VIDEO Europa Centrală este încă sub ape. Viitura de pe Dunăre este aşteptată cu teamă, luni, la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Europa Centrală, mii de oameni din Germania, Ungaria şi Cehia au fost evacuaţi din calea apelor. Aceste ţări depun eforturi deosebite pentru a face faţă unor inundaţii istorice.

Culturi distruse, fabrici oprite, clădiri şi infrastructuri deteriorate. Inundaţiile, care afectează de câteva zile regiuni întinse din Germania, Austria, Ungaria, Cehia şi Elveţia, vor costa miliarde de euro, susţine Ageniţia France Presse, care citează oficialităţi din statele enumerate. În Cehia alte două persoane şi-au pierdut viaţa, ridicând la zece numărul victimelor apelor revărsate.

Evacuările continuau în estul Germaniei

Mai multe localităţi din estul Germaniei, ameninţate de revărsarea Elbei, şi un spital au fost evacuate în ultimele 24 de ore, în contextul în care nivelul fluviului continua să crească sâmbătă dimineaţa, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

În regiunea Saxonia-Anhalt, aproximativ 8.000 de locuitori din Susigke, o localitate situată pe malul Elbei, au fost evacuaţi din cauza unei spărturi în dig, a anunţat Pia Leson, o purtătoare de cuvânt a celulei de criză.

La Gross Rosenburg, o comună situată la confluenţa Elbei cu râul Saale, locuitorii au fost îndemnaţi să îşi părăsească imediat locuinţele, ameninţate de revărsarea Elbei, al cărei nivel continua să crească "cu doi centimetri la două ore", a precizat ea.

Aproximativ 4.500 de militari şi voluntari acţionau pentru a consolida digurile, la Bitterfeld şi Magdeburg.

Un spital din oraşul Bitterfeld a fost evacuat, localitatea fiind ameninţată de ruperea unui dig, în timp ce la Madgebourg, unde drumurile erau inundate, autorităţile au procedat la evacuarea unei serii de clinici pentru bătrâni.

Situaţia era în continuare "foarte tensionată" la Mühlberg, în landul Brandenburg (est), potrivit lui Ines Filohn, o purtătoare de cuvânt a poliţiei regionale.

Această localitate, situată pe malul Elbei, a primit în ultimele 24 de ore trupe suplimentare. În pofida ceţii dese, aproximativ 250 de militari, ajutaţi de aproximativ 650 de voluntari, au finalizat sâmbătă dimineaţa construirea în regim de urgenţă a unui drum destinat alimentării cu materiale de la o tabără lângă dig.

"Sute de vehicule de mare tonaj merg în prezent pe acest drum, transportând pietirş" destinat susţinerii digului, a precizat ea.

Aproape toţi cei aproximativ 4.000 de locuitori ai satului, unde se află numeroase exploataţii agricole, au fost evacuaţi miercuri şi joi către centre de primire.

"Este necesar să protejăm digurile cu orice preţ", a declarat Wolfgang Brandt, un purtător de cuvânt al celulei de criză din landul Brandenburg.

Nivelul Dunării în Ungaria, peste cel din 2002

 În Ungaria, nivelul Dunării a depăşit deja valorile record atinse în 2002. Autorităţile au decis evacuarea satului Goruy Falu, din nord-vestul Ungariei, după ce au fost constatate unele probleme la digul de protecţie din zona localităţii, mai ales că, ieri, alunecase şi malul de pământ pe o anumită porţiune. Premierul Viktor Orban a afirmat că măsura a fost una preventivă şi a vizat aproximativ 2.000 de persoane.

Acesta a precizat că digul este stabil, dar presiunea exercitată de apă este una mare, evacuarea fiind decisă din motive de siguranţă. În ultimele zile, şi-au părăsit locuinţele şi alte peste 550 de persoane din diverse localităţi. La Budapesta, cheiurile inferioare ale Dunării sunt acoperite de două zile de apă. Este de aşteptat ca apele Dunării să ajungă, luni, până la un nivel maxim de 885 cm în capitala Ungariei.

Nivelul fluviului a ajuns astăzi în capitala ungară la 806 centimetri, fiind deocamdată sub valoarea record înregistrată în anul 2006. În Budapesta sunt două puncte cu risc crescut de inundaţii - Insula Margareta şi zona numită Malul Roman, dar în ultimele zile s-au efectuat lucări intense de îndiguire, primarul general al capitalei ungare, István Tarlós, oferind asigurări că digurile pot opri apele până la nivelul de 930 de centimetri.

Peste 550 de persoane din mai multe localităţi aflate în apropierea Dunării au fost evacuate. Circulaţia pe mai multe drumuri din ţară este restricţionată sau închisă, iar în trei sate nu se poate intra pe cale rutieră.

Viitura care străbate acum Europa va ajunge pe sectorul românesc al Dunării peste o săptămână, dar, potrivit hidrologilor, debitul nu va depăşi valorile record înregistrate în aprilie.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite