INFOGRAFIE Cutremur în Indonezia: Cel puţin 97 de oameni au murit, iar câteva zeci sunt prinşi sub dărâmături

INFOGRAFIE Cutremur în Indonezia: Cel puţin 97 de oameni au murit, iar câteva zeci sunt prinşi sub dărâmături

Zeci de case din provincia indoneziană Aceh s-au prăbuşit din cauza cutremurului FOTO AFP

Indonezia a fost lovită miercuri de un puternic seism, care a lăsat în urmă cel puţin 97 de morţi şi peste 600 de răniţi. Localnicii sunt în pragul disperării, iar autorităţile fac faţă cu greu situaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Provincia indoneziană Aceh, din extremitatea nordică a insulei indoneziene Sumatra, a fost lovită ieri de un seism cu magnitudinea de 6,4. Cutremurul, care a avut epicentrul la 18 kilometri nord-est de districtul Pidie Jaya şi care s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a avut loc la ora locală 5.03 (00.03, ora României), când locuitorii acestei regiuni predominant musulmane se pregăteau pentru rugăciunea de dimineaţă.
 
Zeci de case şi magazine s-au prăbuşit, din unele moschei au rămas întregi numai cupolele, altele au fost distruse în totalitate, iar drumurile s-au surpat. Mulţi oameni au rămas prinşi sub dărâmături, iar bilanţul victimelor a crescut cu fiecare oră, ajungând, la închiderea ediţiei, la 97 de morţi. Totodată, potrivit autorităţilor locale, citate de agenţiile internaţionale de presă, cel puţin 613 persoane au fost rănite, iar responsabilii echipelor de salvare se tem că bilanţul va creşte.
 
Principalul spital din Pidie Jaya devenise prea mic pentru numărul de pacienţi care continua să crească, medicii văzându-se nevoiţi să-i trateze pe unii dintre ei în faţa clădirii. Potrivit generalului-maior Tatang Sulaiman, implicat în operaţiunile de salvare, a fost nevoie ca zeci de răniţi să fie transportaţi la spitalele din districte aflate în apropiere. 
 
Cu frica în suflet
 
Un responsabil al Agenţiei de meteorologie, climatologie şi geofizică din Indonezia a declarat că seismul a fost resimţit în cea mai mare parte a provinciei Aceh şi a fost urmat de cel puţin cinci replici.
 
În Indonezia sunt şi acum foarte puternice amintirile legate de dezastrul din 26 decembrie 2004, când, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 9,1, urmat de un tsunami, au murit 230.000 de oameni în 11 ţări, dintre care 180.000 numai în Aceh, notează DPA. „Amintirea tsunamiului din 2004 e încă proaspătă pentru noi“, a afirmat o localnică din districtul Pidie. „Când e cutremur, fugim cât de departe putem de coastă“, a adăugat ea.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările