Victorie postumă pentru cocoşul Maurice, care deranja somnul vecinilor: Senatul francez a adoptat legea „patrimoniului senzorial”

Victorie postumă pentru cocoşul Maurice, care deranja somnul vecinilor: Senatul francez a adoptat legea „patrimoniului senzorial”

Cocoşul Maurice şi proprietara sa FOTO Arhivă

Senatorii francezi au adoptat o lege care protejează „patrimoniul senzorial” din zonele rurale, dar care riscă să stârnească şi mai mult nemulţumirile celor deranjaţi de zgomotele şi mirosurile tipice localităţilor rurale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aprobată anul trecut în Adunarea Naţională, legea cu privire la protejarea „patrimoniului senzorial” a fost adoptată joi în Senatul Franţei fără nicio obiecţie.

Joël Giraud, ministrul francez al Afacerilor Rurale, s-a declarat bucuros de rezultatul votului. În opinia sa, această lege va duce la o înţelegere mai bună a „sunetelor şi mirosurilor” specifice mediului rural şi prin urmare va fi utilă pentru „prevenirea dezacordurilor dintre vecini”, dar mai ales dintre locuitorii permanenţi ai satelor şi cei temporari.

„Este o adevărată victorie pentru comunităţile rurale. Hai să păstrăm acest peisaj”, s-a felicitat Giraud.

Această lege este considerată o victorie postumă a cocoşului Maurice, care a devenit celebru în Franţa dar şi în străinătate după ce a fost vizat de o plângere în instanţă precum că deranja somnul în zori.

Cazul Maurice a fost dezbătut intens în Franţa, iar cocoşul a devenit un simbol al rezistenţei ruralităţii în faţa urbanului.

Reclamanţii, un cuplu de agricultori pensionari, proprietari ai unei reşedinţe de vară la Saint-Pierre-d’Oléron, au pretins proprietarei lui Maurice, Corinne Fesseua, să-l îndepărteze sau să-l reducă la tăcere în 15 zile.

În cele din urmă, Tribunalul din Rochefort, care s-a ocupat de acest caz, i-a dat dreptate lui Corinne Fesseua, în august anul trecut, şi a ordonat reclamanţilor să „plătească proprietarei 1.000 de euro daune“, precum şi taxe de judecată.

Este un caz emblematic pentru decalajul dintre locuitorii de la sate şi cei de la oraşe care achiziţionează locuinţe la ţară pentru a-şi găsi liniştea dar se confruntă apoi cu alte probleme.

„Sper ca oamenii aceştia să înţeleagă cum e viaţa la ţară”, a declarat Corinne Fesseua în instanţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările