„Ce ne facem dacă milioane de vampiri români ridică tabere în Londra”. Un cunoscut actor britanic de comedie ironizează campania anti-români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stewart Lee, un cunoscut actor de comedie din Marea Britanie, râde într-un editorial publicat în „The Observer” de panica stârnită pe tema imigranţilor români din Marea Britanie şi subliniază faptul că românii şi bulgarii care lucrează în Anglia vorbesc mai corect şi calculează mai bine decât o treime din britanici.

„În timpul erei Thatcher, britanicii bogaţi care ieşeau de la Teatrul Naţional se fereau de britanicii fără adăpost, care dormeau într-un „oraş” din cutii de carton de lângă staţia de metrou South Bank. Astăzi, arabi , ruşi şi europeni bogaţi care ies de la Memorialul Diana se feresc de românii fără adăpost care stau în preajma monumentului Marble Arch. Poate exista o dovadă mai bună pentru progresul uimitor făcut de Londra în ultimele trei decenii pentru a deveni cu adevărat un oraş global în 2014?”, începe actorul editorialul. 

  

„Deşi sunt actor de comedie profesional cu o carieră de 25 de ani, tot mi-e greu să aleg un unghi de abordare asupra mult-anticipatului aflux de români care trebuia să aibă loc săptămâna asta. 

Scriu acest text joi, 2 ianuarie, în engleză, dar, când îl veţi citi, adică duminică, 5 ianuarie, s-ar putea să fie publicat doar în limba română, în încercarea ziarului „The Observer” de a atrage o parte din cei 29 de milioane de noi potenţiali cititori, adică numărul de imigranţi care vor veni în Marea Britanie, după unele estimări. 

La sfârşitul lunii noiembrie, Boris Johnson, primul politician auto-ironic din Marea Britanie, a devenit unul dintre principalii avocaţi ai modelului de business anti-români, observând că „nu putem face nimic pentru a opri întreaga populaţie a Transilvaniei - oricât de fermecătoare ar fie majoritatea ei - să încerce să-şi ridice tabere la Marble Arch.” 

Nu sunt scriitor de discursuri politice şi urăsc să par cinic, dar atunci când Johnson a spus că majoritatea românilor „ar putea părea fermecătoare” nu cred că a vorbit serios. Cred că era sarcastic. Johnson a ales să transforme România în sinonim cu Transilvania, o regiune a României în care locuiesc peste şapte milioane de suflete, adică aproximativ o treime din populaţia totală a României de 20 şi ceva de milioane. 

Când a făcut asta, oare a făcut-o conştient, încercând să trezească teama faţă de vampirii sugători de sânge din Transilvania din legendele îngropate adânc în subconşientul colectiv al europenilor? Cred că da. Pentru că nimic din ceea ce face Johnson nu este accidental, chiar şi lucrurile care ajung să arate ca accidente”, scrie Lee. 

Actorul face apoi referire la un film mut din 1922, „Nosferatu”, regizat de FW Murnau, în care personajul ngativ - Contele Orlok - este construit pe baza unor stereotipii clare din acea perioadă la adresa evreilor, spunând că la fel de reală este şi reprezentarea făcută de Johnson despre românnii „care beau sânge”. 

„Într-un fel, este păcat că românii nu sunt cu adevărat vampiri, aşa cum susţine Johnson. Dacă la Marble Arch şi-ar ridica tabere şapte milioane de vampiri, atunci măcar ne-am putea lupta cu ei”, spune actorul, adăugând că aceste lupte ar impulsiona industria turistică a Marii Britanii. 

„Dracula trebuie distrus. Nici măcar Keith Vaz (unul dintre parlamentarii care i-a aşteptat pe primii imigranţi români din 2014 chiar la aeroport) nu ar contesta asta, chiar dacă el probabil că i-ar oferi un ceai de ghimbir înainte. Dar este mult mai greu de ştiut ce să faci cu zeci de bătrâni care dorm pe jos, înconjuraţi de saci plini cu zdrenţe sau înghesuiţi de proprietari imobiliari fără scrupule în case neregulamentare, cu chirii scăzute. Nu te poţi furişa în spatele lor pentru a-i împunge cu ţepuşe de lemn în inimi, chiar dacă aluzia calculată a lui Johnson pare să-i invite pe londonezi să facă asta.”

Actorul spune apoi că, „de la cele mai umile hoteluri Travelodge până la cele mai exclusiviste Hotel du Vin, fiecare recepţie pe la care trec este administrată de un est-european, iar aptitudinile lor de a vorbi şi de a calcula corect sunt mai bune decât cele pe care le are o treime din forţa de muncă britanică”. Lee dă apoi exemple de afaceri britanice ale căror angajaţi au „reuşit performanţa” de a scrie greşit numele companiilor chiar la intrarea în sediile acestora. „Şi, chiar în dacă citatul din melodia Fisherman's Blues cântată de Waterboys care este scris de mână pe tavanul camerei în care sunt cazat la Hotelul Morrison din Dublin este folosit greşit un verb la forma posesivă, mă îndoiesc că femeia bulgară de la recepţie este de vină, din moment ce engleza pe care o vorbeşte ea este impecabilă”. 

„Ne temem de ceea ce nu cunoaştem. Şi ce anume, mă întreb, ştiu eu despre români? Păi, precum mulţi alţii, printre care şi Johnson, când aud România mă gândesc la Ştefan Niculescu, Octavian Nemescu şi Corneliu Cezar”. 

„Bineînţeles, este uşor pentru mine, un bărbat din clasa de mijloc, protejat economic de orice impact negativ pe care l-ar putea avea în viitorul scurt un val de migraţie, să adopt o atitudine moderată faţă de sosirea iminentă a 29 de milioane de vampiri ţigani din România care vin să ne mănânce copiii, dar faptul că subliniez asta nu va opri comentariile din josul acestui articol. Şi am nevoie de un electrician. Nimeni nu-mi răspunde la telefon.”

CITEŞTE MAI MULT

Nouă ţări UE ridică restricţiile pentru muncitorii români, de la 1 ianuarie 2014

Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari sunt ridicate în toate ţările UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor că va exista un val de imigranţi din România şi Bulgaria care vor „abuza” de beneficiile sistemelor sociale din ţări precum Marea Britanie sau Germania.

FOTO Cod roşu de români în presa britanică: ziarele încep anul cu noi atacuri la adresa imigranţilor

Pentru prima dată, România ţine prima pagină a principalelor publicaţii britanice în prima zi a anului. Ediţiile on-line ale tabloidelor, dar şi ale ziarelor quality au avut, miercuri dimineaţă, pe primele pagini articole în care avertizează „Atenţie, vin românii!”.

Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

Victor, un român în vârstă de 30 de ani, a sosit miercuri, în Marea Britanie, cu o cursă aeriană care a pornit din Târgu-Mureş cu destinaţia Aeropotul Luton. El urmează să se angajeze la o spălătorie auto din Londra, fiind doar unul dintre românii care se duc să muncească în Regatul Unit, deci va plăti taxe şi impozite. Economia va avea de profitat, este de părere Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii din Germania.

Ridicare restricţiilor de muncă în Marea Britanie iscă reacţii aprinse: „De ce vor România şi Bulgaria să luăm noi romii lor?”

„The Daily Sunday Express”, un tabloid britanic, scrie că guvernele din România şi Bulgaria acuză pe nedrept Marea Britanie de tratament discrimnatoriu în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii începând cu 1 ianuarie 2014, deşi ele nu au grijă de această minoritate în propria ţară. Autorul articolului sugerează că cele două guverne ar vrea, de fapt, să scape de romi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite