Reacţia Rusiei şi a lui Trump la victoria lui Volodimir Zelenski în alegerile prezidenţiale din Ucraina

Reacţia Rusiei şi a lui Trump la victoria lui Volodimir Zelenski în alegerile prezidenţiale din Ucraina

Volodimir Zelenski şi soţia sa la ieşirea din cabina de votare FOTO EPA

Ucraina are şansa de a adopta schimbări pozitive care să aducă beneficii întregii societăţi, se arată într-o declaraţie a Ministerului rus de Externe, ca reacţie la primele rezultate ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, transmite dpa. Zelenski a mai primit telefoane de felicitare de la preşedintele american Donald Trump, precum şi de la preşedintele francez Emmanuel Macron, printre alţii.

Premierul rus Dmitri Medvedev a apreciat luni că Moscova are „o şansă“ de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Ucraina după alegerea noului preşedinte ucrainean în persoana lui Volodimir Zelenski, adăugând totuşi că nu vrea să-şi facă „iluzii“, relatează AFP.

„Există o şansă de ameliorare a cooperării cu ţara noastră“, a declarat pe pagina sa de Facebook premierul Dmitri Medvedev, primul oficial de rang înalt de la Moscova care a reacţionat după victoria zdrobitoare duminică seara a lui Volodimir Zelenski.

Medvedev a adăugat totuşi că „nu-şi face iluzii“ cu privire la Zelenski, afirmând că, „fără îndoială, noul şef al statului va utiliza aceeaşi retorică faţă de Rusia ca cea din timpul campaniei sale electorale“.

Scrutinul „a arătat o cerere clară pentru o abordare nouă faţă de rezolvarea problemelor în Ucraina“, consideră prim-ministrul rus.

"Ucraina poate realiza o resetare nu prin mutarea banilor dintr-un buzunar în altul, ci una reală, bazată pe recunoaşterea necesităţii de a uni oamenii nu prin forţă, ci prin dezvoltarea agendei naţionale", potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt Maria Zaharova de pe pagina sa de Facebook.
 
Zaharova a menţionat că mulţi ucraineni din zonele de conflict, unde trăiesc separatişti, nu au putut să voteze la aceste alegeri.
 
Conducerea Ucrainei, a sugerat Zaharova, nu ar trebui să "blocheze milioane din propriii săi cetăţeni să voteze", potrivit declaraţiei postate pe reţeaua de socializare.
 
Vice-ministrul rus al afacerilor externe Grigore Karasin a declarat pentru Ria Novosti că victoria clară a candidatului Volodimir Zelenski în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina demonstrează că ucrainenii "au votat pentru schimbare". El a adăugat că "noul guvern al ţării trebuie să înţeleagă şi să realizeze speranţelor alegătorilor".
 
Felicitări de la Trump şi lideri UE
 
Preşedintele american l-a felicitat pe comedianul ucrainean Volodimir Zelenski pentru victoria obţinută în alegerile prezidenţiale din Ucraina, a informat luni Kurt Volker, emisar al Statelor Unite, citat de agenţia Unian.
 
"Preşedintele Trump a sunat să îl felicite pe Volodimir Zelensky pentru victoria sa electorală şi pe oamenii din Ucraina pentru alegerile paşnice şi democratice. SUA va continua să susţină eforturile Ucrainei de a obţine integritatea teritorială", a declarat Volker.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-au felicitat pe Volodimir Zelenski pentru victoria obţinută în alegerile prezidenţiale ucrainene şi au promis, într-o scrisoare comună, că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina.

"În calitate de preşedinte al Ucrainei, veţi putea conta pe sprijinul ferm al UE în privinţa implementării reformelor în Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept, combaterea corupţiei, menţinerea stabilităţii macrofinanciare şi realizarea unei reforme semnificative în sectorul energetic" - se arată în scrisoarea adresată de Tusk şi Junker favoritului scrutinului prezidenţial desfăşurat duminică în Ucraina.

De asemenea, Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker au subliniat că UE continuă să sprijine suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au salutat angajamentul ucrainenilor faţă de democraţie şi statul de drept, demonstrat în timpul procesului electoral.

UE consideră acest lucru drept "o mare realizare într-o situaţie politică complexă, în contextul ameninţărilor la adresa securităţii şi al provocărilor constante pentru integritatea teritorială a Ucrainei".

În plus, preşedintele Consiliului European şi şeful Comisiei Europene menţioneaza în scrisoarea adresată lui Zelenski faptul că, în cei cinci ani care au trecut de la Revoluţia Demnităţii, Ucraina a înregistrat progrese semnificative, deşi rămân multe de făcut pentru a avea pe deplin o Ucraină paşnică, democratică şi prosperă. Tusk şi Junker au mai subliniat că îi doresc lui Zelenski o preşedinţie de succes şi şi-au manifestat dorinţa de a avea o întâlnire cu noul preşedinte al Ucrainei.
 
Comediantul Vladimir Zelenski se află pe primul loc cu un scopr de 73,09%, după numărarea a 80% din voturi la alegerile prezidenţiale din Ucraina, a informat Comisia Centrală Electorală, scrie TASS.
 
Actualul preşedinte ucrainean Petro Poroşneko a obţinut 24,57% din voturi.
 
Conform comisiei, 2,32% din voturi nu au fost validate.
 
Zelenski se află pe primul loc în toate regiunile Ucrainei, mai puţin în Lvov. Prezenţa la vot a fost de 62,07%, conform comisiei.
 
Poroşneko a recunoscut înfrângerea duminică seara, înainte ca rezultatele să apară.
 
„Părăsesc funcţia, însă vreau să fie foarte clar că nu voi ieşi din politică”, a declarat Poroşenko, recunoscând astfel că a pierdut în al doilea tur al alegerilor. „Voi accepta dorinţa poporului ucrainean”, a scris el pe Twitter.
 
Zelenski a apărut în faţa jurnaliştilor la sediul său de campanie.
 
„Am reuşit împreună”, a afirmat el, mulţumind soţiei, părinţilor şi echipei de campanie.
 
„Mulţumesc tuturor cetăţenilor ucraineni care m-au votat dar şi celor care nu au făcut-o. Promit că nu o s-o dau în bară”, a declarat el.
 
Echipa de campanie a lui Zelenski a informat că a primit telefoane de felicitare de la preşedintele american Donald Trump, precum şi de la preşedintele francez Emmanuel Macron, printre alţii.
 
Zelenski va prelua conducerea unei ţări care are de gestionat mai multe provocări, printre care şi situaţia precară a economiei şi un război cu separatiştii pro-Rusia din estul ţării în urma căruia au murit peste 13.000 de persoane.
 
Prioritatea noului preşedinte
 
Volodimir Zelenski a declarat duminică seară că prima sa sarcină ca preşedinte al Ucrainei va fi să încerce să îi elibereze pe prizonierii ucraineni capturaţi în cadrul conflictului din estul ţării, relatează DPA.
 
"Vom continua negocierile până la capăt, pentru ca schimburile de focuri să înceteze", a spus Zelenski în faţa presei după ce exit-poll-urile îl dau câştigător detaşat al alegerilor prezidenţiale din Ucraina.
 
"Prima noastră sarcină este eliberarea prizonierilor noştri", a afirmat el.
 
"Voi face totul pentru a-i aduce pe băieţii noştri acasă. Toţi prizonierii noştri, fără excepţie", a adăugat el.
 
Zelenski a mai declarat că vrea să "relanseze" procesul de pace în care este implicată Rusia asupra războiului din estul separatist prorus, potrivit AFP.
 
"Vom continua procesele de la Minsk, le vom relansa", a spus el în prima sa conferinţă după vot, făcând referire la acordurile de pace semnate în februarie 2015 sub egida Kievului, Moscovei, Parisului şi Berlinului.
 
El a precizat de asemenea că va căuta ajutorul preşedintelui în exerciţiu, Petro Poroşenko, dacă va fi nevoie.
 
"Am spus deja că Petro Poroşenko s-a oferit să mă ajute. Dacă va fi nevoie, îl voi suna. De ce nu?", a declarat el.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: