tel Aviv: O ţară din America Latină îşi mută din nou ambasada şi înfurie Israelul

Furtună diplomatică pe axa Ierusalim-Tel Aviv: O ţară din America Latină îşi mută din nou ambasada şi înfurie Israelul

Mario Abdo Benitez (centru), în prima zi la preşedinţia Paraguayului FOTO EPA-EFE

Paraguayul nu mai este aliatul Israelului în problema oraşului Ierusalim. La trei luni de la mutarea ambasadei de la Tel Aviv în Ierusalim, autorităţile de la Asuncion au decis să-şi readucă reprezentanţa diplomatică din statul evreu la vechiul sediu. Decizia a stârnit deopotrivă furie şi aplauze.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noul preşedinte al Paraguayului, Mario Abdo Benitez, a anulat decretul fostului preşedinte, Horacio Cartes, cu privire la mutarea ambasadei ţării sale din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Deşi fac parte din acelaşi partid, cei doi au poziţii diametral opuse în această chestiune.

Într-un comunicat, Guvernul paraguyan anunţă că îşi mută din nou ambasada la Tel Aviv pentru a „contribui la intensificarea eforturilor diplomatice regionale şi internaţionale în vederea ajungerii la o pace largă, justă şi durabilă în Orientul Mijlociu“.

Acest anunţ a stârnit deopotrivă furie şi aplauze.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat o „decizie dezamăgitoare“ şi a ordonat închiderea ambasadei ţării sale din Paraguay.

În schimb, Autoritatea Palestiniană s-a declarat dispusă să deschidă „imediat“ o reprezentanţă diplomatică la Asuncion.

Turcia, care şi-a închis ambasada de la Asuncion în timp ce Netanyahu şi Cartes tăiau panglica la Ierusalim, a salutat de asemenea noua abordare a Paraguayului şi şi-a reluat legăturile diplomatice cu această ţară din America de Sud.

Paraguayul a fost a treia ţară care şi-a mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, urmând exemplul Statelor Unite şi Guatemalei.

Israelienii consideră Ierusalimul drept capitala lor „eternă şi indivizibilă“. Palestinienii îşi doresc la rândul lor ca Ierusalimul să devină capitala statului la care aspiră.

„Fraţii şi prietenii noştri israelieni să nu se supere. Peste 85 de ţări au amabasadele la Tel Aviv, iar noi suntem aliaţi şi prieteni istorici ai Israelului. Să nu uite că votul Paraguayului a fost decisiv pentru crearea statului Israel“, a conchis Mario Abdo Benitez.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările