INFOGRAFIE După ce UE a pus Hezbollah pe „lista neagră” a teroriştilor, toate activele grupării de pe teritoriu comunitar vor fi îngheţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah

Miniştrii de Externe ai celor 28 de state membre ale Uniunii, reuniţi la Bruxelles, au căzut ieri de acord să înscrie aripa militară a Hezbollahului pe lista organizaţiilor teoriste, reafirmând însă dorinţa de a „continua dialogul” cu toate partidele politice care joacă un rol important în Liban.

Anunţul vine în contextul în care Hezbollah are şi o aripă politică, reprezentată atât în Parlamentul, cât şi în Guvernul de la Beirut, însă membrii grupării şiite nu fac o asemenea distincţie.

„Am făcut un pas important astăzi, sancţionând aripa militară, blocându-i activele, perturbându-i finanţarea şi limitându-i, astfel, capacitatea de a acţiona”, a declarat ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans. Toate organizaţiile şi persoanele de pe „lista neagră” au toate fondurile, activele financiare şi resursele economice îngheţate pe teritoriul Uniunii Europene. Mai mult, este interzis să primească orice fel de fonduri, în mod direct sau indirect, însă există excepţii.

Decizia miniştrilor, un acord politic care este necesar să obţină putere juridică pentru a fi pus în aplicare, se bazează pe „dovezi” potrivit cărora mişcarea libaneză are legături cu acţiuni teroriste comise pe teritoriul european. Astfel, s-a readus în discuţie atentatul de anul trecut de pe aeroportul din Burgas (Bulgaria), soldat cu şase morţi – cinci israelieni şi un şofer bulgar. Joia trecută, la comemorarea unui an de la atentat, ministrul bulgar de Interne, Ţvetlin Iovcev, a spus că „există semne clare care arată că Hezbollah se află în spatele atacului de la Burgas”. Mai mult, Guvernul de la Londra, un susţinător fervent al includerii grupării şiite pe „lista neagră”, a anunţat că va furniza dovezi  care demonstrează implicarea libanezilor în atacul din Bulgaria.

De altfel, Marea Britanie, susţinută mai ales de Franţa şi Ţările de Jos, încearcă din luna mai să convingă celelalte ţări europene să ia decizia de includere a Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste a UE. De asemenea, ţările care au susţinut această iniţiativă au arătat că implicarea tot mai mare a Hezbollah în războiul civil din Siria oferă dovada că Libanul este într-o situaţie fragilă şi UE trebuie să ia în considerare posibile atentate în Europa.

Până ieri, Uniunea Europeană rezistase cu stoicism presiunilor făcute de Statele Unite şi Israel pentru includerea Hezbollahului pe „lista neagră”, afirmând că o asemenea decizie ar putea complica relaţiile UE cu Libanul, mişcarea şiită fiind parte a guvernului de la Beirut.

Ieri, ţările care au făcut lobby pentru această acţiune au învins reticenţa unor state precum Austria, Cehia, Slovacia, Spania, Malta şi Irlanda. Miniştrii celor 28 de state membre UE au acceptat cererea Cehiei de a revizui decizia în termen de şase luni, un lucru „obişnuit” în asemenea cazuri, spun surse diplomatice.

infografie hezbollah
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite