Unu. Pentru început se discută despre lucrurile simple, schimb de prizonieri, retragere de armament. Atât Volodea, cât şi Volodea, sunt de acord că e costisitor să ţii prizonieri în închisoare sau soldaţi pe linia de front. Şi că dă foarte bine la imagine, la opinia publică, atunci când ei se întorc acasă, când tancurile îşi întorc turelele şi fac câteva salturi şenilate mai departe de graniţă.  Sau de linia de contact.

Doi. Volodea, dar şi Volodea, nu mai vor să moară oameni, trăgătorii de elită ar putea lua o pauză pentru că, oricum, liniile de front nu se schimbă astfel, iar coşciugele defilând ritmic pe pistele de aerodrom sunt picături chinezeşti morbide care distrug moralul public. Mai mult la Kiev, dincolo e mai greu cu trecutul presei de barieră. Un armistiţiu rezolvă acest lucru. Dacă funcţionează, e un semn bun, Volodea se poate întâlni cu Volodea din nou, poate în Aprilie.

Trei.  Cei doi, Volodea şi Volodea, au zis că e bine să facă şi voia Europei, chiar dacă prietenii lor de format Normandian, cred că şi Normandisch e corect, sunt un pic ocupaţi, Emmanuel are nuş ce probleme cu nişte veste galbene (encore?), iar Angela e plecată cu gândurile la sejurul de seniori, deja rezervat. Deci... vor fi deschise câteva treceri pentru civili, poate se va liberaliza şi transportul cărbunelui rebel către portul Mariupol, controlat de Volodea de Ucraina. În Ucraina, când cărbune nu e, nimic nu e, deşi nici gazul nu e de colea atunci când lipseşte.

Patru. De data asta, la Kiev, în depozite e gaz. Mai mult ca anul trecut, dar nu atât de mult ca să ajungă pentru o iarnă întreagă. În Ucraina, iarna vine de la Volodea, rusul. Care îi poate spune anotimpului său favorit să stea mai puţin, mai mult, depinde. De mai multe variabile. Gaz contra dolari, euro, lire, BRICS-ştari, orice, se poate aranja între cei doi. Unul vrea să vândă, altul e nevoit să cumpere. Primul are şi nişte datorii. Sau e vorba de al doilea? În fine. Cert e că Volodea, cel  care are, îi oferă lui Volodea, cel care ar mai vrea, gaz cu 25% mai ieftin. Direct. Aşa, ca de la Gazprom la Naftogaz. Au vorbit o oră, noaptea, numai despre asta. Cât pe-aci să se înţeleagă. Dacă nu ar fi fost Mike (înţelegeţi, nu pot să-i dau numele adevărat), tot un prieten, care i-a trimis lui Volodea de Kiev un mesaj pe Twitter: ”Păi, ce vorbirăm, Voli? De-aia semnez săptămânal sancţiunile alea? Shit!”. Aşa că a rămas să mai vorbim, mai vedem, te sun eu când ajung acasă etc. I tak dalşe.

Cinci. Ce spun acum e un pic de bârfă. Din alea care se cam adeveresc. Se zice că există un model pentru Donbas. Aşa, pe termen apropiat. Nişte ani, cinci, zece. Pentru ca lucrurile să se aşeze într-un fel. Şi Europa să meargă mai departe. Cine are nevoie de un viscol la flancul nostru de est? Un coleg îmi tot spune că flancul ar trebui să se ducă undeva la o margine. Şi să rămână acolo. Iar soluţia pentru Volodea, se pare că şi pentru Volodea, nici Emmanuel şi Angela nu au ceva împotrivă, este ca un fel de brumă, cu un pic de lapoviţă şi ninsoare, să aibă drept de pătură de vreme rea care să acopere şi să conserve ceea ce Volodea a achiziţionat, iar Volodea, mă rog, Petro, cel cu ciocolata, a putut păstra, la vremea lui, în spaţiul dintre Nipru şi Don. Iar între cele două părţi să se poată circula, economia uneia să se reintegreze în a celeilalte, să nu mai fie lupte, să nu mai fie convoaie umanitare. Donbasul ar putea deveni o Transnistrie de est.

Ceea ce ar face din Transnistria pridnestrovită un model de succes european. Implementat ceva mai la est. Într-un loc cu vedere la... n-o să vă spun chiar totul. Un pic îngheţat, un pic împiedicând funcţionarea normală a Mold.., scuze, a Ucrainei, un pic uitat, cu un preşedinte, un parlament, un guvern, nişte tancuri, toate proprii şi autonome. Plus ceva soldaţi cu grade care parcă nu prea mai seamănă cu cele de pe Maidan. Chiar deloc.

Dar cine să se mai uite şi la amănunte. N'est-ce pas?