Parisul şi Berlinul au trimis o scrisoare Bruxellesului în care cer ca UE să preia lupta împotriva evaziunii fiscale şi spălării de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaueble FOTO Reuters
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaueble FOTO Reuters

Într-o perioadă în care ţările europene se luptă cu dificultăţi bugetare, lupta împotriva spălării de bani, a evaziunii fiscale şi a paradisurilor fiscale pare imperativă. În acest sens, miniştrii de finanţe francez şi german au înaintat miercuri o scrisoare Comisiei Europene în care îi cereau instituţiei să preia conducerea în lupta împotriva spălării de bani în lume.

În scrisoarea datată la 24 aprilie, Wolfgang Schauble şi Pierre Moscovici, cer Bruxellesului să adopte o „politică ambiţioasă” în această privinţă şi să preia „conducerea luptei împotriva infracţiunilor financiare în lume”, se arată într-un comunicat emis de ministerul francez al Economiei, citat de France Presse.

Cei doi miniştri cer armonizarea legislaţiilor în domeniu la nivel european şi dezvoltarea „unui cadru pentru instituţiile financiare în lupta împotriva spălării banilor”. Parisul şi Bruxellesul insistă asupra importanţei „protecţiei integrităţii pieţei interne împotriva fluxurilor financiare ilicite şi împotriva jurisdicţiilor necooperante (n.r. - paradisurile fiscale)”, care privează bugetele naţionale de „resurse fiscale indispensabile”.

Scrisoarea comună francezo-germană vine la nicio săptămână după ce miniştrii de finanţe din principalele 20 de ţări dezvoltate şi emergente (G20) au căzut de acord asupra schimbului automat de informaţii fiscale ca metodă de prevenire a evaziunii fiscale transfrontaliere. OCDE a „arătat cu degetul” 14 ţări, printre care şi Elveţia, numidu-le piedici în stabilirea de noi standarde privind schimbul automat de informaţii fiscale, notează Reuters.

În urmă cu două săptămâni, în cadrul unei declaraţii comune, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania au afirmat că vor comunica automat informaţiile privind veniturile din investiţii, ceea ce va împiedica evaziunea fiscală prin deschiderea unor conturi bancare secrete în străinătate.  

Austria şi Luxemburgul erau singurele state din Uniunea Europeană care, în numele secretului bancar, refuzau să transmită automat informaţii despre conturile cetăţenilor din UE aflaţi pe teritoriul lor. Dar premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a anunţat la 9 aprilie că ţara sa este pregătită să relaxeze secretul bancar, acceptând schimbul automat de informaţii începând cu 1 ianuarie 2015.

Spaniolii au trecut deja la treabă, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene constatând joi conformitatea cu dreptul comunitar a legii spaniole care le cere entităţilor de credit ce operează în Spania să ofere informaţii pentru combaterea spălării de bani şi a finanţării terorismului.

Potrivit Curţii, directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi finanţării terorismului impune obligaţii de informare, în special entităţilor de credit, care trebuie să transmită datele solicitate către Unitatea de Informaţii Financiare (UIF) a statului membru pe teritoriul căruia este situată entitatea, notează EFE.

Şi jurnaliştii din întreaga lume s-au revoltat împotriva paradisurilor fiscale, văzute drept „cancerul” care nu lasă economia mondială să revină pe un făgaş normal. La începutul lunii aprilie, au apărut aşa-numitele „Offshore Leaks”, care dădeau în vileag informaţii despre conturile deţinute de perosane publice şi afacerişti în paradisuri fiscale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite