Te costă mai mult să fii obez în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria a făcut un nou pas în lupta împotriva obezităţii. Guvernul de la Budapesta a decis să instituie o „taxă pe grăsime", începând din septembrie anul acesta. Astfel, toate alimentele care au un conţinut ridicat de grăsime, sare şi zahăr vor fi impozitate cu 0,37 de euro, ceea ce va aduce la bugetul de stat aproximativ 70 de milioane de euro pe an.

De la 1 septembrie, în Ungaria a intrat în vigoare o nouă obligaţie fiscală numită generic „taxa pe grăsime".

Populaţia maghiară se află cu 3% peste media europeană în ceea ce priveşte rata obezităţii şi cu 10% peste populaţia obeză a României. În timp ce 18,8% din maghiari sunt obezi, 15,5% din toţi europenii suferă de un surplus considerabil de greutate. Cifrele aferente românilor sunt mai bune, 7,9% din populaţia ţării noastre fiind declarată obeză.

Pasiunea pentru dulciuri precum dobostorta şi somlói galuska sau pentru slănină pură a generat probleme severe de sănătate în Ungaria. "Cei care trăiesc nesănătos vor contribui mai mult" la buget, a declarat premierul Viktor Orbán. Noua lege se bazează pe ideea că cei ale căror regimuri alimentare îi fac să necesită tratament medical în spital vor plăti mai mult, mai ales în condiţiile unui deficit de 370 de milioane de euro la bugetul pe sănătate.

image

Astfel, de la 1 septembrie, alimentele care sunt bogate în grăsimi, sare şi zahăr vor fi impozitate cu 10 forinţi, echivalentul a 0,37 de euro. Aceeaşi reglementare se aplică şi băuturilor carbogazoase şi alcoolice, fapt ce duce la o creştere a preţurilor.

Autorităţile din Ungaria se aşteaptă să adauge încă 70 de milioane de euro pe an la bugetul de stat de pe urma noii taxe, scrie Der Spiegel.

Acest tip de impozit a fost luat în considerare de mai multe ţări europene, în condiţiile creşterii constante a ratei obezităţii în ultimii ani. Danemarca a introdus o taxă la băuturile carbogazoase, în timp ce dulciurile sunt impozitate de aproape 90 de ani.

Anul trecut, şi România a luat în considerare o "taxă pe grăsime". Ministrul Sănătăţii în funcţie, Attila Cseke, a declarat că va fi "un procent din vânzările tuturor produselor fast-food". Însă, iniţiativa nu a trecut, după ce Executivul român a stabilit că ar avea un impact prea mare asupra consumatorilor, din punct de vedere al creşterii preţurilor la alimente.

Ungaria a fost, însă, mai decisivă, în data de 12 iulie fiind aprobată această nouă lege, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie.

image

Problema obezităţii în rândul populaţiilor de pe glob a început de prin anii '60 iar, odată cu creşterea numărului de maşini şi a sedentarismului, a căpătat proporţii, scrie BBC News.

Cercetătorii au estimat că aproximativ 500 de milioane de persoane din lume sunt, oficial, obeze. În Marea Britanie, unul din patru cetăţeni suferă de obezitate, iar în SUA o treime din adulţi sunt, la rândul lor, mai mult decât supraponderali.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite