Turcia i-a cerut Germaniei să extrădeze un profesor de teologie suspectat că a avut un rol major în tentativa de puci

Turcia i-a cerut Germaniei să extrădeze un profesor de teologie suspectat că a avut un rol major în tentativa de puci

Turcia i-a cerut Germaniei să extrădeze un profesor de teologie suspectat că a avut un rol major în tentativa de puci din data de 15 iulie 2016. Declaraţia a fost făcută miercuri de ministrul de Externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai precis, Turcia a trimis o notă diplomatică în care cere extrădarea lui Adil Oksuz, despre care afirmă că era „imamul“ personalului din cadrul forţelor aeriene turce care au bombardat anul trecut Parlamentul.
 
Potrivit autorităţilor, Oksuz a fost reţinut în apropiere de o bază aeriană din Ankara la numai câteva ore după tentativa de puci, însă a fost eliberat de către un judecător după două zile, iar apoi a dispărut.
 
Presa din Turcia a relatat că acesta a fost văzut la Frankfurt şi la Ulm şi că ar fi primit drept de şederere temporară în landul federal Baden-Württemberg, situat în sud-vestul Germaniei.
 
O înregistrare video difuzată la scurt timp după tentativa de lovitură de stat surprinde momentul în care Oksuz şi omul de afaceri Kemal Batmaz, şi el suspectat că a jucat un rol important în puciul eşuat, ajung pe aeroportul principal din Istanbul cu două zile înainte de operaţiunea prin care s-a încercat înlăturarea Guvernului de la putere.
 
Autorităţile turce au afirmat că aceştia se întorceau din Statele Unite, unde s-ar fi întâlnit cu predicatorul Fethullah Gülen, considerat de Ankara organizatorul tentativei de lovitură militară de stat, dar care respinge orice acuzaţie în acest sens. 
 
Potrivit Reuters, Batmaz a fost şi el reţinut imediat după puciul eşuat, însă, spre deosebire de Oksuz, a rămas în detenţie.
 
Peste 50.000 de persoane au fost arestate şi circa 150.000 au fost concediate sau suspendate din funcţii în cadrul campaniei de epurare ce a fost declanşată după tentativa de lovitură de stat.
 
Amploarea acestei campanii a dus la tensionarea relaţiilor dintre Turcia şi unele ţări occidentale, printre care şi Germania, care şi-a exprimat îngrijorarea legată de faptul că preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea să se folosească de puciul eşuat pentru a-şi reduce oponenţii la tăcere.
 
De cealaltă parte, Ankara consideră justificate măsurile pe care le-a luat, invocând ameninţarea la adresa democraţiei turce reprezentată de Gülen şi de adepţii săi.
citeste totul despre: