Trupele transnistrene efectuează exerciţii pe timp de noapte

Trupele transnistrene efectuează exerciţii pe timp de noapte

Soldat transnistrean FOTO deschide.md

Trupele regiuni separatiste proruse Transnistria, din estul Republicii Moldova, au desfăşurat exerciţii comune în noaptea de 18 spre 19 februarie, informează deschide.md.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile separatiste transnistrene spun că a fost vorba „un exerciţiu de control tactic şi trageri reale”.

Scopul, potrivit lor, a fost obţinerea de experienţă de comandă şi control şi îmbunătăţirea tirurilor în condiţii de vizibilitate limitată. Ţintele tirurilor au fost „vehicule blindate” şi „grupuri de artilerie” ale „inamicului”.

Exerciţiile din Transnistria au loc în contextul creşterii tensiunilor în Donbas, unde separatiştii din această regiuni din sud-estul Ucrainei luptă de zor împotriva armatei ucrainene în timp ce armata rusă ţine până la 190.000 de militari la graniţă.

Şi totuşi, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, susţine că un eventual atac al Rusiei împotriva Ucrainei dinspre regiunea transnistreană nu este un scenariu plauzibil. 

„Republica Moldova este de partea acelor forţe, state, care interacţionează cu alte state prin metode paşnice. Şi nu ameninţă militar alte state. Această tendinţă de interacţiune din ce în ce mai militarizată în regiune, nu convine societăţii noastre. La indicaţiile doamnei preşedinte, toate instituţiile publice se pregătesc pentru orice tip de scenarii. Toţi colegii din Guvern sunt angrenaţi în aceste pregătiri. Totuşi, speranţa noastră este că această criză va fi evitată. Pe partea noastră, pe frontiera sud-vestică a Ucrainei nu se atestă acţiuni ieşite din comun, care ar demonstra pregătiri militare sau riscuri”, a spus recent şeful diplomaţiei moldovene.

Nicu Popescu a reiterat apelul ca forţele ruse să se retragă din Transnistria. În pofida angajamentelor asumat anterior, Rusia refuză să-şi retragă militarii din această regiune, susţinând că trupele sale menţin pacea. Însă trupele ruse din Transnistria sunt văzute mai degrabă ca un factor de destabilizare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările