Tensiuni între Budapesta şi Kiev după alegerile locale din Ucraina

Tensiuni între Budapesta şi Kiev după alegerile locale din Ucraina

Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei

Decizia Ucrainei de a interzice intrarea a doi demnitari guvernamentali ungari pe teritoriul său din cauza unui presupus amestec în alegerile locale este ''jalnică şi lipsită de sens'', a declarat marţi, şeful diplomaţiei maghiare, Peter Szijjarto, citat de Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a anunţat luni că i-a înmânat ambasadorului Ungariei la Kiev o notă de protest în legătură cu ceea ce instituţia descrie drept "agitaţie politică" a unor oficiali ungari în favoarea unui partid care a contestat alegerile locale de duminică, informează Reuters.
 
Ministerul a precizat într-un comunicat că oficiali ungari i-au îndemnat pe ucrainenii ce locuiesc în regiunea ce se învecinează cu Ungaria să voteze pentru Partidul Ungurilor, acţiune ce încalcă legislaţia ucraineană.
 
"Ministerul Afacerilor Externe a cerut prompt părţii ungare să respecte legislaţia Ucrainei şi să nu întreprindă acţiuni care să constituie un amestec direct în treburile interne ale Ucrainei şi care nu corespund caracterului de bună vecinătate al relaţiilor ucraineano-ungare", se spune în comunicat.
 
Mai târziu în timpul zilei de luni, ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat pentru agenţia rusă Interfax că Ucraina a interzis intrarea pe teritoriul său a doi oficiali ai Ungariei din cauza respectivului incident.
 
Decizia Ucrainei de a interzice intrarea a doi demnitari guvernamentali ungari pe teritoriul său din cauza unui presupus amestec în alegerile locale este ''jalnică şi lipsită de sens'', a susţinut marţi ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, relatează Reuters.
 
Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, Szijjarto a afirmat că Budapesta nu a primit deocamdată o notificare oficială privind interdicţia decisă de Ucraina.
 
Ucraina şi-a ales duminică primarii, consiliile municipale şi regionale pentru prima dată de la venirea la putere a lui Volodimir Zelenski. Numărarea buletinelor ar urma să dureze mai multe zile, după ce o nouă lege electorală a făcut ca procedura să fie foarte complicată.
 
Potrivit rezultatelor de la ieşirea de la urne, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a suferit o înfrângere la alegerile locale, partidul său fiind devansat în majoritatea oraşelor mari. Partidul său, Servitorul poporului, s-a clasat pe primul loc la consiliile municipale doar în două mari oraşe din centru, iar în alte şapte figurează cel mai frecvent pe poziţia a treia. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările