Soldaţii ruşi, obosiţi şi demoralizaţi. Militarii spun că au fost asiguraţi că ucrainenii îi vor primi ca pe nişte „eliberatori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prizonieri ruşi FOTO Agenţia Anadolu/Getty Images via The Guardian

Canalele online ucrainene au publicat filmări noi cu cinci soldaţi ruşi capturaţi. Aceştia spun că au fost păcăliţi şi că se aşteptau să fie primiţi ca nişte „eliberatori“.v

Publicaţia The Guardian publică noi filmări cu soldaţi ruşi capturaţi, preluate de pe canalele ucrainene. Acestea arată cinci soldaţi ruşi legaţi la ochi, pe care îi prezintă drept ultimii prizonieri care au fost capturaţi pe teritoriul Ucrainei. O voce ucraineană îi interoghează. „Vorbeşte!”, i se spune ofiţerului rus al grupului. „Ce mesaj ai vrea să le transmiţi soldaţilor tăi şi ruşilor de acasă?“.

„Sincer vorbind, ne-au păcălit”, răspunde ofiţerul, referindu-se la superiorii săi militari de la Moscova. „Tot ce ni s-a spus a fost fals. Le-aş spune băieţilor mei să părăsească teritoriul ucrainean. Avem familii şi copii. Cred că 90% dintre noi ar fi de acord să plecăm acasă.”

Există numeroase filmuleţe similare cu soldaţi ruşi care circulă pe canalele de socializare din Ucraina, exprimând acelaşi mesaj.

O expresie folosită frecvent este „ne-au păcălit“. La opt zile după invazia lui Vladimir Putin, este clar că un număr semnificativ dintre militarii săi sunt demoralizaţi şi reticenţi, iar unii s-au predat. Alţii şi-au abandonat vehiculele şi s-au întors pe jos spre graniţa cu Rusia.

Moralul scăzut în rândul trupelor invadatoare ar putea fi unul dintre motivele pentru care planul Rusiei de a invada Ucraina pare să nu fi fost pus în aplicare cu viteza pe care şi-ar fi dorit-o Putin. La Moscova se presupunea că operaţiunea va fi rapidă şi de success, soldaţii primind alimente şi combustibil pentru doar două sau trei zile.

Mai mult, Kremlinul pare să fi avut o idee total greşită despre primirea pe care o vor avea soldaţii. Mai mulţi prizonieri au spus că au fost asiguraţi că ucrainenii îi vor primi ca pe nişte „eliberatori“. Forţele ruse aşteptau flori şi urale, nu gloanţe şi bombe.

„Unii dintre ei credeau că fac exerciţii militare. Nu au anticipat rezistenţă”, a spus Artem Mazhulin, un profesor de engleză în vârstă de 31 de ani din Harkov. „Mulţi sunt recruţi născuţi în 2002 sau 2003. Vorbim despre băieţi de 19 şi 20 de ani.”

„Din 2014, guvernul rus şi-a spălat creierul populaţiei cu propagandă. Ei încearcă să facă Rusia să creadă că Ucraina nu este o ţară adevărată, că fasciştii au capturat-o.”, a mai spus Mazhulin.

Acesta a povestit cum unchiul şi mătuşa lui, Viktor şi Valentina, au vorbit cu soldaţii ruşi când au trecut pe lângă casa lor din Kupiansk, în nord-estul Ucrainei, aproape de graniţă. Soldaţii au explicat că îl caută pe Banderivtsi, sau adepţii liderului naţionalist ucrainean al celui de-al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.

„Unchiul meu le-a spus: „Unde dracu îl vezi pe Banderivtsi?”. „L-au sunat pe unchiul meu Batya (tata) şi au vorbit cu el despre creşterea porumbeilor, hobby-ul lui. Apoi au plecat.”

Într-o adresă video de joi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis acelaşi mesaj: Putin şi-a trimis armata să invadeze Ucraina fără să le spună clar care este misiunea. „Sunt demoralizaţi. Sunt condamnaţi”, a spus acesta, spunând soldaţilor inamici să „ducă acasă”.

Ucraina susţine că a ucis câteva mii de soldaţi ruşi. Această cifră poate fi o exagerare, dar miercuri, totuşi, chiar şi Kremlinul a recunoscut că 498 dintre militarii săi au murit, 1.591 fiind răniţi.

Alex Kovzhun, consilier al fostului prim-ministru al Ucrainei Iulia Timoşenko, a spus că soldaţii ruşi ar putea fi împărţiţi în două categorii: „Sunt tinerii recruţi speriaţi demoarte şi militari de carieră care au luptat în Siria şi în Donbas”.

Kovzhun a spus că statul major rus a crezut că invazia va fi „floare la ureche” ca în operaşiunea de anexare a Crimeei în 2014 sau recenta lor desfăşurare de forte din Kazahstan, care au fost în mare parte fără opoziţie. În schimb, civilii ucraineni s-au aşezat în faţa tancurilor inamice, au blocat coloanele de blindate cu mâinile goale şi au cântat imnul naţional în faţa gărzilor ruseşti.

Nick Reynolds, un analist de cercetare pentru războiul terestre la think tank-ul de apărare şi securitate Institutul Regal al Serviciilor Unite (Rusi), a declarat că cifrele date de Ucraina cu privire la soldaţii inamici ucişi este probabil diferită decât estimarea rusă, adăugând că filmările disponibile cu forţele ruse arată că bilanţul pe care Kremlinul era dispus să admită a fost deja depăşit. Tot acesta susţine că nu se ştie cum autorităţile ucrainene au ajuns la numărul de morţi, acesta putând fi „o uşoară exagerare“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite