Cazul Khashoggi: Procurorul general al Istanbulului a cerut arestarea unor oficiali saudiţi

Cazul Khashoggi: Procurorul general al Istanbulului a cerut arestarea unor oficiali saudiţi

Jurnalistul Jamal Khashoggi (în imagine) a fost ucis la 2 octombrie în Consulatul saudit de la Istanbul FOTO Arhivă

Procurorul general din Istanbul a emis mandate de arestare pentru Saud Al-Qahtani un consilier important al prinţului Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite şi pentru generalul Ahmed al-Asiri, ei fiind suspecaţi că au plănuit asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorul a ajuns la concluzia că „există suspiciuni puternice” că cei doi, care au fost daţi afară în octombrie, se află printre cei care au plănuit asasinatul de pe 2 octombrie din consulatul saudit din Istanbul, conform unor oficiali turci.

„Decizia de a emite mandate de arestare pentru Asiri şi Qahtani arată că Turcia consideră că autorităţile saudite nu vor lua măsurile necesare pentru cei doi”, a declarat unul dintre oficiali.

Decizia vine la o zi după ce mai mulţi senatori americani au declarat, după o sesiune de discuţii cu şefa CIA, că prinţul Mohammed bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite, este responsabil pentru uciderea lui Khashoggi.

„Comunitatea internaţională pare să pună la îndoială angajamentul Arabiei Saudite de a investiga această crimă oribilă. Oficialii saudiţi ar putea linişti aceste îndoieli prin extrădarea suspecţilor în Turcia, unde Khashoggi a fost ucis şi dezmembrat”, a declarat un oficial turc.

Khashoggi a fost ucis după ce a vizitat consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că asasinarea jurnalistului Washington Post a fost ordonată de la cel mai înalt nivel din guvernul saudit, sugerând că ar fi fost vorba de prinţul Mohammed bin Salman.

Arabia Saudită a susţinut că prinţul nu a ştiut nimic de această crimă. După mai multe explicaţii contradictorii, Riadul a informat ulterior că Khashoggi a fost ucis şi dezmembrat după ce el nu a putut fi convins să se întoarcă în regat în timpul vizitei sale la consulatul din Istanbul.

Arabia Saudită susţine că îi va pune sub acuzare şi judeca pe cei 17 suspecţi în regat, refuzând cererile Turciei de extrădare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: