Barack Obama îndeamnă blocul comunitar să facă noi progrese în negocierile privind acordul comercial SUA-UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel şi Barack Obama, într-o conferinţă de presă comună înainte de deschiderea târgului de la Hanovra FOTO Twitter/Mike Memoli
Angela Merkel şi Barack Obama, într-o conferinţă de presă comună înainte de deschiderea târgului de la Hanovra FOTO Twitter/Mike Memoli

Preşedintele american Barack Obama a declarat duminică, într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că Uniunea Europeană trebuie să „meargă în continuare înainte“ în negocierile asupra acordului comercial SUA-UE (TTIP), relatează Associated Press.

El a dat asigurări că şefa Guvernului german este de acord cu el, transmite news.ro.

Liderul de la Casa Albă a precizat că Germania este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Statelor Unite, şi invers, iar această relaţie trebuie dezvoltată şi consolidată.

Din punctul de vedere al lui Obama, „este indiscutabil“ că acordurile comerciale ale Statelor Unite cu alte ţări au consolidat economia americană. El a atras atenţia şi că afacerile americane sunt mai competitive în lume datorită comerţului.

Preşedintele american a dat asigurări că înţelege că oamenii sunt neliniştiţi de globalizare, în special atunci când văd fabrici care se închid sau se mută în alte ţări. Însă este important ca SUA să fie competitive, în condiţiile în care Asia şi Africa încep să îşi dezvolte economiile, a atras el atenţia.

Obama a avertizat că, dacă Statele Unite nu sunt prezente acolo, vor avea probleme.

Cel puţin 25.000 de manifestanţi au luat parte sâmbătă, la Hanovra, la proteste faţă de Acordul de liber-schimb dintre UE şi Statele Unite.

Tot mai puţini germani şi americani susţin acordul, care ar crea cea mai mare zonă de liber-schimb din lume, ce va include circa 800 de milioane de persoane.

Unul din trei germani respinge în prezent Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, arată un sondaj dat publicităţii săptămâna aceasta de Fundaţia Bertelsmann.

În rândul americanilor, susţinerea faţă de liberul schimb, în general, este în creştere, dar aceasta nu se aplică şi în cazul TTIP. Numai 15% dintre americani sunt de acord cu tratatul, faţă de peste 50% în 2014.

A 13-a rundă de negocieri pentru TTIP urmează să aibă loc săptămâna viitoare la New York. Negociatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului şi-au exprimat speranţa să încheie negocierile în cursul mandatului lui Obama, care expiră la sfârşitul anului, notează news.ro.

Obama, extrem de îngrijorat de escaladarea violenţelor în Siria

Pe de altă parte, preşedintele american Barack Obama s-a declarat duminică, la Hanovra (Germania), extrem de îngrijorat de recenta escaladare a violenţelor în Siria şi şi-a exprimat optimismul faţă de găsirea unei soluţii politice în interiorul acestei ţări, transmit agenţiile de presă Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Rămânem profund îngrijoraţi de intensificarea luptelor în Siria în ultimele zile şi suntem în continuare de părere că singura soluţie reală durabilă este soluţia politică, capabilă să facă ţara să avanseze către un guvern care să îi reprezinte pe toţi sirienii'“, a spus Obama, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că în termeni practici este foarte dificil de imaginat cum ar funcţiona o zonă-tampon în Siria în absenţa unui larg angajament militar.

La rândul său, cancelarul german, calificat de Obama drept un „partener de încredere şi un prieten“, a spus că nu susţine o zonă-tampon în Siria în sensul clasic, dar a precizat că negocierile de la Geneva ar putea deschide calea către instaurarea unei zone umanitare pentru refugiaţi.

Merkel: Acordul de încetare a focului în estul Ucrainei nu este respectat

Încetarea focului în estul Ucrainei nu este respectată, a declarat duminică, la Hanovra, cancelarul german Angela Merkel, care a subliniat importanţa punerii în practică a Acordului de la Minsk, informează Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

„Susţinem Acordul de la Minsk şi acordăm multă importanţă implementării sale cât mai rapid posibil. Încă nu există o încetare a focului stabilă şi trebuie să avansăm în ceea ce priveşte procesul politic; am discutat în detaliu următorii paşi necesari“ (pentru soluţionarea crizei din estul Ucrainei, n. red.), a spus Merkel, într-o conferinţă de presă comună cu Barack Obama, aflat în ultima sa vizită în Germania în calitate de preşedinte al SUA.

La rândul său, Obama a subliniat că este important ca toate statele membre ale NATO să atingă ţintele convenite la Summitul din Ţara Galilor, desfăşurat în septembrie 2014.

NATO cere de mai mulţi ani membrilor săi să investească cel puţin 2% din PIB-ul lor în apărare şi o cincime din această sumă în achiziţionarea de echipamente necesare pentru a-şi moderniza forţele armate.

La Summitul din septembrie 2014, liderii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice au adoptat un plan de consolidare a apărării colective şi s-au pus de acord asupra modalităţilor de creare a unei Forţe de reacţie rapidă capabilă să fie desfăşurată înainte de toate în statele membre de la frontiera cu Federaţia Rusă.

Vizita de două zile a preşedintelui american la Hanovra, care este a cincea sa vizită în Germania, reprezintă ultima etapă a unui turneu care a mai cuprins Arabia Saudită şi Marea Britanie, notează Agerpres.

În cursul zilei de luni, Barack Obama şi Angela Merkel vor participa, la Hanovra, la un minisummit alături de preşedintele francez Francois Hollande, premierul britanic David Cameron şi omologul său italian Matteo Renzi.

Vor fi abordate, printre altele, criza refugiaţilor în Europa, campania internaţională contra grupării jihadiste Statul Islamic şi situaţia din Libia, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite