Comunitatea musulmană din Sydney şi-a făcut televiziune de un milion de dolari pentru a-şi îmbunătăţi imaginea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeaua „One Path“ (O singură cale) filmează şi editează imagini pentru canalul său de YouTube FOTO ABC News
Reţeaua „One Path“ (O singură cale) filmează şi editează imagini pentru canalul său de YouTube FOTO ABC News

Membrii comunităţii musulmane din Sydney au înfiinţat un post de televiziune în care au investit un milion de dolari pentru a contracara modul în care sunt reprezentaţi musulmanii în presa australiană.

Reţeaua „One Path“ (O singură cale) filmează şi editează imagini pentru canalul său de YouTube, inclusiv interviuri cu şeicii locali, în care se prezintă învăţăturile islamului şi evenimentele curente. Stabilită în vestul oraşului Sydney, reţeaua a prezentat şi propria versiune privind asediul ce a avut loc în oraş.

Acesta este un moment când se pune multă presiune pe comunitatea musulmană. Din nefericire, ce există în presa standard este, deseori, reprezentat greşit. Aici ne asigurăm că este transmis mesajul adevărat“, spune Malaz Majanni, preşedintele reţelei, citat de „ABC News“.

„Abordarea noastră a fost de aşa natură încât să demonstrăm că ce s-a întâmplat în timpul asediului nu a reprezentat un act islamic. Persoana aceasta (Man Haron Monis) era cunoscută autorităţilor ca fiind un criminal şi nu avea nicio legătură cu Statul Islamic. Nici măcar nu a nimerit steagul“, adaugă reprezentantul reţelei. 

Un bărbat de origine iraniană cu un trecut violent, Man Haron Monis, a sechestrat, pe 15 decembrie 2014, 17 angajaţi şi clienţi ai cafenelei Lindt în sediul acesteia din centrul oraşului Sydney. Doi ostatici şi Monis au fost ucişi în asaltul forţelor de ordine, în noaptea de 15 spre 16 decembrie.

Însă, unele dintre reportajele reţelei au deviat de la subiectul presant pe care îl reprezintă australienii ce se alătură Statului Islamic. De exemplu, accentul producătorilor a căzut asupra fostului oficial australian Matthew Gardiner, care luptă alături de kurzi împotriva Statului Islamic. „Am vrut să ne asigurăm că nu există nicio ţintă precisă asupra comunităţii musulmane, şi că legea se aplică tuturor australienilor“, a explicat Majanni.

Printre invitaţii studioului de televiziune s-au numărat şi şeful diviziei de contraterorism al Poliţiei Federale australiene, dar şi liderii grupării politice controversate Hizb ut-Tahir. O gamă largă de musulmani proeminenţi, inclusiv muftiul suprem al Australiei, doctorul Ibrahim Abu Mohamen, şi profesorul asociat de la Universitatea Griffith, Mohamad Abdala, au susţinut public postul apărând într-un clip promoţional.

Majanni spune că studioul a fost finanţat de donaţii ale comunităţii, iar personalul este format dintr-o echipă de peste 20 de voluntari. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite