John Shipton, tatăl lui Julian Assange, s-a referit la Berlin la situaţia faimosului său fiu. Shipton l-a vizitat pe Julian Assange, pe 1 octombrie, în închisoarea londoneză Belmarsh. "Pentru mine este incredibil că acest intelectual cu o voinţă de fier, această fiinţă caldă, dulce, se află acum într-o zonă de detenţie de maximă siguranţă." Shipton crede că regimul de detenţie este nejustificat şi critică sistemul.

Julian Assange este izolat între 22 şi 23 de ore pe zi, nu are acces nici la sala de sport, nici la computer, a povestit Shipton. Pe lună nu are dreptul decât la două ore de vizită, care ar fi "extrem de valoroase" pentru el. Dat fiind că în aceste două ore sunt calculate şi discuţiile cu avocatul, atunci Julian Assange nu are nicio posibilitate de a se pregăti "adecvat" pentru procesul din luna februarie. Prin urmare nu se poate vorbi despre un proces just. Assange a fost condamnat în mai 2019 la 50 de săptămâni de detenţie.

"C​are pe care" nu e soluţia

John Shipton, tatal lui Julian Assange John Shipton, tatal lui Julian Assange

John Shipton declară că el nu luptă doar pentru fiul său, ci, în general, pentru dreptate şi libertate. El le solicită germanilor să recunoască şi să se implice, "în interes propriu", în respectarea convenţiilor internaţionale şi a drepturilor şi libertăţilor. Libertatea presei, de opinie ca şi protecţia faţă de expluzările injuste sunt esenţiale şi pentru cetăţenii germani. O luptă de genul "care pe care" nu reprezintă o soluţie.

Shipton s-a întâlnit la Berlin cu parlamentara Partidului Stângii Sevim Dagdelen. Politiciana îi consideră pe Julian Assange, ca şi pe Edward Snowden şi Chelsea Manning ca fiind "disidenţii secolului 21". Dagdelen solicită guvernului federal să se implice în cazul Assange. "Apărarea libertăţii lui Julian Assange reprezintă însăşi lupta pentru apărarea libertăţii."

Stânga solicită sprijin guvernamental pentru Assange

Dagdelen consideră ca este "nociv" faptul că în Europa "un jurnalist este deţinut în condiţii insuportabile". Referindu-se la documentele publicate pe Wikileaks, politiciana germană mai spune: "Nu cel care prezintă crimele de război trebuie condamnat, ci făptaşii şi cei responsabili." Şi tatăl lui Assange, Shipton, invocă utilitatea informaţiilor publicate pe platforma fiului său.

Referindu-se la actuala stare a fiului său, Shipton a dezvăluit că, în inchisoarea londoneză, Assange a slăbit 15 kg şi se află în zona cu persoane bolnave a centrului de detenţie. În majoritatea timpului, el răspunde scrisorilor de încurajare, citeşte sau "stă cu ochii pe pereţi". Nici el şi nici fiul său nu renunţă la ideea eliberării lui Assange: "Este un luptător adevărat - ca şi mine".

Shipton mai speră ca, pe lângă presiunile politice şi din partea opiniei publice, schimbarea guvernului din Marea Britanie să fie benefică. Atât Jeremy Corbyn, cât şi ministra de interne a cabinetului din umbră, Diane Abbott, susţin eliberarea lui Assange şi resping trimiterea lui în SUA. În SUA, Assange a fost deja condamnat la închisoare pe viaţă, acuzat fiind de spionaj şi înaltă trădare. Şi asociaţiile jurnaliştilor germani solicită eliberarea lui Assange.

Marco Müller - Deutsche Welle