Poroşenko vrea să pună capăt confruntărilor din estul Ucrainei „săptămâna aceasta“

Poroşenko vrea să pună capăt confruntărilor din estul Ucrainei „săptămâna aceasta“

Petro Poroşenko, un miliardar prooccidental, în vârstă de 48 de ani, a fost ales din primul tur, pe 25 mai, cu 54,7% din voturile exprimate şi a devenit al cincilea preşedinte al Ucrainei FOTO Reuters

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că vrea să pună capăt în această spătămână confruntărilor din estul Ucrainei, o zonă devastată de o insurecţie armată prorusă, a anunţat preşedinţia ucraineană duminică, la finalul primelor negocieri cu ambasadorul Rusiei la Kiev, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Trebuie să punem capăt tirurilor săptămâna aceasta“, a declarat Poroşenko, citat într-un comunicat, la finalul unei întâlniri, la Kiev, cu ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov, ambasadorul Ucrainei în Germania Pavlo Klimkin şi o reprezentantă OSCE, Heidi Tagliavini.

Preşedintele ucrainean a anunţat că aceste negocieri tripartite vor continua zilnic, cu scopul de crea un plan de pacificare a estului ţării sale.

Petro Poroşenko este învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei, în Parlament, transmite AFP, după ce a fost ales cu majoritate de voturi în urma scrutinului din data de 25 mai.

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a declarat sâmbătă, în cursul ceremoniei de învestire în funcţie, că va refuza orice „compromis" cu Rusia în privinţa orientării europene a ţării sale şi asupra apartenenţei Crimeei la Ucraina, relatează AFP. 

„Crimeea a fost şi va rămâne ucraineană“, a declarat el, provocând aplauze în Parlament, unde se află numeroşi şefi de stat. „I-am spus în mod clar acest lucru liderului rus în Normandia“, a adăugat el.

Poroşenko, un miliardar prooccidental, în vârstă de 48 de ani, a fost ales din primul tur, pe 25 mai, cu 54,7% din voturile exprimate şi a devenit al cincilea preşedinte al Ucrainei după proclamarea independenţei acesteia în 1991. El a devansat-o pe Iulia Timoşenko (12,8%), un fost premier, prezentă sâmbătă la învestire, purtând faimoasa sa coafură care a făcut-o celebră în timpul „revoluţiei portocalii“ din 2004.

El este succesorul lui Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie în urma unei băi de sânge în Piaţa Maidan, la Kiev, după ce a fugit în Rusia, în urma a trei luni de contestare proeuropeană. După demiterea lui Ianukovici, preşedinţia Ucrainei a fost asigurată temporar de către preşedintele Parlamentului, Oleksandr Turcinov.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările