Turcii, îndemnaţi să se toarne unii pe alţii. Activist pentru drepturile omului: „E primul pas către un stat poliţienesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu s-au stins bine protestele antiguvernamentale din Piaţa Taksim, că guvernul de la Ankara pregăteşte noi măsuri de opresiune. Poliţia a anunţat că va instala dispozitive pe străzi cu ajutorul cărora turcii îşi vor putea „turna” vecinii pe care îi suspectează de acţiuni ilegale sau care, după părerea lor, reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei.

Astfel, în Turcia, care pare să aspire la statutul de stat poliţienesc, vor funcţiona, în fiecare cartier, sisteme care vor permite oricărui cetăţean să depună reclamaţii anonime, scrise sau orale, cu privire la comportamentul vecinilor. Aceste dispozitive, a cărei fizionomie încă nu e cunoscută, vor fi conectate direct la centralele poliţiei, scrie presa turcă.

Poliţiştii turci susţin că proiectul urmăreşte creşterea siguranţei pe străzi prin prinderea suspecţilor înainte ca aceştia să comită vreun delict. Mai mult, spun autorităţile, sistemul fiind anonim şi confidenţial, denunţătorii, sau mai bine zis informatorii, nu vor suferi represalii pentru acţiunile lor.

„Există servicii de informaţii şi poliţie, este de datoria lor să prindă infractorii. Să încurajezi oamenii să se toarne unii pe ceilalţi este primul pas către un stat poliţienesc”, consideră Arif Koçer, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Drepturile Omului şi Solidaritate pentru Popoarele Asuprite din Turcia. Acesta spune că noul proiect va duce la noi încălcări ale drepturilor turcilor şi că statul „nu ar trebui să-i privească (pe turci) cu suspiciune şi să-i ameninţe ca pe nişte potenţiali infractori”.

Ergin Cinmen, un activist cunoscut în Turcia, susţine că poliţia ar fi venit cu ideea „telefonului turnătorului”, după ce Erdogan a cerut săptămâna trecută simpatizanţilor partidului său să depună plângeri împotriva vecinilor lor care au bătut în oale şi în tigăi în timpul protestelor antiguvernamentale. „Sper că această idee va fi abandonată, pentru că altfel va fi haos. Un «turnător» poate să-şi acuze la nervi un vecin de infracţiuni grave”, a atras atenţia Cinmen.

Întregul scandal al supravegherii aduce aminte multora de vremea sultanului Abdul Hamid al II-lea, care a domnit între 1876 şi 1909, în timpul căruia exista o reţea de spioni foarte extinsă, cu peste 50.000 de informatori, notează „Today’s Zaman”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite