Afganistanul este cel mai mare producător mondial de opiu. Cât câştigă talibanii şi unde ajung drogurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Talibanii susţin că au oprit cultivarea macului pentru opiu şi fluxul ilegal de droguri ultima dată când au fost la putere în Afganistan. Însă, cu toate că a existat o scădere accentuată în 2001, ultimul an în care au condus ţara, cultivarea macului pentru opiu în zonele controlate de talibani a crescut în anii următori.

După ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid a spus: „Când am fost la putere înainte, nu a existat niciun fel de producţie de droguri”, scrie Digi24. 

El a spus că „vom aduce din nou cultivarea de opiu la zero” şi că va fi eradicată contrabanda.

Plantele de mac de opiu pot fi rafinate şi astfel se obţine baza pentru mai multe droguri care provoacă dependenţe puternice, inclusiv heroina.

Afganistanul este cel mai mare producător mondial de opiu, potrivit Oficiului pentru Droguri şi Criminalitate de la ONU (UNODC). Producţia de opiu din această ţară reprezintă mai mult de 80% din cea mondială, potrivit BBC.

În 2018, UNODC a estimat că producţia de opiu a contribuit cu până la 11% la economia ţării.

La început, cultivarea macului pentru opiu a crescut substanţial sub conducerea talibanilor - de la aproximativ 41.000 de hectare în 1998 la peste 64.000 în 2000, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Dar, în iulie 2000, talibanii au interzis cultivarea macului de opiu în zonele controlate de ei. Chiar şi un raport al ONU din mai 2001 a subliniat „succesul interdicţiei cultivării macului în zonele controlate de talibani”.

În urma acestei măsuri a talibanilor, s-a înregistrat o scădere notabilă a capturilor de opiu şi heroină la nivel global în 2001 şi 2002.

Fermele de opiu sunt o sursă majoră de locuri de muncă în Afganistan, în 2019 oferind aproape 120.000 de joburi, potrivit unui sondaj UNODC.

Se estimează talibanii ar încasa între 100 şi 400 de milioane de dolari anul din activităţile ilicite cu droguri, potrivit inspectorului general special pentru reconstrucţia afgană (Sigar).

Heroina provenită din opiu cultivat în Afganistan reprezintă 95% din piaţa din Europa. Doar 1% din heroina din SUA este din Afganistan, potrivit Agenţiei antidrog din SUA. Majoritatea provine din Mexic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite