Celebra fată afgană cu ochii verzi, fotografiată de National Geographic, a fost evacuată în Italia

Celebra fată afgană cu ochii verzi, fotografiată de National Geographic, a fost evacuată în Italia

FOTO: National Geographic/ Steve McCurry - Sharbat Gula, în celebrul ei portret pentru National Geographic din 1985 (stânga) şi în 2002 (dreapta)

Faimoasa fată afgană cu ochii verzi a revistei National Geographic a ajuns în Italia, prin intermediul eforturilor ţărilor vestice de evacuare a afganilor după ce talibanii au preluat conducerea ţării, a anunţat guvernul italian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biroul premierului Mario Draghi a declarat că Italia a organizat evacuarea lui Sharbat Gula, acum în vârstă de 49 de ani, după ce aceasta a cerut ajutor pentru a părăsi Afganistanul. Guvernul o va ajuta să se integreze în Italia, se arată într-un comunicat de presă emis joi, conform The Guardian.
 
Gula a devenit cunoscută la nivel internaţional în 1985, când avea 13 ani, după ce portretul ei, realizat de fotograful de război Steve McCurry a fost publicat pe coperta revistei National Geographic.
 
În 2014, când Sharbat Gula se afla în Pakistan, autorităţile au acuzat-o că a cumpărat o carte de identitate pakistaneză falsă şi au ordonat să fie deportată. A fost adusă cu avionul la Kabul, unde fostul preşedinte afgan Ashraf Ghani a organizat o recepţie pentru ea la palatul prezidenţial şi i-a înmânat cheile unui nou apartament.
 
Italia a fost una dintre numeroasele ţări occidentale care au evacuat pe calea aerului sute de afgani din ţară, după plecarea forţelor americane şi preluarea puterii de către talibani în august.
 
Povestea fotografiei „Fata afgană”
 
În 1984, fotograful Steve McCurry, de la National Geographic, a călătorit în Afganistan pentru a documenta efectele războiului, vizitând taberele de refugiaţi, multe dintre ele aflate la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan. În timpul călătoriei, McCurry a realizat ceea ce avea să devină una dintre cele mai emblematice fotografii de copertă pentru National Geographic. Fotografia, care o prezintă pe Gula privind direct în obiectiv, evidenţiindu-i ochii verzi pătrunzători, a devenit un simbol al conflictului afgan şi al problemelor care afectează refugiaţii din întreaga lume.
 
Identitatea fetei a rămas necunoscută până 17 ani mai târziu, când o echipă l-a ajutat pe McCurry să o regăsească. În anii care au trecut în acest timp, Gula nu a avut idee cât de celebru a devenit chipul ei la nivel global. Conform readingthepictures.org, este singura imagine care a fost folosită de trei ori pe coperta revistei National Geographic. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările