Cum vor autorităţile din Mexic să scadă numărul de arme deţinute de populaţie

Cum vor autorităţile din Mexic să scadă numărul de arme deţinute de populaţie

Un soldat al Armatei Mexicane verifică armele predate în schimbul banilor într-un proiect iniţiat de conducătorii din Mexico City FOTO AFP

În schimbul unor cadouri şi al unor bani, dar mai ales în schimbul anonimatului, sute de oameni din Mexic au predat autorităţilor mai bine de o mie de arme şi cel puţin un lansator de rachete în cele nouă zile de când a demarat un program care a depăşit aşteptările guvernului din capitala Mexicului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu promisiunea că nu vor fi supuşi unor interogatorii, oamenii au predat pistoale, puşti, grenade, gloanţe şi zeci de replici ale unor arme care au fost sau nu folosite pentru a speria victimele unor jafuri armate, după cum precizează „Los Angeles Times”.

Tablete şi bicicletele contra armelor

Programul intitulat „Pentru familia ta, dezarmare voluntară“ a fost lansat în Ajunul Crăciunului. În schimbul predării oricăror arme de foc se promiteau tablete electronice şi biciclete. Până pe data de 31 decembrie 2012, atunci când se presupunea ca acest program se va încheia, aproximativ 900 de arme au fost predate, după cum spune Rodolfo Riviera, oficialul poliţiei din Mexico City responsabil cu acest program. Datorită succesului înregistrat, echipa sa a decis să redeschidă, în această sptămână, programul.

Deşi stocul de tabletele şi de bicicletele s-a epuizat de ceva vreme, bărbaţi şi femei de toate vârstele vin extrem de agitaţi pentru a preda armele, având asupra lor şi un sac. Deoarece legile posesiei de arme din Mexic sunt foarte stricte şi sunt reglementate de către armata mexicană, soldaţi în uniformă examinează fiecare armă pentru a-i stabili valoarea, apoi le marchează cu bandă adezivă şi le pun într-o grămadă ce urmează să fie distrusă.

Alfonso Trejo, în vârstă de 63 de ani, spune că a predat cele două revolvere în schimbul banilor şi a unui pachet ce conţine alimente de bază într-o cutie de carton. „Ştiţi şi dumneavoastră, copiii pot fi curioşi. Şi nu vrem să stăm cu teamă. Vrem linişte“, spune el.

„La cum sunt lucrurile acum, banii acoperă drumul până aici şi de un suc“, a adăugat el, întrebat ce sumă a primit în schimbul celor două revolvere.

Care este valoarea unui astfel de schimb

În realitate, sumele variază între 2.500 de pesos (195 de dolari) pentru un pistol de calibru 22 şi ajung până la 590 de dolari pentru o puşcă. Până în prezent, guvernul şi departamentul de poliţie au împărţit 203.000 de dolari în numerar şi cadouri.

Criminalitatea a scăzut în ultimii ani în Mexico City, în timp ce violenţa legată de droguri a crescut în alte regiuni ale ţării. În Capitală, infracţiunile grave au scăzut cu 11% în 2012, faţă de anul precedent.

Cu toate acestea, regiuni întinse ale zonei metropolitane rămân sub ameninţarea armelor. Iztapalapa, cartierul cel mai populat al oraşului, a atras în mod special atenţia ziarelor de scandal, din cauza consumului de droguri şi a violenţelor dintre bande.

Atâta timp cât tinerii vor continua să-şi predea armele, programul va continua, după cum afirmă Carlos Candelaria, coordonatorul responsabil cu siguranţa publică în cartier. „Cu fiecare armă returnată există una mai puţin pe stradă, o viaţă salvată sau posibil o rană mai puţin“, conchide Candelaria.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările